De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op weg naar een nieuw memorandum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op weg naar een nieuw memorandum"— Transcript van de presentatie:

1 Op weg naar een nieuw memorandum
Gemeenteraadsverkiezingen 2018

2 Traject naar de opmaak van een nieuw memorandum
Evaluatie memorandum 2012 Samenstellen werkgroep opmaak memorandum Opmaak nieuw memorandum door werkgroep op basis van evaluatie memorandum en ondersteunend aanbod van Terugkoppeling nieuw memorandum aan Mondiale Raad Verwerken opmerkingen Mondiale Raad Verspreiding memorandum naar alle politieke partijen

3 Evaluatie memorandum 2012 Overlopen van de 6 doelen Beoordeling van de voorgestelde acties Uitdagingen formuleren voor het toekomstige beleid

4 1: De gemeente zet in op communicatie en sensibilisering
Wat en waarom? Realiseren van een correcte beeldvorming over de Noord-Zuidverhoudingen, bevorderen van een correcte houding en degelijke standpunten omtrent de kloof tussen Noord en Zuid. Solidariteit met het Zuiden kan enkel tot stand komen indien de bevolking zich bewust is van de oorzaken van de onrechtvaardige kloof tussen Noord en Zuid, van de impact van het eigen gedrag op het Zuiden en de structurele veranderingen die nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat mensen toegang hebben tot correcte informatie, dat ze via laagdrempelige activiteiten betrokken raken of blijven bij de Noord-Zuidthematiek en dat ze mee nadenken over oplossingen. De lokale overheid staat dicht bij de bevolking en is aldus het uitgelezen niveau om te informeren en sensibiliseren. Dit vormt dan ook één van de kerntaken van het gemeentelijk Noord-Zuidbeleid.

5 1: De gemeente zet in op communicatie en sensibilisering
Hoe? De middelen die nu beschikbaar zijn voor sensibilisering moeten minstens behouden blijven. De gemeente ondersteunt lokale organisaties en zorgt voor een creatieve en effectieve samenwerking met lokale sectoren van verschillende pluimage. Voorbeelden hiervan zijn: ngo’s, secundaire scholen, bedrijven, jeugd- en seniorenwerkingen, vluchtelingenwerkingen, vormingsorganisaties… De gemeente ondersteunt het opzetten van een samenwerkingsverband met verschillende diensten rond overkoepelende thema’s. Voorbeelden van thema’s zijn: de Millenniumdoelstellingen, diversiteit, een welbepaald land of continent in de kijker, Fair Trade gemeente, duurzame landbouw. De realisatie van een stedenband. Het partnerschap met een gemeente in het Zuiden biedt perspectieven om het Zuiden meer tastbaar te maken voor de eigen bevolking. Een stedenband veronderstelt de aanwezigheid van verschillende actoren en een goede coherentie binnen de gemeentelijke diensten. De gemeente werkt met haar Zuidelijke partner rond beleidsdomeinen als jeugd, lokale economie, milieu, onderwijs en participatie. De stedenband kan een middel zijn om bij te dragen tot het grote verhaal van rechtvaardige wereldverhoudingen. Het is geen doel op zich maar een model dat toelaat om zowel het gemeentebestuur als de inwoners en lokale verenigingen hun specifieke rol inzake ontwikkelingssamenwerking te laten spelen.

6 2: Aandacht voor de klimaatverandering
Wat en waarom ? De opwarming van het klimaat heeft gevolgen voor de ganse aardbol, maar wetenschappers zijn het erover eens dat het Zuiden zwaarder zal getroffen worden; dit wordt trouwens regelmatig door de actualiteit bevestigd (droogte in Afrika, overstromingen in Azië en Midden- Amerika). Ook het lokale niveau heeft de verantwoordelijkheid om mee de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

7 2: Aandacht voor de klimaatverandering
Hoe ? Door zelf het goede voorbeeld te geven en door samen met de bevolking projecten op te zetten om zuiniger met energie en brandstof om te gaan. Enkele voorbeelden : Promoten van groene stroom Wagenpark van de gemeente bestaat uit hybride of elektrische auto’s De gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen worden behouden en zelfs uitgebreid, zeker nu ze op federaal vlak werden afgeroomd De gemeente stapt in het systeem van renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen (via Fonds voor de Reductie van de Globale Energiekost) Openbare verlichting energiezuiniger maken Informatie en tips naar de inwoners van de gemeente uitbreiden via duurzaamheidskrant (in combinatie met Noord-Zuid informatie) Het promoten van dit thema via sociale media : zie het voorbeeld van Treemagotchi.be, een website waarmee je je levensstijl kan verduurzamen vanachter de computer: hierdoor leren mensen op een virtuele manier beter met energie en milieu om te gaan. Ook de stedenband kan duurzame energie als een van de thema’s hebben.

8 3 : Fair Trade, eerlijke handel en duurzaam aankoopbeleid
Wat en waarom? Sinds 2005 heeft Hoogstraten de titel van “Fair Trade” gemeente. Dit betekent dat de gemeente producten van eerlijke en duurzame handel blijft gebruiken en promoten om deze titel te behouden. Als Fair Trade gemeente heeft het bestuur een voorbeeldfunctie naar de bevolking.

9 3 : Fair Trade, eerlijke handel en duurzaam aankoopbeleid
Hoe? De gemeente werkt een concreet beleid uit voor de aankoop en het promoten van eerlijke handelsproducten en maakt bekend dat ze deze producten gebruikt. Ze duidt dit bijvoorbeeld aan op koffiekannen, legt folders bij de drankbedeling, hangt een sensibiliserende affiche uit bij evenementen of activiteiten,… De gemeente zorgt er mee voor dat de bevolking, verenigingen en bedrijven het verhaal achter eerlijke handel kennen en de producten gemakkelijker vinden. Een kanaal hiervoor kan een rubriek hierover in het maandelijkse infoblad zijn. Via een stedenband wordt het begrip eerlijke handel concreet en zichtbaar. De gemeente vervult haar voorbeeldfunctie op het vlak van duurzaam sparen en beleggen door gelden en eventuele reserves te beleggen in financiële producten met een ethische en maatschappelijke meerwaarde (dit houdt in : meer dan de huidige fondsen voor ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuid) De beleidsafspraken rond Schone Kleren en duurzaam aankopen worden minimaal op het huidige niveau behouden en zo mogelijk nog uitgebreid

10 4: de gemeente zorgt voor de nodige mensen en middelen
Wat en waarom ? Noord-Zuidbeleid is bevoegdheidsoverschrijdend: ook de schepenen bevoegd voor jeugd, cultuur, milieu, financiën enz…hebben de nodige aandacht voor de Noord-Zuidproblematiek, waardoor een volwaardig geïntegreerd beleid wordt nagestreefd. Het Noord-Zuidbeleid kan niet uitgevoerd worden zonder een bevoegde ambtenaar. De ambtenaar krijgt voldoende mogelijkheden en politieke steun om het Noord-Zuid beleid vorm te geven en uit te voeren. Deze ambtenaar moet nauw samenwerken met de duurzaamheidsambtenaar die niet enkel het ecologische maar alle aspecten van duurzaamheid bewaakt.

11 4: de gemeente zorgt voor de nodige mensen en middelen
Hoe ? Om het beleid vorm te geven en goed te kunnen uitvoeren, behoudt de gemeente een ambtenaar voor Noord-Zuidbeleid. Als gemeente met meer dan inwoners,evolueert dit naar een voltijdse functie. Het Noord-Zuidbeleid blijft toegekend aan een aparte schepen die de beleidslijnen uittekent en uitvoert. Binnen het schepencollege krijgt dit beleid een volwaardige plaats en aandacht. Deze schepen van ontwikkelingssamenwerking wordt dan de coördinator van een geïntegreerd beleid, dat stappen zet naar een echt beleid duurzame ontwikkeling.  De gemeente voorziet een apart en voldoende hoog budget voor Noord-Zuidbeleid. De gemeente Hoogstraten heeft haar streefdoel van 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking bereikt , wat een zeer goede prestatie is. Wij vragen dat deze 0,7% het minimum blijft; waar mogelijk worden extra middelen vrijgemaakt en ingezet om dit beleid extra te ondersteunen. De gemeente heeft gekozen voor een stedenband. Dit betekent een engagement van het ganse bestuur en het managementteam omdat de nadruk hier ligt op expertise, uitwisseling en een verhoging van de bestuurscapaciteit. Dit engagement is aangegaan en moet verder gezet worden. Het personeel moet de nodige middelen en tijd krijgen om dit mee uit te werken, samen met de mondiale raad. Ook de ambtenaar moet hiervoor de nodige tijd en ruimte krijgen De commissie Internationale Samenwerking moet zeker verder gezet worden, met behoud van de interne en externe werkgroepen

12 5: de gemeente zet haar schouders onder participatie en inspraak
Wat en waarom? Bestuur en middenveld: de ideale tandem voor een gedragen lokaal Noord-Zuidbeleid. Een gemeente heeft de taak te investeren in een breed draagvlak en in participatie. Daarom is het cruciaal dat het bestuur zijn bevolking, de verschillende doelgroepen en het maatschappelijk middenveld bij het beleid betrekt. Deze samenwerking kent volgende principes: De partners (zowel lokale als in het Zuiden) waarmee het bestuur, op een democratische manier, samenwerkt , moeten zelf de richting en de prioriteiten kunnen bepalen. Te behalen doelstellingen worden, samen met de partner en met participatie van alle belanghebbenden, geformuleerd. De mondiale raad is en blijft als een volwaardige adviesraad zijn rol vervullen.

13 5: de gemeente zet haar schouders onder participatie en inspraak
Hoe? De mondiale raad realiseert een stevig geïntegreerd Noord-Zuidbeleid. De mondiale raad zet Noord-Zuid op de agenda van andere beleidsdomeinen. Zo blijft de gemeente kiezen voor Fair Trade, Schone Kleren en ethisch beleggen. Andere raden, verenigingen en initiatieven nemen de Noord-Zuidthematiek op. Er is nauwe samenwerking met de mondiale raad. Noord-Zuid staat op de bestuurlijke en politieke agenda. Het Noord-Zuidbeleid wordt toegekend aan een aparte schepen die de beleidslijnen uittekent en uitvoert. Binnen het schepencollege krijgt dit beleid een volwaardige plaats en aandacht Het bestuur zoekt naar andere vormen van burgerparticipatie dan de huidige adviesraden; bv bevraging van jongeren i.v.m. hun houding rond mondiale thema’s.

14 6 : De gemeente zet in op vrede en verdraagzaamheid
Wat en waarom? Om vrede duurzaam te maken, moeten vrede, geweldloosheid en verdraagzaamheid gedragen worden door alle inwoners van de gemeente. Het bestuur voert een lokaal antiracistisch tewerkstellingsbeleid en heeft de nodige aandacht voor anderstaligen en andere kansengroepen.

15 6 : De gemeente zet in op vrede en verdraagzaamheid
Hoe ? Het bestuur voert een integratiebeleid naar anderstalige nieuwkomers en etnisch-culturele minderheden. Er wordt ook voor gezorgd dat deze doelgroep kan onthaald en begeleid worden in het gemeentehuis. De schepen voor ontwikkelingssamenwerking is ook bevoegd voor het migrantenbeleid Bij de keuze van haar banken gaat het bestuur na of die geen investeringen doet in bedrijven die kernwapens ontwikkelen De gemeente blijft de campagne “Mayors for Peace” actief ondersteunen alsook de campagne “ Internationaal decennium voor een cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de kinderen van de wereld”

16 Uitdagingen en suggesties voor nieuwe memorandum
Welke uitdagingen zie jij voor het komende mondiale beleid? Welke elementen moeten er voor jou zeker in het volgende memorandum opgenomen worden? Met welke tendensen moet het toekomstige beleid rekening houden? Kies een foto uit die voor jou symbool kan staan voor een toekomstige uitdaging, belangrijke tendens of suggestie die in het komende memorandum moet meegenomen worden? Noteer deze aan de achterzijde.


Download ppt "Op weg naar een nieuw memorandum"

Verwante presentaties


Ads door Google