De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

informatieavond van groep 8

Verwante presentaties


Presentatie over: "informatieavond van groep 8"— Transcript van de presentatie:

1 informatieavond van groep 8

2 Indeling van de avond Even voorstellen Start van het schooljaar
Voor en na schooltijd Informatie over uw kind Waar gaan we dit jaar aan werken met deze groep? Hoe ziet het advies VO eruit? Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Tijdspad advisering richting Voortgezet Onderwijs Na de Cito-toets Activiteiten/ vieringen groep 8 Huiswerk Website Ondernemen Kamp Groepscontactouders

3 Even voorstellen

4 Start van het schooljaar
Snel weer aan het werk. Wennen aan de nieuwe schooltijden. Veel herhaling van de leerstof. Samen afspraken maken. Klassentaken verdelen. Voorbereiden Kermisviering.

5 Voor en na schooltijd Inloop van 8.25 uur tot 8.30 uur.
Om 8.30 uur gaat de deur van de klas dicht. Om uur kan er in de klas gekeken worden. Een afspraak met de leerkracht kan vanaf uur. Ziekmelden graag rond 8.00 uur (telefonisch of via mail). Een belangrijk uitgangspunt zal zijn: het aanleren of het uitbreiden van de zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid en het samenwerkend leren. Dit is nodig om je eigen mogelijk- en onmogelijkheden te leren kennen en is zeer belangrijk voor een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs. Het op eigen niveau verder ontwikkelen van de mogelijkheden en interesses van ieder kind staat hierbij voorop. Tijdens lessen lezen, rekenen en taal: model directe instructie. ICT zal een belangrijk middel zijn om kennis te vergaren. Dit kan allemaal op school!

6 Informatie over uw kind
Korte vragen: via mail of neem contact op na uur. Meer tijd nodig: maak een afspraak! Mededelingen (b.v. doktersbezoek) liefst op papier of via de mail. De deur staat altijd open dus kom als u iets wilt weten of als er iets dwars zit. Twee vaste oudergespreksmomenten per jaar: Oktober ‘16 voorlopig advies VO Februari ‘17 definitief advies VO Verantwoordelijkheid delen tussentijds gesprek aanvragen vanuit leerkracht of ouder.

7 Waar willen we dit jaar aan gaan werken met deze groep?
Aanleren/ uitbreiden zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid en samenwerkend leren. Het op eigen niveau verder ontwikkelen van de mogelijkheden en interesses van ieder kind (o.a. d.m.v. model directe instructie). Samenwerkend leren; leren organiseren (vieringen). ICT als middel inzetten om kennis te vergaren (spelling, begrijpend lezen, woordenschat, rekenen).

8 Hoe ziet het advies Vo eruit?
Praktijkonderwijs (PRO) VMBO Basis beroepsgericht Kader beroepsgericht Theoretische leerweg Eventueel met Leerwegondersteuning (LWOO) HAVO VWO

9 Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)
Voor leerling met voldoende capaciteit om VMBO-diploma te behalen, maar door leerachterstand of andere omstandigheden extra hulp nodig heeft. Extra hulp van leerkrachten in het Voortgezet Onderwijs. De kinderen volgen onderwijs in kleinere groepen, waardoor ze meer aandacht krijgen. Kinderen in het lwoo volgen hetzelfde programma als kinderen in het reguliere onderwijs. De kinderen sluiten de opleiding gewoon af met een vmbo-diploma.

10 De weg naar LWoo Een leerling komt niet zomaar in aanmerking voor lwoo. Het moet duidelijk zijn dat de leerling de extra hulp echt nodig heeft. Er is een onafhankelijke commissie om dat te beoordelen. Deze commissie heet de Commissie Toewijzing Ondersteuning (CTO) en bekijkt het dossier van de leerling en beoordeelt aan de hand van landelijk vastgestelde criteria of de leerling in aanmerking komt voor lwoo. De CTO is een onderdeel van het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. Leerkrachten groep 7 en 8 hebben samen met de IB-er bekeken welke kinderen in aanmerking komen om het drempelonderzoek bij af te nemen (deze kinderen ontvangen van ons een brief). Afnemen van het Drempelonderzoek op school (technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en rekenen). Sociale emotionele problematiek kan medebepalend zijn. Tijdens het eerste oudergesprek wordt het resultaat van het Drempelonderzoek besproken.  Aanmelden van de leerling bij het Samenwerkingsverband voor de testen. De kinderen ontvangen een uitnodiging voor de testen (basisschool ontvangt hiervan ook bericht).  De testen worden afgenomen op het Maaswaal College Oosterweg (IQ-test en Leer/Motivatie Test). Na het testen worden alle testresultaten in één keer teruggekoppeld naar de basisschool. De ouders ontvangen via basisschool een samenvatting van de conclusie, waaruit blijkt of de leerling wel of niet in aanmerking komt voor het aanvragen van een beschikking.

11 Tijdspad advisering richting VO:
september 2016 Afname proeftoets Cito Oktober 2016: Week van 3 oktober: Afname drempelonderzoek op school (voorafgaand ontvangt u nog een informatiebrief). Week van 17 oktober: kennismakingsgesprek + voorlopig advies. Uw kind is hierbij aanwezig. November/ december/ januari: Bezoek groep 8 op VMBO-locaties. LWOO/Pro testprocedure en advies (januari) Onderwijsmarkt diverse scholen uit de regio (datums komen op de website) Afname Cito M8 week van 16 t/m 27 januari februari: Rapport

12 Tijdspad advisering richting VO:
Week van 13 februari 2017: Gesprekken definitief advies VO. Uw kind is hierbij aanwezig. Zaterdag 18 februari 2017: Open dag Voortgezet Onderwijs 15 februari t/m 6 maart 2017: Inleveren aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs maart 2017: Afname proeftoets Cito april 2017: Cito-eindtoets BASIS/ Cito- eindtoets NIVEAU Mei 2017: Uitslag CITO (eventueel oudergesprek over aanpassing advies VO) 12 juli 2017 Rapport

13 En na de Cito-toets Werken we gewoon door tot het eind van het schooljaar! Het laatste rapport verschijnt 12 juli. Bereiden we ons voor op het schoolkamp naar Ameland maandag 15 mei tot en met vrijdag 19 mei. En….natuurlijk de afscheidsavond en musical op dinsdag 11 juli!

14 Activiteiten/ vieringen groep 8
Vrijdag 16 september: Kermisviering Donderdag 3 november: instuif Vrijdag 11 november Wintermarkt en Sint-Maarten Maandag 5 december: Sinterklaasviering groep 8 Donderdag 22 december Kerstviering: uur. Vrijdag 24 februari: Boerenbruiloft Donderdag 13 april: instuif en lentemarkt Maandag 15 t/m vrijdag 19 mei: kamp Ameland Dinsdag 11 juli: Musical/afscheidsavond Woensdag 12 juli: Dag met je handje Vakantie!

15 Website Weekoverzicht Nieuws uit de groep. Huiswerk.
Informatie over voortgezet onderwijs. Belangrijke data. Agenda. Foto’s en verslagen van activiteiten

16 Huiswerk Aanschaf eenvoudige agenda. = dagelijks meenemen.
Leerling noteert huiswerk in agenda (ter voorbereiding op VO en aanleren verantwoordelijkheidsgevoel, leren plannen enz.) Voor ouders ter controle ook op site. Taal, Begrijpend lezen, Engels, rekenen, spelling, wereldoriëntatie. Geef aan als er signalen zijn dat het huiswerk een probleem oplevert.

17 Ondernemen Winter-/lentemarkt.
Kinderen bedenken een onderneming en maken een plan van aanpak. Informatiebrief voor ouders volgt voor de herfstvakantie. Introductie in klas en uitwerking grotendeels thuis evt. met uw hulp. Regelmatige terugkoppeling op school. Per leerling wordt van de winst €2,50 afgeroomd (per markt) voor zakgeld schoolkamp. Het restbedrag kan gebruikt als kampbijdrage.

18 Kamp Bestemming Ameland kampeerboerderij ‘de Elzenhoeve’ in Buren.
Maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei 2017. Ouderbijdrage circa € 105,-. Er wordt gezorgd voor genoeg begeleiding. Activiteiten die plaatsvinden. (wadlopen, zeehonden spotten, fietstocht etc.) Informatiebrieven volgen begin april.

19 Groepscontactouders

20 Bedankt voor uw aanwezigheid en aandacht!
Zijn er Vragen? Bedankt voor uw aanwezigheid en aandacht!


Download ppt "informatieavond van groep 8"

Verwante presentaties


Ads door Google