J Bügel Noorderpoortcollege

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Of wat gebeurt er met onze voeding
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
Hoorcollege Voeding en Vertering
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
SpijsverteringsOrganen
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Inleiding Stofwisseling
. Mond en keelholte.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Spijsvertering.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering D17v.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

J Bügel Noorderpoortcollege Spijsvertering College J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Levend organisme Verliest vocht en voeding. Hiervoor is aanvulling nodig Dus eten en drinken J Bügel Noorderpoortcollege

Zorgvragers vragen speciale aandacht 1.Moeten verantwoorde voeding krijgen 2.Hebben soms hulp hierbij nodig 3.Bijhouden van de vochtbalans 4.Kans op ondervoeding/uitdroging J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Spijsvertering Systeem van afbraak en opname van voedingsstoffen in ons lichaam J Bügel Noorderpoortcollege

Noodzakelijke voedingsstoffen 1.koolhydraten 2.vetten 3.eiwitten 4.water 5.vitaminen 6.mineralen J Bügel Noorderpoortcollege

Noodzakelijke voedings en bouwstoffen Dienen voor opbouw nieuwe cellen en groei Water Mineralen Eiwitten (aminozuren) Vitaminen (co enzym) Voedingsstoffen Dienen als energieleverancier Koolhydraten Eiwitten Vet J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Aantal calorieen J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Schijf van vijf J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Spijsvertering Kleiner maken van de grote voedingsmoleculen. Voor het kleiner maken van deze moleculen produceert het lichaam een aantal sappen die dit proces volbrengen Speeksel Maagsap Darmsap Alvleeskliersap Gal J Bügel Noorderpoortcollege

Functie van deze sappen Het zo klein maken van de moleculen , dat deze opgenomen kunnen worden in het bloed. Als de voedingsstoffen opgenomen zijn in het bloed, gaan deze eerst via de poortader naar de lever Hier worden deze lichaamsvreemde stoffen omgezet in lichaamseigen voedingsstoffen J Bügel Noorderpoortcollege

Anatomie spijsverteringskanaal 1.mond 2.keelholte 3.slokdarm 4.maag 5.darmen 6.dikke darm 7.endeldarm 8.anus J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Mond Vermalen van het voedsel Vermengen met speeksel(1 -1.5 liter per dag) 3 paar speekselklieren Toevoegen van amylase De tong heeft smaakpapillen J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege keelholte Slikreflex:de luchtweg naar de neus en luchtpijp is afgesloten. Afsluiting naar neus:zachtgehemelte en de huig Afsluiting naar luchtpijp:strottenklep J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Slokdarm Transportbuis Peristaltische beweging J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Maag 1.tijdelijk reservoir 2.secretie maagsap 3.ingang:maagmond (cardia) 4.uitgang:maagportier (pylorus) J Bügel Noorderpoortcollege

Samenstelling maagsap (2 liter per dag) 1.water 2.slijm(bescherming van de maagwand) 3.zoutzuur(HCL) 4.pepsine(eiwitafbrekend enzym) J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Pylorusreflex De pylorus(maagportier)laat beetje bij beetje de maaginhoud toe tot de twaalfvingerige darm Onwillekeurige spier Door het basisch worden van de darminhoud gaat de pylorus open. J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege darmen J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Darmen 1.twaalfvingerige darm(duodenum)= ong.30 cm lang 2.nuchtere darm(jejunum)= ong.250 cm lang 3.kronkeldarm(ileum)= ong.350 cm lang J Bügel Noorderpoortcollege

Samenstelling darmsap Water Slijm Eripsine(splitsing eiwitten tot aminozuren) Disacharidasen(splitsing van suikers tot monosachariden) 2-3 liter per dag J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Twaalfvingerige darm De galbuis en de alvleesklierbuis komen uit in de twaalfvingerige darm. Plaats:papil van Vater(een spiertje zorgt er voor dat de darminhoud niet terug stroomt naar alvleesklier en galblaas) De galbuis en alvleesklierbuis transporteren gal en alvleeskliersap naar de twaalfvingerige darm J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Gal Gemaakt in de lever Opgeslagen in de galblaas(vesica fellea) Via de ductus choledochus naar de twaalfvingerige darm 0.75 liter per dag J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Samenstelling gal Water Slijm NaHCO3 Galzouten Cholestorol Galkleurstof J Bügel Noorderpoortcollege

Samenstelling alvleeskliersap Water Slijm Amylase(afbreken koolhydraten) Tripsyne(afbreken eiwitten) Lipase(afbreken vet) Natriumbicarbonaat(NaHCO3) 1 liter per dag J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Alvleesklier J Bügel Noorderpoortcollege

Officiele latijnse termen Ductus choledochus = galbuis Ductus pancreaticus= alvleesklierbuis Pancreas = alvleesklier J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Nuchtere darm Taak:verder transporteren van de darminhoud Taak:verder afbreken van de voedingsstoffen Is meestal leeg bij een overledene(vandaar de naam) J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Kronkeldarm Is het belangrijkste deel van de spijsverteringskanaal. -de verteerde voedingsstoffen worden via de darmwand aan het bloed afgegeven. -hierdoor kan het lichaam deze voedingsstoffen gebruiken. J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Poortader Al het bloed met de opgenomen voedingsstoffen verzamelt zich in de poortader(vena porta) en gaat dan naar de lever. Hier worden de voedingsstoffen omgezet in stoffen die het lichaam kan gebruiken J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Waar zit de poortader? J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Waar zit de lever? J Bügel Noorderpoortcollege

Overgang kronkeldarm–dikke darm J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Dikke darm (Colon) Voort stuwen van de darmmassa Indikken van deze massa Terugresorptie van water Verteren van onverteerbare resten Productie vitamine K Productie methaan J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Dikke darm J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Endeldarm(rectum) Opslagplaats Verder indikken van de massa J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Anus Darmopening Bestaat uit 2 sluitspieren(sfincters) Uitwendige willekeurig Inwendige onwillekeurig J Bügel Noorderpoortcollege

J Bügel Noorderpoortcollege Defecatie proces In rust is de rectumwand ontspannen en is de inwendige sluitspier aangespannen Bij een bepaalde vullingsgraad van het rectum worden reksensoren geprikkled De inwendige sluitspier ontspant en tegelijkertijd spant zich de uitwendige sluitspier Op een geschikt moment kan defecatie plaats vinden J Bügel Noorderpoortcollege