De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Actieprogramma Ruimtelijke Planning 2016 (Voorontwerp)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Actieprogramma Ruimtelijke Planning 2016 (Voorontwerp)"— Transcript van de presentatie:

1 Actieprogramma Ruimtelijke Planning 2016 (Voorontwerp)
n.a.v. budgetopmaak

2 Evaluatie jaarprogramma 2015
BBC: afwerken structuurplan Openbaar onderzoek: tot februari 2015: Bezwaarschriften behandeld door gecoro Gemeenteraad: Definitieve vaststelling 2 juli 2015 Goedkeuring Deputatie: voor 13 september 2015 maar technische problemen, goedkeuring gegeven op 22 oktober 2015 met 3 opmerkingen

3 Evaluatie jaarprogramma 2015
BBC: diverse studieopdrachten Raamovereenkomst afgesloten met Omgeving 1. Bouwblokanalyse Bookmolenstraat – Molenstraat – Wegvoeringstraat – Markt – Kerkstraat Stavaza: lopende, afgerond tegen 1 januari 2016 Vervolgstappen: uitbreiding opdracht, vervolgstappen? 2. Beeldkwaliteitsplan Wetteren Centrum Stavaza: lopende, af te ronden voorjaar 2016, gecoro wordt betrokken Vervolgstappen: uitbreiding opdracht tweede helft 2016: opmaak RUP 3. Kerkenplan Stavaza: analysefase (quickscan) lopende, vervolgstappen?

4 Welke acties zijn vervat in GRS? RUP’s
De gemeente stelt een of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen op voor: verdere ontwikkeling van delen van Ham die buiten het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vallen afbakening van de visueel waardevolle open landbouwgebieden met inbegrip van de daarin gelegen beekvalleien herbestemming van woongebieden en woonuitbreidingsgebieden waar de gemeente geen woonontwikkelingen zal mogelijk maken conform de woningbouwprogrammatie, cfr. richtinggevend gedeelte de herbestemming van het gebied ‘Blauwe Paal’ voor wonen ontwikkeling van Giezeveld als woonbos waarbij gelijktijdig een evenwaardige oppervlakte woon- of woonuitbreidingsgebied naar een open ruimte functie wordt herbestemd en een evenwaardige oppervlakte bos elders in de gemeente wordt aangeduid als compensatie voor het bosverlies in Giezeveld herstructurering van de omgeving van Gentsesteenweg (site KTA - rijkswacht - post) herstructurering van de stedelijke terreinen Tragel en Zuiderdijk - Aard

5 Welke acties zijn vervat in GRS? RUP’s
De gemeente stelt een of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen op voor: uitbreiding van het bedrijventerrein ‘Stookte’ met een lokaal bedrijventerrein ontwikkeling van het kernwinkelgebied en de opheffing van de verplichting om winkels in te richten in het BPA ‘den Berg’ ontwikkeling van het segment ‘Brusselsesteenweg (N9) - Kwatrecht’ als een zone voor stedelijk wonen en kleinschalige detailhandel (inclusief de aanpassing van het RUP ‘Neerhonderd’) herziening van het BPA ‘Fantegembeek’ en het RUP ‘Oude Wetterstraat’ in functie van een coherent beleid op vlak van kleinhandel afschaffing van de op het gewestplan ingetekende reservatiestrook tussen het rond punt ter hoogte van Cooppallaan en Nieuwe Brug (N407) en Kalkensteenweg (N407).  De gemeente vraagt een delegatiebevoegdheid aan bij de bevoegde hogere overheden voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan voor: de ontwikkeling van het segment ‘Brusselsesteenweg (N9) - omgeving Frunpark’ als een cluster van verweven handel en bedrijvigheid > OPMERKING DEPUTATIE de ontwikkeling van het segment ‘Brusselsesteenweg (N9) - Massemen’ als een woonlint met ruimtebehoevende grootschalige detailhandel. > OPMERKING DEPUTATIE

6 Welke acties zijn vervat in GRS? Verordeningen
De gemeente stelt een of meerdere verordeningen op waarin volgende thema’s worden behandeld: de minimaal te realiseren woonkwaliteit (met elementen van zowel de woning als de woonomgeving) het parkeren het moratorium op baanwinkels. De gemeente past haar bouwverordening ‘wonen boven winkels’ aan in functie van de ontwikkelde visie op het kleinhandelscentrum.

7 Welke acties zijn vervat in GRS? Beheer- en actieprogramma’s
De gemeente werkt samen met alle betrokken actoren en partijen acties uit voor de realisatie van het netwerk van trage wegen (voetwegen, fietspaden) en het wegwerken van de missing links. De gemeente werkt samen met alle betrokken actoren en partijen een beheer- en inrichtingsplan uit voor de ontwikkeling van Huisvenne als gekoesterde open ruimte.  

8 Welke acties zijn vervat in GRS
Welke acties zijn vervat in GRS? Generieke toetskaders beeldkwaliteitsplannen De gemeente stelt een generiek toetskader op voor de ontwikkeling van binnengebieden in het stedelijk weefsel en maakt dit publiek kenbaar. > uitgevoerd 2015 De gemeente zal via de opmaak van beeldkwaliteitsplannen bijdragen tot de kwaliteitsvolle inrichting van volgende gebieden: het centrumgebied van Wetteren> gestart de verschillende kernen van het buitengebied: Ten Ede de verschillende kernen van het buitengebied: Massemen de verschillende kernen van het buitengebied: Westrem. De resultaten van de beeldkwaliteitsplannen kunnen in één of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen worden verankerd.

9 Welke acties zijn vervat in GRS? Onderzoek
De gemeente voert samen met alle betrokken actoren en partijen onderzoek uit naar een gedragen toekomstperspectief en daaraan gekoppelde ontwikkelingsmogelijkheden voor het religieus patrimonium. Zij kan eventueel één of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken ter ondersteuning van dit ontwikkelingsperspectief. > gestart De gemeente voert samen met alle betrokken actoren en partijen onderzoek uit naar een gedragen toekomstperspectief en daaraan gekoppelde ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande recreatieve voorzieningen. Zij kan eventueel één of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken ter ondersteuning van dit ontwikkelingsperspectief. De gemeente voert samen met alle betrokken actoren en partijen onderzoek uit naar het beter benutten van bestaande bedrijventerreinen in de gemeente via instrumenten en maatregelen op vlak van opwaardering, verdichting en herstructurering. Zij kan eventueel één of meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken ter ondersteuning van dit ontwikkelingsperspectief.

10 Welke acties zijn vervat in GRS? Samenwerking en overleg
Verkeer en mobiliteit De gemeente ijvert voor de realisatie van een kwaliteitsvolle ontsluiting van het kleinstedelijk gebied Wetteren en het bedrijventerrein Stookte. Daarom dringt zij er bij de hogere overheden op aan om de hoge densiteit van het zwaar verkeer door het centrum aan te pakken door een betere aansluiting naar het hoger wegennet te voorzien in de toekomstige planvorming. Als voorkeurscenario schuift de gemeente het tracé met een bijkomende brug over de Schelde ter hoogte van Voordestraat naar voor. In tweede orde wordt een vervangende brug ter hoogte van Peperstraat als alternatief meegegeven. Als blijkt dat geen van voorgaande trajecten in aanmerking komen, wordt het traject naar het R4 complex als noodzakelijk traject beschreven. In elk geval is de optimalisatie van de centrumbrug een absolute noodzaak. In het kader van een kwaliteitsvolle ontsluiting van het kleinstedelijk gebied Wetteren ijvert de gemeente voor een verbeterde noord-zuidverbinding. Daarom dringt zij er bij de hogere overheden op aan om de noord-zuidverbinding conform het scenario Moeregem-west als secundaire weg II te realiseren. De gemeente neemt hierbij expliciet het standpunt in dat de noodzaak van deze noord-zuidverbinding los staat van het gekozen scenario inzake de Scheldebrug. De realisatie van beide infrastructuurwerken zijn niet aan elkaar gekoppeld. De gemeente vraagt aan de Vlaamse overheid om de mogelijkheden voor kade-ontwikkelingen langs Kwatrechtsesteenweg verder te onderzoeken en eventueel hiervoor een ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen. De gemeente zal er bij de Vlaamse overheid op aandringen om blijvend te worden betrokken bij de herinrichting/heraanleg van: Brusselsesteenweg (N9) ten oosten van het kruispunt met N42/N417 tot aan de grens met de gemeente Lede N42 vanaf het kruispunt met N9/N417 tot aan de grens met de gemeente Oosterzele met inbegrip van het knooppunt met E40 Noordlaan - Felix Beernaertsplein - Koningin Astridlaan - Scheldebrug - Nieuwe Brug - Kapellendries. Om de doorstroming op de bestaande Scheldebrug te verbeteren pleit de gemeente om het tracé Noordlaan - Felix Beernaertsplein - Koningin Astridlaan - Scheldebrug - Nieuwe Brug - Kapellendries op korte termijn aan te passen. De gemeente vraagt om in het kader van de herinrichting/heraanleg van N42 maatregelen te treffen om de bestaande zone voor ambachtelijke bedrijven en kmo’s ten zuiden van E40 te laten uitdoven en een herbestemming door te voeren.

11 Welke acties zijn vervat in GRS? Samenwerking en overleg
Afbakening van het kleinstedelijk gebied De gemeente dringt er bij de provincie op aan om blijvend te worden betrokken in het afbakeningsproces. De gemeente dringt er bij de provincie op aan om in het kader van de afbakening van het kleinstedelijk gebied: het behoud van de open ruimte tussen Kwatrecht en Wetteren te waarborgen de uitbreiding van het bedrijventerrein ‘Vantegem’ mogelijk te maken het gebied langs Oosterzelesteenweg te Kwatrecht op te nemen in het kleinstedelijk gebied de voorziene uitbreiding van Stookte op te nemen in het kleinstedelijk gebied met het oog op de realisatie van een lokaal bedrijventerrein het gebied Giezeveld op te nemen in het kleinstedelijk gebied met het oog op de realisatie van een woonbos.

12 Welke acties zijn vervat in GRS? Samenwerking en overleg
Open ruimte De gemeente ijvert voor een grensoverschrijdende samenwerking met alle betrokken actoren en partijen ten behoeve van het verder onderzoek naar de ontwikkeling en de promotie van een grensoverschrijdend landschapspark Hospiesbos. De gemeente vraagt aan de Vlaamse overheid om de relatie tussen Kalkense Meersen en het centrum van Wetteren te verbeteren. De gemeente werkt door middel van structuurschetsen en informatie- en overlegmomenten met alle betrokken actoren en partijen aan een samenhangende en gedragen ontwikkelingsvisie voor de omgeving van den Blakken en de omgeving Schelde-oeverpark.

13 Welke acties zijn vervat in GRS? Samenwerking en overleg
Wonen De gemeente vraagt aan de sociale woningbouwmaatschappijen om de opties die in het kader van de woningbouwprogrammatie zijn genomen, te laten doorwerken in hun eigen beleid. De gemeente ontwikkelt op basis van een nauwe samenwerking tussen de verschillende sociale diensten en organisaties en met de bewoners een samenhangende en gedragen ontwikkelingsvisie voor Oost-Wetteren (gebied begrensd door Molenstraat - Wegvoering-straat - Achttien Augustuslaan - Kruisbergstraat - Eeminckstraat) en Overbeke. De gemeente maakt hierbij gebruik van structuurschetsen en informatiemomenten en stapt hiervoor zelf naar de betrokken bewoners. Op basis daarvan grijpt de gemeente actief in op het bestaand bouwweefsel en de publieke ruimte.

14 Welke acties op basis van sectorale noden?
De gemeente heeft gedurende de voorgaande jaren op verschillende plaatsen grondposities ingenomen om aan stadsvernieuwing te doen. Voor deze gebieden dient een geïntegreerde visie te worden uitgewerkt of dient de bestaande visie verder te worden uitgevoerd. Wetteren aan de Schelde Cordonnier Berg Molenstraat-Bookmolenstraat OCMW-gebouw Achterbouw gemeentehuis Stationsomgeving Neerstraat RUP Hoogmolenakker Erfgoednota (nieuwe prioriteit sinds half 2015)

15 Voorstel jaarprogramma 2016: waar willen we staan eind 2016
Voorstel jaarprogramma 2016: waar willen we staan eind 2016? (voorontwerp) 1, Deblokkeren RUP Ham (1): plenaire vergadering (Antea Group) 2, Bookmolenstraat (45): vervolgstappen: cfr. beslissing stuurgroep 11/12 (Omgeving) 3, Wetteren Centrum (2/18): vervolgstappen: opstarten RUP / aanpassen verordening : plenaire vergadering (Omgeving) 4, Kerkenplan: vervolgstappen: na te bepalen in werkgroep: goedgekeurd door gemeenteraad 5, (RUP Landbouwgebieden (2) of) beeldkwaliteitsplan Wetteren ten Ede (23): opmaak RUP: aanstellen ontwerper (Omgeving) 6, RUP Blauwe Paal (4): opmaak RUP: vermarkten samen met DDS (Omgeving) 7, Erfgoednota (51): goedgekeurd door GR (Omgeving) 8, Bouwblokrenovatie Wetteren-Oost: plan van aanpak obv participatiemodel (????) 9, Wetteren aan de Schelde (42): fase 3: masterplan en ontwikkeling zuidelijk deel samen met M. Van Daele: lanceren oproep RUP KTA (6) en stationsomgeving (48): geïntegreerde visie: uitwerken: aanstellen ontwerper (Omgeving) RUP Zuiderdijk, Tragel, Aard (7): geïntegreerde visie: uitwerken: aanstellen ontwerper

16 Voorstel jaarprogramma 2016: waar willen we staan eind 2016?
Suggesties?


Download ppt "Actieprogramma Ruimtelijke Planning 2016 (Voorontwerp)"

Verwante presentaties


Ads door Google