De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verzuimregister Primair Onderwijs

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verzuimregister Primair Onderwijs"— Transcript van de presentatie:

1 Verzuimregister Primair Onderwijs
Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

2 Inhoud Uitgangspunten Context Doel Effecten

3 Alle kinderen hebben recht op een passende plek in het onderwijs
Per zijn samenwerkingsverbanden verantwoordelijk voor het voorkomen en terugleiden van thuiszitters Uitgangspunten

4 Context I/II Urgente behoefte aan adequate verzuimcijfers
Zowel voor de school als het samenwerkingsverband Scholen kunnen inmiddels op een goede manier geautomatiseerd met DUO uitwisselen Veel PO-scholen werken inmiddels met een geautomatiseerde verzuimregistratie OCW wetgeving in de maak om samenwerkingsverbanden terugkoppeling te geven over verzuimcijfers.

5 Aanbeveling: Sluit primair onderwijs ook aan!
Context II/II Uit onderzoek van ITS is gebleken dat: Veranderingen in verzuim = veranderende registratievormen De ervaring uit het VO en MBO leert dat door het Verzuimloket het meldgedrag van de scholen sterk verbetert Aanbeveling: Sluit primair onderwijs ook aan!

6 Doel Uniforme registratie van correcte gegevens
Betrouwbare informatie over: Het aantal leerlingen dat verzuimt, De duur van het verzuim. Inzage in de verzuimcijfers binnen de sector PO

7 Voordelen Leerlingen beter in beeld
Als het schoolbezoek van een leerling verandert, blijft dit niet onopgemerkt. Gerichte stappen ondernemen. Betere informatie op landelijk niveau Dit maakt ook betere vergelijking tussen scholen en samenwerkingsverbanden mogelijk en geeft op deze manier betere sturingsinformatie. bij samenwerkingsverbanden, de school en bij de gemeente. - de school, de leerplichtambtenaar en andere betrokkenen vanuit het verzuimregister i.p.v. vanuit de gemeentelijke tellingen.

8 Effecten Gemeenten: Lastenverlichting door gestandaardiseerde aanlevering van de verzuimmeldingen. Scholen: 1 meldpunt i.p.v. verschillende gemeenten; Informatievoorziening in de toekomst teruggekoppeld naar samenwerkingsverbanden. Gemeenten: De verzuimmelding verloopt dan voor alle onderwijssectoren op dezelfde wijze.

9 Vragen?

10 Aansluiting primair onderwijs op verzuimregister
Linda de Vries Relatiemanager DUO Mathieu Richelle Projectleider DUO Informatiebijeenkomsten | november 2016

11 Uitgangspunten Verzuimmelding digitaal doorgeven
Wijze van melden moet aansluiten bij absentieregistratie School is en blijft verantwoordelijk voor de melding naar gemeente

12 Gebruik Scholen maken gebruik van een leerlingenadministratiesysteem (LAS) In veel gevallen bevat een leerlingenadministratiepakket een absentie-registratiemodule LAS-leveranciers zijn nauw betrokken bij ontwikkeling

13 Resultaat Een digitale melding via het leerlingenadministratiepakket naar het verzuimregister DUO beheert het verzuimregister DUO geeft de gegevens uit het verzuimregister door aan de gemeente (leerplicht)

14 Voordelen voor scholen
Wijze van melden is eenvoudig Wijze van registreren sluit aan op registratie van absentie Signaleringsfunctie

15 Plan van aanpak Ketenproject Gefaseerde implementatie
Tranche 1: Vanaf àlle (V)SO scholen PO-scholen uit 10 gemeenten Tranche 2: Vanaf àlle PO-scholen. In september 2015 is van start gegaan met het project. Inrichten besturing en afstemmen doelstelling. Meerdere ketenpartners betrokken: OCW als opdrachtgever, DUO, PO-Raad, SWL PO, SWL Gemeenten, Ingrado en VDOD. Regiegroep en werkgroepen ingericht om gezamenlijk tot een plan te komen. 2 tranches, geen pilot. Waarom faseren: Ervaringen opdoen over techniek en proces. Meenemen in de communicatie. Waarom VSO: Die werken al vergelijkbaar met VO.

16 Plan van aanpak Gemeenten en scholen Tranche 1
Het gaat hier om hoofdvestigingen. Er zijn nog vele aanleverpunten dus meer vestigingen worden meegenomen.

17 Plan van aanpak Waarom Faseren? Welke wijzigingen? Processen
Altijd ook digitaal melden Bij DUO, SWL, Gemeenten, Scholen Techniek Dagdelen i.p.v. les/klok-uren Technische aansluiting Géén Loket zoals VO/MBO. Waarom faseren: Ervaringen opdoen over techniek en proces. Meenemen in de communicatie. Waarom VSO: Die werken al vergelijkbaar met VO. 0-meting en daarna evaluatiemomenten inbouwen. Besluitvorming voor tranche 2

18 Plan van aanpak – Stand van zaken
Inrichting besturing Ketenplan Implementatieplan Selectie gemeenten Aanpassing software gemeenten Aanpassing LAS/Ketentest Communicatie Evaluatie/0-meting/evaluatiemomenten.

19

20 Mail: helpdesk@bron.nl
Telefoon: Mail:

21 Het “wat” bij schoolverzuim in het primair onderwijs

22 Wat staat in de leerplichtwet?
Iedere jongere is volledig leerplichtig vanaf de 1e schooldag van de maand na de 5e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin de jongere 16 jaar wordt.

23 Kwalificatieplicht Leerplicht wordt verlengd tot de dag dat de jongere een startkwalificatie heeft gehaald, of tot de dag dat de leerling 18 jaar wordt. Een startkwalificatie is een afgeronde havo/vwo-opleiding of mbo- diploma niveau 2 of hoger.

24 Geen kwalificatieplicht
Jongeren met een getuigschrift of diploma van het praktijkonderwijs, of jongeren die het speciaal onderwijs hebben gevolgd met uitstroomprofiel arbeid of dagbesteding

25 Soorten ongeoorloofd verzuim
Absoluut verzuim Overig verzuim (Langdurig) relatief verzuim Luxe verzuim

26 Absoluut verzuim Jongere is wel leerplichtig maar staat niet ingeschreven in een school Jongere heeft geen vrijstelling van leerplicht

27 Relatief verzuim Een ingeschreven leerling is ongeoorloofd afwezig.
Melden bij 16 uur in 4 weken aan leerplicht via DUO Langdurig relatief verzuim > 4 weken: thuiszitter Overig verzuim

28 Luxe verzuim Buiten de schoolvakanties, zonder toegekend verlof, op vakantie gaan

29 Tellen als thuiszitter
Langdurig relatief verzuimers én absoluut verzuimers.

30 Geoorloofd verzuim Verzuim op basis van een ziekmelding
Verzuim op basis van verleend verlof Verzuim op basis van gewichtige omstandigheden

31 Meer lezen of weten

32 Dank voor uw aandacht!


Download ppt "Verzuimregister Primair Onderwijs"

Verwante presentaties


Ads door Google