De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geïntegreerd Breed Onthaal

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geïntegreerd Breed Onthaal"— Transcript van de presentatie:

1 Geïntegreerd Breed Onthaal
ELZ Dender

2 Beleidsvisie Van Deurzen (cfr sociaalwerkconferentie)
Samenwerkingsverband, geen aparte dienst : geïntegreerde aanpak realiseren op vlak van onthaal van cliënten. Onthaal is hulpverlening. Expertise borgen door verbinding met achterliggend aanbod en expertise delen door samenwerking en afstemming onthaal. Geen nieuwe toegangspoort. Alle intakes in diensten (kwetsbaren) vertrekken van breder perspectief dan eigen zorgaanbod.

3 Beleidsvisie Van Deurzen (cfr sociaalwerkconferentie)
GBO rol = gespecialiseerde generalist, meerwaarde en aanspreekpunt voor actoren wanneer brede generalistische vaardigheden en competenties nodig zijn in het hulpverleningstraject. Sociaal werker = generalist bij uitstek. Waar nodig wordt het overzicht op het hulpverleningstraject behouden. Terugvalbasis en houvast, ook als cliënten afhaken bij achterliggend aanbod.

4 Beleidsvisie Van Deurzen (cfr sociaalwerkconferentie)
Functies : Neutrale (= objectieve) info over aanbod Rechten verkennen en realiseren Hulpvraag verhelderen (breed, context, vraaggericht) Neutraal doorverwijzen naar gepaste hulp- en dienstverlening (vasthouden) Signaleren van tekorten, in gesprek gaan over toegankelijkheid van aanbod en afspraken maken voor overbrugging naar verdere hulp.

5 Beleidsvisie Van Deurzen (cfr sociaalwerkconferentie)
Kwaliteitscriteria : Competenties van medewerkers Onthaal zelf Samenwerkingsverband

6 Kwaliteitscriteria medewerkers (wordt aan gewerkt)
Positieve hulpverleningsrelatie : cliënten op hun gemak stellen, situatie erkennen zonder te oordelen, gevoel geven oprecht te willen helpen, duidelijke antwoorden geven, responsief en transparant handelen, maatgericht en op krachten van cliënten inzetten. Basishouding van sociaal werker : nabije professional, normatief en reflectief, generalistisch, werkt integraal, oog voor de ocntext en voor praktische, materiële en maatschappelijke factoren…. Verbindt cliënten met netwerken, is resultaatsgericht en werkt methodisch Onderzoekend, positief waarderend, oplossingsgericht, activerend, motiverend, evaluerend, verbindend…. Enz.

7 Kwaliteitscriteria Onthaal
neutraal, toegankelijk, herkenbaar en zichtbaar verbindend Pro actief en outreachend handelen naar kwetsbare doelgroepen Generalistisch werken met specialisaties binnen handbereik. (verkennen van de situatie in zijn geheel en het detecteren van onderbescherming, het formuleren van antwoorden op relevante levensdomeinen en de verbinding maken tussen de cliënt en de relevante organisaties en diensten door objectief te informeren, cliënten te ondersteunen en te onderhandelen.) Krachtgericht, participatief en in dialoog Inzetten op samenwerking met basis en faciliterende actoren vb armoedeverenigingen, lokale dienstencentra, Huizen van het Kind en aansluiting vinden op de vertrouwde leefomgeving van de doelgroep aan huis of in laagdrempelige ontmoetingsplekken. Maatzorg, subsiadiariteit Structureel werken

8 Kwaliteitscriteria Samenwerkingsverband
- Beschikbaar stellen van professionele kennis en expertise Uitwisselen van cliëntgebonden informatie met respect voor privacy en op basis van geïnformeerde toestemming Faciliteren van gerichte doorverwijzingen Bieden van integrale antwoorden Opmerking : tijd en ruimte voor onthaaltrajecten.

9 Beleidsvisie Van Deurzen (cfr sociaalwerkconferentie)
Regie bij het lokale bestuur dat kan samenwerken met meerdere. Samenwerking past binnen de ELZ. Concrete samenwerking en participatie krijgt vorm op lokale niveau. Niveau ELZ als ondersteunende structuur voor verbinden van welzijn en zorg en als regio om afstemming met achterliggend aanbod te realiseren. GBO kan bijdrage leveren in kader van casemanagement bij meervoudige complexe problematieken (cfr zorgcoördinatie).

10 Geïntegreerd breed onthaal ELZ Dender
Pilootprojecten, resultaten… beter leren kennen, zowel werking als hulpverleners, wekt vertrouwen, maakt afspraken mogelijk. Overal : stuurgroep en werkgroepen, grote tijdsinvestering Sint-Niklaas : rechtenwijzer, vreemdgaan, urban game Gent : rechtenmaatschappelijk werker 6 sleutelrechten, consultafspraken en engagementen, online platform cliëntinfo uitwisselen, casustafels met vervolg intervisies, op bezoek… WetterenWichelenLaarne : rechtstreekse toeleiding, rol baliemedewerkers, consultafspraken, online platform cliëntinfo uitwisselen

11 Geïntegreerd breed onthaal ELZ Dender
Nieuwe projectaanvraag : GBO i.f.v. oriëntering van “niet-toeleidbaren” vanuit de VDAB. Methodisch kader wordt uitgewerkt op Vlaams niveau. Deelnemende gemeenten uit ELZ Dender : Berlare, Dendermonde en Hamme. Start binnenkort. Mogelijk in het najaar extra oproep hiervoor.

12 Geïntegreerd breed onthaal ELZ Dender
Idee om kernactoren (OCMW’s en diensten welzijn, DMW’s en CAW) samen te brengen per ELZ om op die manier in een structureel overleg tot afspraken te komen.

13 Uitrol GBO en timing 31/12/18 : uitvoeringsbesluiten Vlaamse regering, bepalingen met betrekking tot sociaal huis en GBO 1/7/2019 : uitvoeringsbesluiten Vlaamse regering rond onthaalopdracht CAW en DMW van de ziekenfondsen in functie van GBO Middelen als incentive om pro actieve acties op te zetten Middelen om kwetsbare doelgroepen te bereiken (niet betalen zorgkas en personen met beperking die niet de weg vinden naar VAPH-hulp)

14 Uitrol GBO en timing Vlaams ondersteuningsbeleid voor verder opvolging en reflectie Binnen de ELZ wordt een ondersteuningsbeleid gevoerd in het kader van de afstemming welzijn en gezondheid en de wisselwerking tussen lokale en bovenlokale processen.


Download ppt "Geïntegreerd Breed Onthaal"

Verwante presentaties


Ads door Google