De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SSM régulier et Internement SaVHA?!

Verwante presentaties


Presentatie over: "SSM régulier et Internement SaVHA?!"— Transcript van de presentatie:

1 SSM régulier et Internement SaVHA?!

2 Données administratives
Organisation référente Réseau SSM SaVHA?! (projet 107) Approuvé 27 mars 2014. Promoteur Hôpital psychiatrique Sint-Alexius Grimbergsesteenweg 40, Grimbergen Champ d’application Arrondissement de Hal-Vilvorde Habitants néerlandophones de la région de Bruxelles-capitale

3 But du projet Plus d’inclusion de personnes ayant le statut d’interné dans les SSM réguliers Intégré dans le cadre de la réforme SSM (art. 107) Chaîne de soins adaptée à l’offre de soins actuelle Réinsertion maximalisée dans la société Tenir compte du risque de récidive et de la pathologie KETENZORG: Regulier waar mogelijk Gespecialiseerd waar nodig Volgens het principe van getrapte zorg

4 Groupe-cible Personnes ayant le statut d’interné Langue Région
Admission aux soins réguliers (Low risk) Soins de médecine légale  soins réguliers (Medium Risk) Langue Néerlandais ou en apprentissage Région Arrondissement de Hal-Vilvorde et de Bruxelles L’endroit d’emprisonnement est mineur par rapport au désir d’insertion et d’avoir un lieu de vie

5 Zorgregio’s: Vilvoorde – Asse – Halle
Loopt gelijk met regio’s project 107

6 Caseload Enregistrement de 2013 et 2014 Caseload 2015
43 personnes suivies en 2015 Le 31/12/2015 encore 24 Sortie: Changement de région Enregistrement supplémentaire nécessaire Registratie personen met interneringsstatuut 2013 – 2015 We hebben ervoor gekozen enkel de cijfers van 2015 voor te stellen. Het is sinds de start van het verbeterproject in 2013 duidelijk dat er geen goede registratie voor handen was om deze mensen in kaart te brengen. Dit is en blijft dan ook een aandachtpunt. Daarom doen we liever geen uitspraken over vorige jaren.

7 La pratique In de praktijk gaat het verbeterproject als volgt aan toe.
Zoals al meermaals gesteld doen de aanmelders in eerste instantie een rechtstreekse aanmelding bij één van de reguliere GGZ-partners. Zij bekijken de aanvraag zoals bij alle andere dossiers. Indien ze merken dat er meer daarkracht nodig is of er zich problemen ontwikkelen tijdens het project, kunnen ze de persoon brengen op de 6wekelijkse aanmeldingsvergadering. Hier is van elke deelnemende voorziening een gemandateerde aanwezig. Na bespreking van de casus wordt er beslist om de persoon al dan niet op te nemen in het project. Wanneer dit het geval is stappen alle partners SAMEN in het zorgnetwerk van deze persoon. In principe is er geen eenzijdige beslissing meer mogelijk om uit het zorgnetwerk te stappen. Dit dient steeds voorgelegd te worden op de vergadering. We proberen ook bij een negatief antwoord toch een goed advies te geven naar andere behandelmogelijkheden.

8 La pratique Réunion d’enregistrement
Nouvelle structure de concertation Toutes les 6 semaines Dossiers complexes Mandataires avec engagement explicite à l'inclusion

9 Présentation des partenaires
CGG PassAnt (0,25ETP) Soutien et accompagnement des travailleurs de première ligne par l'équipe d'experts CGG Ahasverus (0,5ETP) Psychothérapie BRUG - activation du réseau Inclusion dans les soins réguliers ITER – COSA (pas d’ETP supplémentaires) prévention, traitement et accompagnement par rapport à des problématiques du comportement sexuel Volgende partners hebben zich uitdrukkelijk geëngageerd om meer personen met een interneringsstatuut op te nemen in hun reguliere werking. Dat neemt niet weg dat er nog andere organisaties zijn die ook hun deuren openstellen voor deze mensen. Experten team: vooronderzoek bij de eerstelijnswerkers om na te gaan wat noden/behoeften zijn om te werken met mensen met een interneringsstatuut. Die heeft geresulteerd in een behoeftebevraging met actieplan en sensibiliseringsronde bij de eerstelijnswerkers van de regio. Psychotherapie BRUG: psychotherapie aanbieden binnen de Brusselse gevangenissen (Gillis – Vorst –Berkendael) . Via het project nu extra mogelijkheden voor geïnterneerden. netwerkactivatie: Psychotherapie-BRUG biedt deze geïnterneerden individuele- en gezinsgesprekken (systeemgesprekken) aan waarbinnen de nadruk ligt op re-integratie, netwerkactivatie en empowerment van het huidige aanwezige systeem (of herstel met sociale contacten die weggevallen zijn).

10 Présentation des partenaires
SPPiT (0,5 ETP) Équipes mobiles de traitement pour les soins psychiatriques de longue durée à domicile MCT Pharos (pas d’ETP supplémentaires) Équipes mobiles de traitement pour les soins psychiatriques subaigus à domicile Equipe-RHEA (0,5 ETP) Inclusion soins réguliers: réhabilitation et rétablissement via l’empowerment et l'activation RHEA: langdurige psychische kwetsbaarheid toe te leiden naar een activiteit in de eigen leefomgeving, aangepast aan de eigen mogelijkheden en wensen. Ze helpen samen met de professionele begeleiding vanuit de zorg bij de uitbouw van een individueel traject en bieden ondersteuning ter plaatse bij de integratie met betrekking tot vrije tijd, ontmoeting, vorming en arbeid. Daarnaast bieden ze een aanbod van activiteiten, sommigen structurerend en vormend, andere vrijblijvend en in een ontspanningssfeer.

11 Présentation des partenaires
Netwerkwonen+ (Pas ETP supplémentaire) Habitations Protégées De Raster, MSP Kraaienberg et Centre de Revalidation Psychiatrique Perron 70 Inclusion soins réguliers: types de logement spécifiques en fonction des soins nécessaires Hôpital Psychiatrique Sint-Alexius (1 ETP) Intégrée dans les modules de soins existants de l’hôpital  INCLUSION DANS LES SOINS RÉGULIERS Module observatie- en indicatiestelling (Galenos) Module verslavingszorg (Erasmus) Module stemmingsstoornissen (Erasmus) Module psychosezorg (Avicenna) Module gerontopsychiatrie/ouderenzorg (Averroës) Module daghospitalisatie (Zeno) Versterking van het reguliere aanbod en dus geen bijkomend forensisch aanbod.

12 Vision des Soins SSM Régulier Soins gradués Chaine de soins
Soins personnalisés Vision du rétablissement Getrapte zorg: niet meer zorg bieden da nodig is. Volgens subsidariteiten: starten met het minst ingrijpende. Ketenzorg: samenwerking tussen alle zorgpartners. Waarbij men kan doorstromen naar een andere partner en indien nodig kan terugstromen. Bv. Een man gaat naar huis na een ziekenhuis opname, er wordt thuishulp opgestart, RHEA,… krijg en terugval en kan opnieuw in crisis opgenomen worden in het ziekenhuis. Vooral het afstemmen en vastklikken in elkaar! Herstelvisie : Kijken naar mogelijkheden en streven naar evenwaardigheid Herstel: één woord, twee betekenissen: Klinisch herstel • Herstel is een resultaat • Afname van symptomen (zoals het ziekenhuis) Persoonlijk herstel • Herstel is een proces De focus ligt op Persoonlijk herstel Handelt over kwaliteit van leven (“well-being”) Betreft niet steeds de symptomen, wel de relatie die men aangaat met zijn symptomen Verantwoordelijkheid nemen, afstand kunnen nemen van symptomen (empowerment)

13 Implication dans le projet TSI
Comité de pilotage (VLABO) Situation au sein du 107 Comité de pilotage 107 Comités consultatifs fonctionnels Structure de concertation propre Comité de pilotage internement temporaire Réunion de travail Réunion d’admission (Voir plus haut) Stuurgroep internering Vlabo: Dit provinciaal overlegplatform voor geestelijke gezondheidszorg heeft één gezamenlijk project ingediend samen met het 107 project Leuven-Tervuren en Halle-Vilvoorde-Brusssel. Dit om het niveau van de zorgregio’s te overstijgen. Tijdens deze vergaderingen werd de projectfiche opgesteld, middelen verdeeld, … Het bevordert de samenwerking, alsook de draagkracht om te werken met mensen met een interneringsstatuut. Regio Leuven is voor ons een belangrijke forensische steunpilaar. Situering binnen 107: Stuurgroep 107: hun taak is de algemene sturing van het 107 project. Aangezien het verbeterproject hieronder valt, is dit regelmatig een agenda punt. Functionele overlegcomité’s: dit zijn de werkgroepen die, alles wat er in de stuurgroep beslist wordt, verder uitwerken. De referentiepersonen nemen op regelmatige basis deel aan deze overlegcomité’s. Eigen overlegstructuur Tijdelijke stuurgroep internering: op deze stuurgroep zetelen alle coordinatoren van de deelnemende partners. In deze stuurgroep wordt er verder stilgestaan rond de uitbouw van het project, worden vragen van partners rond middelen bekeken, … werkvergadering: doel om het verbeterproject samen uit te werken zodat het gedragen wordt door alle betrokken partners. Daarnaast is het ook een forum om eerder praktische taken uit te werken: bv. Een draaiboek van het project, voorbereiding van de infobeurzen, colloquium of andere informatie te delen (bv. Cijfers, vragen van partners, vormingen, …)

14 Implication dans le projet TSI
Intervention équipe de liaison Implication du coordinateur du réseau 107 et internement Extension du trajet de soins réguliers – pas de circuit médico-légal supplémentaire Coopération des partenaires Réunion d’admission Rôle du référent Inschakeling schakelteam: Ook zij zijn aanwezig om de aanmeldingsvergadering en denken mee na over een mogelijk zorgtraject van de aangemelde persoon of reeds geïncludeerde personen. Betrokkenheid netwerkcoördinator 107 en internering: dankzij de aanwezigheid van de netwerkcoördinatoren blijft de link met het bredere geheel (de link met FOD, link met project Leuven) behouden. Rol referentiepersonen: aangesteld voor zowel PZ Sint-Alexius als voor de overkoepelde functie binnen het project. We behouden het overzicht te over het volledige verbeterproject (organiseren van vergaderingen, aanspreekpersoon voor project, bekendmaking van project, schrijven jaarverslag, …)

15 Exemple de casus Séjour en EP de 2011 – 2013
Séjour en SSM médico-légal 2013 – 2014 Référent: SSM résidentiel médico-légal demande de soins: prise en charge traitement HP Sint-Alexius Concertation lors de la réunion d’admission Admission HP Sint-Alexius (septembre 2014) LE depuis octobre 2014

16 Exemple de casus Pendant le séjour: développer et impliquer le réseau de soins Soins familial SPPiT (Equipe mobile 2B) Equipe RHEA Suppression progressive de l’admission via l’hospitalisation de jour Administrateur Assistant juridique CPAS

17 Exemple de casus Concertation de soins trimestrielle avec les partenaires concernés et le client Possibilité admission de crise HP Sint-Alexius Février 2016: fin de statut interné Réussite? Réseau de soins avec un engagement explicite continu (même après l'internement)

18 Points forts Chaîne de soins avec engagement explicite
Réunion d’admission Référents Renforcement des soins réguliers Concertation de soins Personne de contact par établissement Avoir un œil sur le coaching et le soutien des partenaires de première ligne Intégration dans le projet 107 Engagement de l’équipe mobile TSI Motivatie Versterking reguliere zorg

19 Limitations Offre régionale SSM limitée (PH, VAPH, drogues illicites, problèmes sexuels) Expertise croissante au sein des établissements Etablissement médico-légaux néerlandophones limités (dans la région) Excepter l’offre ITER

20 Développements futurs
Engagement continu pour la formation et dé-stigmatisation Accroissement des partenaires au sein du projet Evaluation des structures de concertation Miser dans la coopération avec les autres régions Experts: collaboration projet ‘UilenSpiegel’

21 MERCI


Download ppt "SSM régulier et Internement SaVHA?!"

Verwante presentaties


Ads door Google