De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agressie en onbegrepen gedrag

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agressie en onbegrepen gedrag"— Transcript van de presentatie:

1 Agressie en onbegrepen gedrag
Wat is het en hoe ga je ermee om?

2 Wat is agressie? Agressie komt uit het Latijn en betekent oorspronkelijk ‘ergens op af gaan’ Agressie heeft als functie om ons te kunnen verdedigen en verweren tegen aanvallen van buitenaf Het is een instinctieve reactie Agressie wordt ook gebruikt in de sport als emotie om iets te kunnen winnen Een moeder die haar kind beschermt met een agressieve reactie doet dit uit instinct

3 Wanneer wordt agressie negatief?
Als de communicatie wegvalt Als het uit het niets lijkt op te treden Als er verbaal en fysiek geweld bij gebruikt wordt

4 Welke vormen van agressie zijn er?
Frustratie agressie Bij deze vorm gaat het vaak om opgestapelde frustratie en emoties die er plotseling uit kunnen komen. Frustratie agressie is vaak goed invoelbaar. Instrumentele agressie Hier gaat het vooral om manipulerend, eisend gedrag. Er is vaak sprake van het omdraaien van de rollen en het gaat onderhuids over de vraag wie het voor het zeggen heeft. Over allerlei kwesties wordt een discussie aangegaan. Deze vorm van agressie heeft meestal veel impact op medewerkers en is ook niet goed invoelbaar. Impulsieve agressie Deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs/medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen. Bij deze vorm is de onvoorspelbaarheid in handelen groot, doordat je niet goed kunt weten wat er precies in iemands hoofd omgaat.

5 Bij dementerenden.. Heb je dus het meest te maken met impulsieve agressie Het is hierbij lastig om in te schatten hoe de ander precies zal reageren. Om die reden is het dan ook bij deze vorm van agressie van belang om de juiste afstand te bewaren voor je eigen veiligheid. Een dementerende kan zich agressief gedragen omdat hij zijn gevoelens niet meer op een gewone manier kan uiten. Dit komt doordat zijn beoordelingsvermogen en zelfcontrole door de ziekte zijn afgenomen. Hierdoor kan hij een situatie verkeerd begrijpen en zich bedreigd voelen.

6 Het is dus belangrijk.. Dat je je realiseert dat het agressieve gedrag uit ziekte voorkomt Dat het niet persoonlijk gericht is Dat degene die zich zo uit en dementerend is er niets aan kan doen dat dit gebeurt Bekijk de volgende filmpjes

7 Wat kun jij doen? Allereerst kun je je een aantal dingen afvragen om antwoord te krijgen op de vraag: wat is de oorzaak? Waar en wanneer trad het gedrag op? · Wat gebeurde er in de directe omgeving? · Wat deed de dementerende vlak voor het gedrag? · Waren er mensen in zijn buurt? · Wat deden zij? Welke vorm nam het gedrag aan? · Is het steeds hetzelfde? · Wat zei de dementerende? · Zag hij bekenden voor vreemden aan? · Hield het gedrag vanzelf op? · Kwam het snel weer terug?

8 En… Wat was de eerste reactie van mensen in de omgeving? · Hoe hebben zij de dementerende benaderd? · Hoe reageerde hij hierop? · Wat gebeurde er toen het gedrag was opgehouden? Hoe was de stemming van de dementerende die dag? · Was er iets bijzonders voorgevallen? · Was er iets in de dagelijkse routine veranderd? · Is er onlangs iets in de medische situatie veranderd?

9 Antwoorden op deze vragen..
Helpen om de oorzaak te achterhalen Als dat gelukt is kun je de oorzaak wegnemen, of een arts of therapeut kan dat doen

10 Wat kun jij doen als een bewoner agressief wordt?
Zorgen voor een rustige dagelijkse routine, waarin ruimte is voor lichaamsbeweging en activiteiten. · Minder eisen aan de persoon stellen en hulp op een onopvallende manier, zonder aandringen, aanbieden. · Meer tijd nemen om uit te leggen wat er precies gebeurt. Zelfs als de dementerende je woorden niet begrijpt, kan de kalmerende toon waarop je spreekt hem geruststellen. · Situaties waarin je haast hebt of ongeduldig bent zoveel mogelijk zien te voorkomen. Haast of ongeduld slaat vaak over op de dementerende.

11 En.. Je waardering uitspreken als hij iets zelfstandig doet en hem vragen u te helpen met eenvoudige karweitjes. · Anderen uitleggen dat de dementerende hen misschien niet herkent en dat hij door harde stemmen en plotselinge bewegingen overstuur kan raken. · De arts raadplegen als je vragen hebt of denkt dat dit nodig is. NOOIT agressief reageren. Dit is olie op het vuur. Je kunt jezelf hierin trainen. Jij bent de verzorger en moet te allen tijde boven agressief gedrag kunnen staan.

12 Tips om agressie te voorkomen
Probeer rustig te blijven, laat niet merken dat je bang bent en maak oogcontact met de dementerende. · Zeg op rustige toon dat niemand van plan is hem kwaad te doen en vraag hem wat er aan de hand is. · Houd voldoende afstand als hij lichamelijk geweld gebruikt en pak hem in geen geval vast. Verlaat zo nodig de kamer. Als iets kapot gaat is dat minder erg dan wanneer er iets met jou gebeurt. Dit geldt ook voor anderen die aanwezig zijn. · Zorg dat de dementerende niet ingesloten raakt en geeft hem de kans om naar een open ruimte te lopen. · Probeer de dementerende zoveel mogelijk te laten praten.

13 Tips om agressie te voorkomen
Ga niet in discussie (dat maakt de agressie vaak erger) en neem zijn gevoelens serieus. Bied aan ergens te gaan zitten om verder te praten of probeer hem af te leiden. Dit kan door over iets anders te praten of te vragen of hij iets wil eten of drinken. Gebruik de antwoorden die je hebt gekregen op voorgaande vragen en probeer de oorzaak weg te nemen

14 Zorg voor jezelf Agressie is niet altijd te voorkomen of op te lossen
Het kan voor veel frustratie zorgen bij jou, of voor angst of op je hoede zijn Dat werkt niet prettig Praat erover in je team en probeer samen een oplossing te zoeken Volg met het team een agressietraining Maak een plan en een beleid: wat te doen bij agressie?


Download ppt "Agressie en onbegrepen gedrag"

Verwante presentaties


Ads door Google