De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Systeemverantwoordelijkheid bij Ruimte voor de Rivier

Verwante presentaties


Presentatie over: "Systeemverantwoordelijkheid bij Ruimte voor de Rivier"— Transcript van de presentatie:

1 Systeemverantwoordelijkheid bij Ruimte voor de Rivier
Hoe een nationaal Hoogwaterbeschermingsprogramma werd uitgevoerd met decentrale bestuurskracht Systeemverantwoordelijkheid bij Ruimte voor de Rivier Beste Kees, 10 jaar raad voor het openbaar bestuur. Nu een afscheid. Altijd goed om te zien dat iemand langer durft te blijven dan de 4-5 jaar die men wenselijk acht. Geen idee dat je weg ging totdat Pieter met me contact opnam voor dit moment. Ik vind het een eer om op je afscheid iets te mogen vertellen. Dank daarvoor. Systeemverantwoordelijkheid!! Oeps. Dat is vooral in den Haag een gesprek Jeugdzorg PGB dat soort zaken. Ja Ruimte voor de rivier is ook een spel met systeemverantwoordelijkheid. Maar zo wordt er zelden tegen aan gekeken. Af en toe worden we, als programma , genoemd. Ruimte voor de Rivier, geen idee of u dat kent dus toch snel een korte introductie en dan snel naar de manier waarop we omgegaan zijn met systeemverantwoordelijkheid en de belangrijkste ervaringen/lessen hieruit! Ik zal u dus even een inkijk geven om daarna toch wat algemene lessen te kunnen trekken. Cor Beekmans, Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier

2 Het Ruimte voor de Rivier idee is ontstaan rond de hoogwaters van 1993 en Twee winters met hoge afvoeren die weer lieten zien hoe kwetsbaar we waren als Nederland tegen de macht van het water.

3 Het Ruimte voor de Rivier idee is ontstaan rond de hoogwaters van 1993 en Twee winters met hoge afvoeren die weer lieten zien hoe kwetsbaar we waren als Nederland tegen de macht van het water.

4 Op deze laatste foto kunt u goed de belangrijkste zorg en vr

5 Concept Ruimte voor de Rivier
Huidige situatie Meer ruimte voor het water Dijkverbetering Na de hoogwaters en door klimaatverandering kunnen we de komende eeuw meer water verwachten waar we rekening mee moeten houden. Het systeem in NL is oa gebaseerd op welke topafvoer van water je mag verwachten. Door de hoogwaters van 93 en 95 ging die omhoog van m3/s. Dit is de afvoer waarmee we veilig willen zijn. Daarboven mag het mis gaan.

6 Het programma Ons programma  belangrijk is de keten benadering. Effect van de maatregelen is bijna altijd bovenstrooms Die keten benadering betekent ook dat het gaat om een vorm van solidariteit. Je doet de maatregel ook voor inwoners van je buur gemeente of waterschap.

7 Systeembeheer hoogwaterbescherming
Rijkswateren  Minister IenM eindverantwoordelijk Waterkering beheer: Waterschappen en Rijkswaterstaat Uiterwaardenbeheer en systeembeheer: Rijkswaterstaat Hoe zijn de zaken georganiseerd binnen de hoogwaterbescherming.

8 Een gemeente graaft in opdracht van het rijk met rijksgeld een dijk af van een waterschap, bouwt een nieuwe en graaft een geul voor Rijkswaterstaat en realiseert tegelijkertijd de fundamenten voor een nieuwe stadsuitbreiding 2 doelstellingen Bescherming tegen overstromen Verbetering Ruimtelijke kwaliteit. Laat deze zin even goed op uw inwerken. Dit gaat niet in op één verantwoordelijkheid maar op drie tegelijkertijd.

9 Tijdschema en processtappen
Onderzoeksfase ( ) Verkenningsfase (PKB) (2001–2007) Ontwerpfase (2006 – 2012) Uitvoeringsfase (2009 – 2016) Onderhoud ( ) Gezamenlijk onderzoek naar haalbaarheid Vaststelling Regering Selectie maatregelen Ontwerp door Regio/Rijk Uitvoering door Regio/Rijk Onderhoud door Regio/Rijk Tijdschema en processtappen Regio Samen verkenning naar oplossingen Samen kiezen van maatregelen maar nationale vastlegging Decentrale uitvoering van een groot deel van het programma Decentraal beheer Beweging vanuit de systeemverantwoordelijkhied naar samen kiezen en regionaal uitvoeren met een landelijk beheersing en facilitering. Rijk Betrokkenheid

10 Lokale en regionale overheden Regionale samenwerkingsovereenkomst
Governance (na 2006) TWEEDE KAMER * Minister DG RWS Programma bureau Overeenkomst Lokale en regionale overheden Het Ruimte voor de Rivier organisatie complex: Minister OG naar Regionale overheid Regionale overheden in nauwe samenwerking Rol programmabureau. Taak voor programmabureau Zorgen dat de verwachtingen kloppen: Voortgangsverslagen: verantwoording, voortgang en informatie Zorgen dat goede kwaliteit geleverd wordt Toetsen, Versnellen, Faciliteren, Kennis uitwisselen en Riviertakmanagement Zorgen voor een stabiele omgeving scopebeheer, programmabeheersing (Tijd en €) Regionale samenwerkingsovereenkomst *Mede namens min EZ

11 Leerervaring (t.a.v. Systeemverantwoordelijkheid)
Gedeelde ambitie Goede rolverdeling met voldoende rafelrandjes Bestuurlijke arrangementen gericht om samenwerken Zojuist een bestuurlijke evaluatie rvdr in concept afgerond. 14 bestuurders geïnterviewd. Gedeelde ambitie: iedereen wilde meedoen. Goed hoger doel met kansen voor regionale invulling. Belangrijk om je eigen ding als regio ook nog mee te laten lopen Overeenkomsten met rechten en plichten. Maar altijd met een mogelijkheid om er samen ook zonder juristen uit te komen. Natuurlijk zijn er ook hic ups. Maar gedurende het gehele proces is altijd de wil en de zoektocht geweest om iedereen bijelkaar te houden. Daar waren soms ingenieuze ideeën en constructies voor nodig.

12 Leerervaring (t.a.v. Systeemverantwoordelijkheid)
Geleidelijke overdracht van verantwoordelijkheid Programmabureau Programmacommunicatie Samen optrekken en vervlechten en daarna overlaten aan de ander. Gesteund door een programmabureau die helpt toetst en het programma bewaakt. PB ook belangrijk voor M om haar verantwoordelijkheid richting TK mogelijk te maken. Gezamenlijk communicatie framework. Borgen van de opdracht en samen achter de doelen staan.

13 Dank voor uw aandacht! Ik hoop met deze presentatie u inzicht te kunnen geven in hoe we binnen RvdR met systeem verantwoordelijkheid zijn omgegaan en onze belangrijkste ervaringen.


Download ppt "Systeemverantwoordelijkheid bij Ruimte voor de Rivier"

Verwante presentaties


Ads door Google