De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vrijwilligerswerking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vrijwilligerswerking"— Transcript van de presentatie:

1 Vrijwilligerswerking
Bron :

2 De wet De wet omschrijft wat vrijwilligerswerk precies inhoudt, wie mag vrijwilligen en in welke organisaties. De wet geldt voor het vrijwilligerswerk in België en voor vrijwilligerswerk dat vanuit België in het buitenland wordt georganiseerd. Ga niet te licht over de wet. Je hebt altijd kans dat een overheidsinspectie controle uitvoert in de organisatie. Als de inspectie overtredingen of misbruiken vaststelt, kan je organisatie daar sancties voor krijgen. 

3 Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligers geven uit vrije wil, onbetaald een stuk van hun tijd aan een organisatie. We spreken van vrijwilligerswerk als: mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers mogen wel een kostenvergoeding ontvangen, maar volgens strikte regels; ze dit vrijwillig doen: niemand kan gedwongen worden om vrijwilligerswerk te doen. Een stage, gemeenschapsdienst of een alternatieve sanctie,… is daarom geen vrijwilligerswerk.

4 Wie mag vrijwilligerswerk doen?
Iedereen mag vanaf het jaar waarin hij of zij 16 jaar wordt, vrijwilligerswerk doen. De Belgische nationaliteit hebben, is geen vereiste. Alle mensen uit de Europese Unie, mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen. Sommige vrijwilligers hebben wel een meldingsplicht omdat ze een vervangingsinkomen ontvangen (zie slide 9).

5 Mogen wij vrijwilligers engageren?
Mensen vrijwilligen altijd in opdracht van een organisatie. De organisatie kan elke feitelijke vereniging of rechtspersoon zonder winstoogmerk zijn: een vzw, zoals onze vzw dekenij Rupel-Nete regio Kontich een lokale afdeling van een koepel, zoals een afdeling van KVG, Femma… een feitelijke vereniging, door minstens 2 personen geleid

6 Rechten en plichten Doel: we verzorgen pastoraal werk van de Rooms- Katholieke kerk in de parochies die behoren tot onze vzw. Soort: vzw Dekenij Rupel-Nete regio Kontich Verzekeringen die er voor vrijwilligers zijn afgesloten (zie slide 10) We gaan er van uit dat vrijwilligers hun taak als vrijwilliger verrichten. In uitzonderlijke gevallen kunnen vooraf andere afspraken gemaakt worden. Goedgekeurde aankopen in opdracht van de vzw worden in ruil voor een geldig aankoopbewijs natuurlijk terug betaald. Beperkte geheimhoudingsplicht (zie volgende slide).

7 Geheimhoudingsplicht
In onze vzw geldt een beperkte geheimhoudingsplicht. U mag niets mag bekendmaken van wat u in uw functie werd verteld. De geheimhoudingsplicht blijft altijd gelden, ook wanneer de vertrouwensrelatie of het vrijwilligerswerk beëindigd is. Informatie waarbij alle concrete namen en details zijn weggelaten kunnen wel. De volgende informatie is geheim: alles wat nadrukkelijk of stilzwijgend aan de vertrouwenspersoon werd toevertrouwd; alle informatie die gezien of gehoord wordt; informatie over derden. U schendt het beroepsgeheim wanneer u opzettelijk geheimen bekendmaakt, ook zonder de bedoeling om iemand te beschadigen. Hoe u dat doet, is van geen belang. U mag een geheim toch prijsgeven: voor een rechtbank als het onderzoek dat vereist; bij ouders van een minderjarige; als de betrokken persoon akkoord gaat, wilsonbekwaam is of er een noodsituatie dreigt; om leidinggevenden op de hoogte te brengen, zo bestaat er een gedeelde geheimhoudingsplicht. Toch is het nog altijd beter dat de persoon zelf de geheime informatie meedeelt.

8 Verzekering BA Als een vrijwilliger een fout maakt waarbij iemand anders schade heeft, is de organisatie daar aansprakelijk voor. De organisatie dient die schade te vergoeden of te herstellen én moet zich verplicht verzekeren voor Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA-polis). In sommige gevallen kan het zijn dat de vrijwilliger toch persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt: Hij maakt telkens dezelfde fout, ook al werd daar al vaker op gewezen, bijvoorbeeld: materiaal laten rondslingeren, instructies negeren… Hij maakt een zware fout, bijvoorbeeld: de vrijwilliger is dronken tijdens het vrijwilligerswerk en veroorzaakt daardoor schade. Hij pleegt bedrog of maakt met opzet een fout, bijvoorbeeld diefstal. Strafrechtelijke aansprakelijkheid valt nooit onder immuniteit. Een voorbeeld: de schending van de geheimhoudingsplicht door vrijwilligers. Let op, het is niet aan de organisatie om te bepalen dat een vrijwilliger niet langer immuun is. Dat is een beslissing van de rechter.

9 Vrijwilligers met bijzonder statuut?
De vrijwilliger ontvangt een uitkering van de RVA? Deze vrijwilligers in spé hebben meldingsplicht en moeten op voorhand specifieke formulieren invullen. Het gaat om: volledige uitkeringsgerechtigde werklozen; deeltijdse werklozen, die een aanvullende uitkering ontvangen van de RVA; tijdelijk werklozen; werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere bruggepensioneerden) De vrijwilliger vult het formulier C45B  in en laat dit door de organisatie ondertekenen. Hij geeft het ingevulde formulier door aan de vakbond, hulpkas of rechtsreeks aan de RVA. De vrijwilliger mag meteen nadat de melding is gedaan, starten. De RVA heeft 12 dagen de tijd om op de melding te reageren. Afhankelijk van de reactie van de RVA kan hij blijven vrijwilligen, moeten de taken aangepast worden of moet het vrijwilligen zelfs stoppen. De vrijwilliger ontvangt een leefloon van het OCMW? Hij brengt zijn persoonlijke dossierbeheerder bij het OCMW vooraf op de hoogte. Die moet zijn akkoord geven. Wie dit niet doet, riskeert zijn uitkering te verliezen. De vrijwilliger krijgt een ziekte- of invaliditeitsvergoeding van het ziektefonds? De adviserend geneesheer van de mutualiteit moet eerst akkoord zijn én vooraf een schriftelijke toelating geven. Deze geneesheer zal kijken of het vrijwilligerswerk de gezondheid niet in gevaar brengt. Een gewoon briefje van de huisdokter is niet genoeg! Ambtenaren Ambtenaren moeten in theorie toelating aan hun overste vragen om te mogen vrijwilligen. In de praktijk gebeurt dit steeds minder, maar kandidaat-vrijwilligers vragen dit toch best even na op hun dienst.

10 Verzekeringen (onderstaande gegevens gelden niet voor Boechout of Vremde: gelieve u te wenden tot de contactpersonen voor St.-Bavo of St.-Jan in de Olie) IC verzekeringen: Als klant nummer heeft onze VZW en ons dossier heeft nummer P01036 Gemeen recht vrijwilligers: Polis nummer Burgerlijke aansprakelijkheid: Polis nummer  Aangifte formulieren zijn te vinden op Zie ook voor vragen Bestuurders van de vzw hebben een aparte verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid. Vreys verzekeringen: BA Nijverheid bestuurders: Polis nummer

11 Contactpersonen Verzekeringen (1)
- St.-Martinus – Roger Auwerkerken – Antwerpsesteenweg 42, 2550 Kontich – 03/ – - St.-Michael – Greet Broes – J.B. Francisstraat 23, 2550 Waarloos – 0473/ – - St.-Leonardus – Brigitte Bussels – Pierstraat 24, 2630 Aartselaar – 03/ – - O.L.V. Geboorte – Marja De Wit – Bossenstraat 28, 2547 Lint – 03/ – - St.-Rita – Luc Hellemans – Pierstraat 268, 2630 Aartselaar – 03/ – 0475/ –

12 Contactpersonen Verzekeringen (2)
St.-Jozef – Herman Jacobs – Vredestraat 102, 2550 Kontich – 03/ – / – St.-Jan in de Olie – Jan Keersmaekers – Kapelleveldstraat 95, 2530 Boechout – 03/ – St.-Laurentius – Jacques Thiers – Boechoutsesteenweg 82, 2540 Hove – 03/ – 0485/ – O.L.V. Onbevlekt Ontvangen – Marcel Van Campen – Hoge Akker 102, Kontich – 03/ – 0471/ – St.-Bavo – Pierre Verstraete – Breemlaan 5, 2530 Boechout – 03/ – / –


Download ppt "Vrijwilligerswerking"

Verwante presentaties


Ads door Google