De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Powerpoint met oplossingen bij de algemene lesbrief

Verwante presentaties


Presentatie over: "Powerpoint met oplossingen bij de algemene lesbrief"— Transcript van de presentatie:

1 Powerpoint met oplossingen bij de algemene lesbrief

2 Inleiding Wat zijn de mensen op deze afbeelding aan het doen?
Wat hebben ze bij zich? Zien ze er blij uit? Boos? Verdrietig? Bang? Wat vindt je van de kleren die de mensen dragen? Zou jij ook zulke kleren dragen? Hoe oud denk je dat deze foto’s zijn?

3 Wat zijn de mensen op deze afbeelding aan het doen?
Wat hebben ze bij zich? Zien ze er blij uit? Boos? Verdrietig? Bang? Wat vindt je van de kleren die de mensen dragen? Zou jij ook zulke kleren dragen? Hoe oud denk je dat deze foto’s zijn?

4 Wat zijn de mensen op deze afbeelding aan het doen? Vluchten
Wat hebben ze bij zich? Bezittingen: kledij, zakken, karren Zien ze er blij uit? Boos? Verdrietig? Bang? Bang, onwetend Wat vindt je van de kleren die de mensen dragen? Zou jij ook zulke kleren dragen? Hoe oud denk je dat deze foto’s zijn? Ongeveer 100 jaar

5 A. Een merkwaardige dag

6 Wat zou jij doen als mensen jou kwamen waarschuwen voor de vijand?

7 Waarom denk je dat de Duitsers de mannen wilden meenemen
Waarom denk je dat de Duitsers de mannen wilden meenemen? Waarom niet de vrouwen?

8 Waarom denk je dat de Duitsers de mannen wilden meenemen
Waarom denk je dat de Duitsers de mannen wilden meenemen? Waarom niet de vrouwen? Men dacht dat de mannen soldaat zouden moeten worden voor het Duitse leger, de vijand. Vrouwen mochten toen nog geen soldaat worden.

9 B. Lang geleden?

10 Hoe oud waren jouw ouders toen ze jou kregen?

11 Hoe oud waren jouw ouders toen ze jou kregen?
Gemiddeld 25 jaar oud => Nieuwe generatie

12

13 WO II ( ) WO I ( ) Geboortejaar van je ouders (?) Jouw geboortedatum (?)

14 De eerste wereldoorlog begon in 1914 en eindigde in 1918
De eerste wereldoorlog begon in 1914 en eindigde in Mensen die nu (in 2017) 100 jaar zijn, hebben dus nog net de eerste wereldoorlog meegemaakt. Ze waren toen ….. jaar Ken jij iemand die 100 jaar is? Jij bent het kleinkind van je oma en opa en het ……………………………………. van je voorouders die de Eerste wereldoorlog in 1914 hebben meegemaakt.

15 De eerste wereldoorlog begon in 1914 en eindigde in 1918
De eerste wereldoorlog begon in 1914 en eindigde in Mensen die nu (in 2017) 100 jaar zijn, hebben dus nog net de eerste wereldoorlog meegemaakt. Ze waren toen 1 jaar Ken jij iemand die 100 jaar is? Jij bent het kleinkind van je oma en opa en het achter-achterkleinkind van je voorouders die de Eerste wereldoorlog in 1914 hebben meegemaakt.

16 C. Het is oorlog!

17 invuloefening Tijdens de ……………………………… waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een ……………………….. omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) ………………… aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, ……………, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een …………………………………… land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

18 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een ……………………….. omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) ………………… aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, ……………, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een …………………………………… land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

19 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) ………………… aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, ……………, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een …………………………………… land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

20 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, ……………, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een …………………………………… land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

21 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een …………………………………… land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

22 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar ………………………… Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

23 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten …………………………………………en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

24 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten Groot-Brittannië en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee …………………….., eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

25 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten Groot-Brittannië en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee fronten, eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, ……………………………. en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

26 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten Groot-Brittannië en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee fronten, eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, Ieper en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in ……………………….., waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

27 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten Groot-Brittannië en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee fronten, eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, Ieper en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in loopgraven, waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de ……………………… en de ……………………….

28 invuloefening Tijdens de eerste wereldoorlog waren er twee kampen: onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië vochten tegen België, Frankrijk, Engeland de Verenigde Staten en Rusland. We spreken van een wereldoorlog omdat er landen uit de hele wereld betrokken waren. Dat is zo omdat de Europese landen ook hun (vroegere) kolonies aanspraken om soldaten te leveren. De soldaten kwamen dus uit verschillende continenten: Europa, Azië, Afrika, Oceanië enzovoort. België was een neutraal land en weigerde de Duitse troepen door te laten op hun weg naar Frankrijk. Dus viel Duitsland België binnen. Op dat moment schoten Groot-Brittannië en Frankrijk ons land te hulp. De oorlog werd uitgevochten op twee fronten, eentje in het Oosten en eentje in het Westen. Ook in België was er een frontlijn. Die bevindt zich in de streek rond Nieuwpoort, Ieper en Diksmuide. De soldaten zaten vier jaar lang in loopgraven, waar het koud, vochtig en zeer gevaarlijk was. De streek werd bijna volledig verwoest. Vandaag zien we nog veel sporen van de oorlog in de begraafplaatsen en de oorlogsmonumenten.

29

30 Nederland Brussel Duitsland Ieper Frankrijk

31 D. Bezet gebied

32 THEMA ETEN

33 Dagboekfragment Margriet
Welk dier werd geslacht bij de grootmoeder van Margriet? Wat kan je allemaal maken van dit dier? Waarom moeten Margriet en haar zussen langs de controle gaan? Wat denk je dat er zou gebeurd zijn als de soldaten de twee zusjes hadden gezien? Vlees was erg zeldzaam tijdens de eerste wereldoorlog. De meeste dieren waren door de Duitsers opgeëist. Als de mensen vlees konden eten, was het thuis feest! Nu zijn er nog mensen die geen vlees eten, maar dan uit overtuiging en niet uit schaarste. Hoe veel keer per week eet jij vlees?

34 Dagboekfragment Margriet
Welk dier werd geslacht bij de grootmoeder van Margriet? Een varken Wat kan je allemaal maken van dit dier? Pensen, koteletten, spek, gehakt, entrecôte, varkenshaasje, spareribs,… Waarom moeten Margriet en haar zussen langs de controle gaan? Omdat het huis van hun grootmoeder over de provinciegrens lag: van Vlaams-Brabant naar Oost-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen was er een strenger bestuur door het leger. Wat denk je dat er zou gebeurd zijn als de soldaten de twee zusjes hadden gezien? Ze zouden het vlees hebben moeten afgeven en waarschijnlijk ook door de Duitsers gestraft worden. Vlees was erg zeldzaam tijdens de eerste wereldoorlog. De meeste dieren waren door de Duitsers opgeëist. Als de mensen vlees konden eten, was het thuis feest! Nu zijn er nog mensen die geen vlees eten, maar dan uit overtuiging en niet uit schaarste. Hoe veel keer per week eet jij vlees?

35 Dagboekfragment Celine
Waarom verstoppen de ouders van Celine hun aardappelen en graan? Denk je dat het gevaarlijk was om eten te verstoppen? Heb je zelf al eens eten – of snoepjes – verstopt? Waar zou je het verstoppen als je ze zou willen verstoppen?

36 Dagboekfragment Celine
Waarom verstoppen de ouders van Celine hun aardappelen en graan? Omdat het anders door de Duitsers zou worden opgeëist. Denk je dat het gevaarlijk was om eten te verstoppen? Ja, want er konden serieuze straffen volgen als de Duitsers het eten achteraf vonden. Heb je zelf al eens eten – of snoepjes – verstopt? Waar zou je het verstoppen als je ze zou willen verstoppen?

37 Dagboekfragment Sylvère
Weet je wat de uitdrukking ‘met lange tanden eten’ betekent? Wat vind je van de houding van Sylvère over het eten? Zou hij meer dankbaar moeten zijn volgens jou? Waarom? Waarom kan Sylvère Honorine niet verstaan denk je?

38 Dagboekfragment Sylvère
Weet je wat de uitdrukking ‘met lange tanden eten’ betekent? Zonder veel smaak eten, tegen je zin eten. Wat vind je van de houding van Sylvère over het eten? Zou hij meer dankbaar moeten zijn volgens jou? Waarom? ….. Waarom kan Sylvère Honorine niet verstaan denk je? Ze spreken een ander dialect: Sylvère komt uit West-Vlaanderen en Honorine uit Vlaams-Brabant. Vroeger waren de dialecten nog veel meer uitgesproken dan vandaag.

39 THEMA VLUCHTEN

40 De vluchtweg van Petrus
Wilrijk ________ Sint-Niklaas Gent Oostende Londen Haywards Heath _______

41 De vluchtweg van Petrus
Wilrijk Antwerpen Sint-Niklaas Gent Brugge Oostende Londen Haywards Heath Brighton

42 0 km 6,5 km 26,9 km 61,2 km 102,3 km 124,9 124,9 km 163,2 km 177 km Hier moet je geen extra kilometers rekenen. De vluchtroute gaat immers per boot!

43 En jij? Hoe zou jij vluchten naar Engeland? Te voet? Met de boot?
Waar zou je overnachten? Zou je de mensen in Engeland kunnen verstaan? Wanneer zou jij de stap zetten om te vluchten? Duidt een van de volgende voorwaarden aan. als er een grote orkaan is en je bang bent om te worden meegezogen als er thuis heel harde ruzie is als er oorlog is waar jij woont en de soldaten overal rond jou vechten als er een overstroming is in je straat ………………………………………………

44 En jij? Hoe zou jij vluchten naar Engeland? Te voet? Met de boot?
Met de auto, de trein, de boot,…. Waar zou je overnachten? In een hotel, een jeugdherberg,… Zou je de mensen in Engeland kunnen verstaan? Wanneer zou jij de stap zetten om te vluchten? Duidt een van de volgende voorwaarden aan. als er een grote orkaan is en je bang bent om te worden meegezogen als er thuis heel harde ruzie is als er oorlog is waar jij woont en de soldaten overal rond jou vechten als er een overstroming is in je straat ………………………………………………

45 THEMA GESCHEIDEN DOOR DE OORLOG

46 Postkaart Jean Baptiste Wijns

47

48 Een kaartje uit het gevangenenkamp

49 Geheim krantje

50 THEMA GEVAAR

51 Dagboekfragment Elsa Wat is er aan de hand met het zusje van Elsa? Wat is er gebeurd met de bom? Welke slachtoffers zijn er gevallen? Kies enkele woorden uit onderstaande kader die volgens jou passen bij het verhaal van Elsa. Droevig – verliefd – afwezig – gezwind – verslagen – gelukkig – bang – boos – opgelucht – vriendelijk – aandachtig – verdrietig – enthousiast – hulpeloos – jaloers – gekwetst – futloos - triest

52 Dagboekfragment Elsa Wat is er aan de hand met het zusje van Elsa? Ze is ziek Wat is er gebeurd met de bom? De Engelsen hebben een piloot met bommen uitgestuurd maar de piloot heeft zich vergist en daardoor zijn er burgerslachtoffers gevallen. Welke slachtoffers zijn er gevallen bij de aanval? René, een vrouw op de boerderij, twee paarden en drie koeien. Kies enkele woorden uit onderstaande kader die volgens jou passen bij het verhaal van Elsa. Droevig – verliefd – afwezig – gezwind – verslagen – gelukkig – bang – boos – opgelucht – vriendelijk – aandachtig – verdrietig – enthousiast – hulpeloos – jaloers – gekwetst – futloos - triest

53


Download ppt "Powerpoint met oplossingen bij de algemene lesbrief"

Verwante presentaties


Ads door Google