De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Succesvol licentiëren PatentMatch 2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Succesvol licentiëren PatentMatch 2017"— Transcript van de presentatie:

1 Succesvol licentiëren PatentMatch 2017
Presentatie van mr. Els Doornhein De Vos & Partners Advocaten Voor vragen: / 1 1

2 Creativiteit alleen is onvoldoende
Jarenlang hard werken; bloed, zweet en tranen. Al het spaargeld op. De tijd om geld te gaan verdienen is eindelijk aangebroken! Lange weg met veel bochten, heuvels, omwegen, zijwegen en valkuilen. Duurt langer dan men verwacht. Het kost meer dan gehoopt wordt. Samenwerking / een netwerk is vereist. Investeerders of veel geld gewenst.

3 Van idee tot product Aandachtspunten in de voorfase: Geheimhouding
Bescherming Samen ontwikkelen, betekent samen IE-rechten verkrijgen. Opdrachtgever of mede eigenaar ? Meerdere partijen, ieder met eigen IE, goed regelen.

4 In eigen beheer of marktpartij?
Verkoop of licentie? Eigen beheer: Zelf al het risico nemen, de juiste partijen vinden, een netwerk creëren en veel tijd en energie erin blijven stoppen. Omstandigheden: type uitvinding, de markt, geld en tijd, je netwerk, capaciteiten als ondernemer. Marktpartij: Risico/ investeringen bij de ander. Het vergroten van het netwerk en professionaliseren van het hele traject. Specifieke branche / markt kennis. Licentie: Verantwoordelijk bescherming en handhaving IE- rechten. Percentage opbrengst. Opzegbaar. Verkoop: Geen aanspraak op toekomstige successen. Met een licentieovereenkomst kun je de markt verdelen in zoveel mogelijk stukken. Hiermee verdeel je de markt niet alleen naar land of regio, maar ook naar afzetmarkt.

5 Aandachtspunten licentieovereenkomst
Begin Niet starten voordat er getekend is!!!! Puzzeltocht voor advocaten. Intentieovereenkomst. Het territorium Bereik en netwerk marktpartij. Optie voor de toekomst onder waarborgen. Opzegging De feitelijk onopzegbare licentieovereenkomst. Tijden veranderen! Uitstap naar het Auteurscontractenrecht.

6 De financiën / Tegenvallende inkomsten
De lumpsum, vergoeding voor IE-rechten, ontwikkelkosten, het gunnen van de licentie. Royalty's. Bruto of netto winst? Boekhoudverplichting en controle. Minimum royalty, vaste, niet terugvorderbare fee.

7 Non-usus, er gebeurt te weinig Auteurscontractenrecht
Dwingend recht. Ter bescherming van de zwakkere partij. De rechten van creatieven zoals schrijvers, regisseurs, componisten en muziekmakers die hun genialiteit zouden kunnen verkwanselen voor een appel en een ei, terwijl de kopers schatrijk worden. Wetsvoorstel geldt voor alle makers, natuurlijke personen, zoals bedoeld in de Auteurswet. Niet bij niet-exclusiviteit / werken in opdracht. De bestseller bepaling: Bij een “ernstige onevenredigheid” tussen hetgeen de auteur heeft gekregen en de opbrengsten van dat wat hij gemaakt heeft, kan de auteur een aanvullende vergoeding vorderen. Bij degene aan wie hij zijn rechten overdroeg, maar ook bij andere partijen die dat wat hij maakte exploiteren. De non-usus bepaling: Een maker kan de overeenkomst met zijn exploitant geheel of gedeeltelijk ontbinden, met name als de exploitant het werk niet binnen een redelijke termijn na het sluiten van de overeenkomst in voldoende mate exploiteert, of als niet langer in voldoende mate wordt geëxploiteerd. Dit alles tenzij het niet voldoende exploiteren aan de maker is toe te rekenen, of de exploitant een zodanig zwaarwichtig belang kan aantonen bij de instandhouding van de overeenkomst, dat het belang van de maker hiervoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid zal moeten wijken.

8 Inbreuk, wie doet wat ? Valkuil:
Licentiegever is verantwoordelijk voor de IE-rechten waarop de licentie wordt verleend. Verplichting tot verdedigen IE-rechten. Pas op met garanties, zeker wereldwijd. Verplichting tot het aanpakken van derden. Veelal: volmacht aan licentienemer om op te treden, voor eigen rekening en risico en de schadevergoeding / winstafdracht te mogen houden. Spaarpot / octrooiverzekering. 8 8

9 Conclusies: Voor wat betreft een overdracht / licentieovereenkomst zijn veel varianten, smaken en modellen te bedenken. Het komt aan op de specifieke situatie om te bepalen wat het meest juist is. Licentie / samenwerkingsovereenkomst is maatwerk. Wees kritisch, maar schakel ook hulp in om de balans terug te brengen. Onduidelijke overeenkomsten zijn pas duur. Een puzzeltocht voor juristen. 9 9

10 Meer informatie Mr. Els Doornhein,
Advocaat en partner bij De Vos & Partners Advocaten N.V. Specialisaties: Intellectueel eigendomsrecht Commerciële overeenkomsten en samenwerkingen Licenties, distributie en handelsagenten Curator in faillissementen Aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en raden van toezicht / , Van Miereveldstraat 13, Amsterdam

11 Afsluiting Auteursrecht © 2017 mr. Els Doornhein, De Vos & Partners Advocaten alle rechten voorbehouden. Hierbij wordt toestemming verleend om deze presentatie ongewijzigd te geven aan andere belangstellenden mits met naamsvermelding. 11 11


Download ppt "Succesvol licentiëren PatentMatch 2017"

Verwante presentaties


Ads door Google