De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Symposium ‘Pluriformiteit’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Symposium ‘Pluriformiteit’"— Transcript van de presentatie:

1 Symposium ‘Pluriformiteit’
Over een federatief NBA –model ofwel een pluriforme organisatie. & het praktische thema: Succesvol verzet tegen onterecht hard fiscaal optreden.

2 Programma Symposium 2018 : Buffet : Inleidingen van Jasper van Hoeven & Corneel Spil samen met Bob Hoogenboom over “Verschillende definities van pluriformiteit ” en “Alles veranderen zodat niets verandert” : Angelique Perdaems: Succesvol verzet tegen onterecht hard fiscaal optreden : Koffiepauze : Marco van der Vegte en Marco Moling over: Voor- en nadelen van de verschillende modellen in de opzet van de NBA : Borrel op kosten van het OvRAN bestuur.

3 De AIB Definitie van pluriformiteit (met accent op niet-controlerende NBA-leden) Jasper van Hoeven
Presentatie Jasper van Hoeven

4 De OvRAN Definitie van pluriformiteit (met accent op niet-controlerende NBA-leden) Corneel Spil
Rule Based of Principle Based Waarom Pluriformiteit?

5 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 1 De ledengroep AIB gaat omgevormd worden tot de faculty: "Business & management". De nieuwe verordening op het bestuur bepaalt dat de meerderheid van het NBA bestuur bestaat uit "openbare accountants". Met de aanvulling: "dat het bestuur bij het doen van voordrachten ernaar streeft dat de belangen van verschillende categorieën leden en accountantspraktijken naar de aard van hun werkzaamheden door middel van hun vertegenwoordiging in voldoende mate worden meegenomen in de afwegingen van het bestuur." Maar de ledengroep AIB is veruit de grootste ledengroep met leden tegenover LOA leden. - Is het dan logisch dat de "openbare accountants" de meerderheid in het bestuur vormen en niet de "accountants in business?" Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

6 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 2 Beide inleiders geven een verschillende interpretatie aan de NBA-regelgeving van toepassing op "aan assurance verwant" activiteiten ofwel “werkzaamheden waar­bij een accountant zijn vakbekwaamheid aanwendt” zoals een rapport (van bevindingen), onderzoeksverslag, beoordeling en samenstellen van financiële verantwoordingen, vrijwillige controles, due diligence, mededelingen bij prospectussen, forensische en advies­werkzaamheden, waardebepaling, fiscaal, juridisch, human resource advies etc. etc. De ene inleider stelt dat deze regelgeving rule based is en de andere dat het principle based is. - Is deze regelgeving rule based of principle based? Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

7 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 3 Het speelveld van OOB collega’s ligt meer onder het publieke vergrootglas dan dat van de overige accountants. Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

8 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 4 De verschillende ‘bloedgroepen’ binnen de accountancy vertonen meer gelijkenissen dan verschillen. Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

9 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 5 Er gaat vele malen meer goed dan fout in onze wereld. Helaas heeft wat goed gaat geen nieuwswaarde. Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

10 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 6 De NBA dient de belangen van alle individuele accountants te behartigen in al hun ‘levensfases‘.

11 Definities van pluriformiteit Presentaties Jasper van Hoeven en Corneel Spil
Stemvraag 7 Elke accountant is gebaat bij een positief imago van de beroepsgroep. Een eensgezinde beroepsgroep die ervaringen deelt en leert van elkaars fouten staat daarin sterker dan een verzuilde beroepsgroep die met onderling gekrakeel de pers van content voorziet.     Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

12 Succesvol verzet tegen onterecht hard fiscaal optreden Angelique Perdaems
Presentatie Angelique Perdaems

13 Koffiepauze

14 Nieuw model NBA: Faculties en communities Marco van der Vegte
Presentatie Marco van der Vegte

15 Nieuw model NBA: Pluriformiteit Marco Moling
Mondelinge uiteenzetting Marco Moling

16 Nieuw model NBA Presentaties Marco van der Vegte en Marco Moling
Stemvraag 1 De nieuwe verordening op het bestuur bepaalt dat de meerderheid van het NBA bestuur van 7 leden met maximaal 2 externe leden bestaat uit tenminste 5 accountants waarvan een meerderheid, 3 dus, "openbare accountants". Met de aanvulling: "dat het bestuur bij het doen van voordrachten ernaar streeft dat de belangen van verschillende categorieën leden en accountantspraktijken naar de aard van hun werkzaamheden door middel van hun vertegenwoordiging in voldoende mate worden meegenomen in de afwegingen van het bestuur." De groep openbare accountants omvat naast de wettelijke controleurs een veel grotere groep van "samenstelpraktijken". - Is het dan niet logisch dat van die 3 "openbare accountants", twee afkomstig zijn van de grootste groep leden uit "samenstelpraktijken" of is dit juist een logische afspiegeling gezien de publieke rol die wettelijke controleurs vervullen Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

17 Nieuw model NBA Presentaties Marco van der Vegte en Marco Moling
Stemvraag 2 Beide inleiders geven geheel verschillende interpretaties van pluriformiteit. Marco van der Vegte via faculties en communities zonder enig eigen regelgevend gezag. Marco Moling via ledengroepen met volledig eigen zelfstandig regelgevend gezag. Beide inleiders stellen dat hun interpretatie van pluriformiteit de beste weg is. Nodig om de hoge verwachtingen en het vertrouwen dat de samenleving heeft van (de dienstverlening door) de accountant terug te winnen en verdere scheuring en juridisch gehakketak te voorkomen. - Loopt de beste weg om het vertrouwen te herstellen nu via faculties en communities zonder enig eigen regelgevend gezag maar juist principle based via een beperkt reglement of via ledengroepen met volledig eigen regelgevend gezag? Ja (groen) – Nee (rood) – geen mening (wit)

18 Borrel Met dank voor jullie aanwezigheid biedt het OvRAN bestuur nu een afscheidsdrankje aan. Gelegenheid om nader kennis te maken met de daar aanwezige sprekers en leden van het OvRAN bestuur.


Download ppt "Symposium ‘Pluriformiteit’"

Verwante presentaties


Ads door Google