De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IS ER LEVEN NA PRINSJESDAG?

Verwante presentaties


Presentatie over: "IS ER LEVEN NA PRINSJESDAG?"— Transcript van de presentatie:

1 IS ER LEVEN NA PRINSJESDAG?
Miljoenennota 2011

2 ACHTERGROND Gevolgen crisis:
Overheidsschuld loopt op tot 66% van het bbp (in 2012) Begrotingstekort in ,8%; in % Economie kromp in 2009 met 4% Verwachte stijging in 2010 met 1,75% De financiële markten dwingen overheden momenteel tot ingrijpen.

3 Grootste kostenposten als percentage van het bbp

4 ONTWIKKELING WERKLOOSHEID

5 Sociale Zaken Op het reïntegratiebudget van 2,9 miljard euro wordt 190 miljoen bezuinigd in 2012. WSW: 120 miljoen bezuinigd. Dit veronderstelt wel dat het streven meer mensen uit te laten stromen uit de WSW ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Zo niet, dan is deze bezuiniging onhaalbaar. Vervanging AOW-tegemoetkoming door koopkrachttegemoetkoming: AOW-ers krijgen per een koopkrachttegemoetkoming; de huidige AOW-tegemoetkoming vervalt. De nieuwe koopkrachttegemoetkoming is alleen voor Nederlands belastingplichtigen en wordt niet in het buitenland uitgekeerd.

6 SZ voortgezet Verlaging tegemoetkomingen oudere belastingplichtigen. nabestaanden en arbeidsongeschikten: De tegemoetkomingen voor oudere belastingplichtigen (MKOB), nabestaanden (Anw) en arbeidsongeschikten (WAO, WIA, WAZ en Wajong) worden met ingang van 2011 met € 14 op jaarbasis verlaagd. Extra korting AOW-partnertoeslag: De AOW- partnertoeslag wordt per 2011 met 8% verlaagd.

7 ZORG In 2012 verhoging eigen risico met 45 euro, daarna elk jaar verhoging met 5 euro. Meer fysiotherapeutische behandelingen komen voor eigen rekening Voor de tweedelijns ggz wordt in 2011 en eigen bijdrage van € 175 per behandeling (van maximaal een jaar) ingevoerd. Voor goedkopere behandelingen (tot honderd minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van € 80. Verder gaan mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven een minimale eigen bijdrage van € 400 per maand betalen.

8 Veranderingen basispakket
Anti-conceptiemiddelen verdwijnen uit het basispakket. Hiervoor worden meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar uitgezonderd. De mondzorg voor jarigen verdwijnt uit het basispakket. Verder is besloten om hulpmiddelen waaronder de rollator, krukken en looprekken uit het basispakket te halen. Antidepressiva worden niet langer vergoed Klink heeft over dat laatste gezegd dat ‘mensen die het niet kunnen betalen, bij de gemeente aan kunnen kloppen’.

9 Nog meer politieke humor
Gemeenten krijgen 200 miljoen minder om de wmo uit te kunnen voeren Gemeenten dienen dat op te vangen door bezuinigingen op de persoonsgebonden budgetten voor huishoudelijke hulp Het kabinet ziet verder voordeel voor de gemeenten in colletieve voorzieningen zoals boodschappenservice, burenhulp en klussendiensten.

10 De bijdrage van de bedrijven
Nou, bijdrage….. “Het zijn de bedrijven die ons uit de recessie helpen” (Minister De Jager). Verlaging van de vennootschapsbelasting met 5% (tot 25%). Overigens is de vennootschapsbelasting met 14,5 procentspunt gedaald sinds 2002. Vennootschapsbelasting over de eerste euro winst wordt verlaagd tot 20%.

11 Henk en Ingrid

12 Voorgenomen maatregelen van Ku Klux Klan I
Bevriezing uitkeringen Duur WW wordt ingekort tot 1 jaar (is nu 3 jaar). Wajong, WSW en Bijstand worden één regeling Het is ook mogelijk dat de bijstand geheel wordt afgeschaft. Alleen arbeidsongeschikten krijgen dan nog een uitkering. Voor andere uitkeringsgerechtigden gaat dan een arbeidsplicht gelden (werken met behoud van uitkering). Dit laatste lijkt onwaarschijnlijk omdat de PVV (!) fel tegen is.

13 Gevolgen samenvoeging Bijstand, Wajong en WSW
Invoering partnertoets voor huidige jong- gehandicapten Invoering vermogenstoets voor jong- gehandicapten WSW’ers gaan beneden het minimumloon werken

14 FNV-REKENING RETOUR VOORSTELLEN
· Invoering van een miljonairsbelasting van 2% per jaar op al het vermogen boven de 1 miljoen euro. · Herinvoering van de 72%-belastingschijf voor al het inkomen boven de Balkenende-norm van € · Invoering van een extra belastingschijf tussen de huidige 52%- en de 72%-schijf, te weten 62% voor inkomen vanaf € tot aan € · De hypotheekrenteaftrek afschaffen boven de € en verhoging van het huurwaardeforfait voor huizen met een waarde van meer dan € · Verhoog de vennootschapsbelasting van 25,5% naar 30%. · Volledige heffing vennootschapsbelasting en stop belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven.

15 VERVOLG EISEN RR · Beperking van renteaftrek voor bedrijven, om oneigenlijk voordeel voor sprinkhaankapitalisten te voorkomen. · Afschaffen van de doorwerkbonus boven 62 jaar. · Tijdelijke VUT voor werknemers vanaf 60 jaar. ( Schept werk voor jongeren) · Maak de financiering van de zorgverzekering inkomensafhankelijk. · Onmiddellijke stopzetting van alle privatisering en marktwerking. · Terugdraaien van de privatisering voor alle nutssectoren. ( openbaar vervoer, energie, post etc.) · Het in staatshanden houden van ABNAmro en Fortis als basis voor de uitbouw van een openbare bank, zoals vroeger de Postbank. · Invoering van een bankenheffing als bijdrage in de schuldreductie. · Minimumloon en alle daaraan gekoppelde uitkeringen zoals bijstand, AOW en studiefinanciering moet onmiddellijk met 10% worden verhoogd.


Download ppt "IS ER LEVEN NA PRINSJESDAG?"

Verwante presentaties


Ads door Google