De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel."— Transcript van de presentatie:

1 Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel niet zo erg, de bloedvaten zijn samengetrokken. Later kan alsnog een ernstige uitwendige bloeding ontstaan omdat de bloedvaten zich weer verwijden.

2 Het slachtoffer moet je laten liggen.
Als de bloeding door een dekverband niet tot staan gebracht kan worden, leg je een stompverband aan. Het slachtoffer moet je laten liggen.

3 Het stompverband wordt als volgt aangelegd:
Leg een snelverband om de stomp. Leg dit met enkele slagen van de zwachtels vast.

4 Pak de stomp in met synthetische watten
Pak de stomp in met synthetische watten. Deze moeten het geheel ruim bedekken.

5 Leg de zwachtel over het midden van de stomp naar de achterzijde.
Bevestig het geheel met een stevige zwachtel, bij voorkeur een ideaalzwachtel. Leg het begin van de zwachtel tegen de voorkant van de stomp, een flink stuk voorbij de wond. Leg de zwachtel over het midden van de stomp naar de achterzijde.

6 Trek deze slagen krachtig aan.
Breng de zwachtel weer naar de voorkant en leg deze slag iets links van de vorige. Vervolg deze handelingen totdat de watten op de stomp volledig bedekt zijn. Trek deze slagen krachtig aan.

7 Zorg ervoor dat de synthetische watten aan de romp zijde uitsteken.
Leg de zwachtel schuin omhoog en draai de rest van de zwachtel om de stomp in de richting van het lichaam. Zorg ervoor dat de synthetische watten aan de romp zijde uitsteken. Leg het geheel vast met een verbandklemmetje of een stukje kleefpleister

8 Vergeet hier niet: Steun en rust te geven.
Het afgerukte lichaamsdeel steriel in te pakken Het ingepakte lichaamsdeel te koelen zodanig dat dit niet nat wordt. Geef het lichaamsdeel mee naar de professionele hulp.


Download ppt "Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel."

Verwante presentaties


Ads door Google