Kan een werelddeel krimpen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Transport en Infrastructuur
Advertisements

Hoofdstuk 1A: Europeanen
Hst 1: De wereld: Systeem van landen en relaties
Wordt de wereld een dorp? Turkije: buurman of verweggistan?
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.
In de vaart der volkeren
Hoofdstuk 5 Werelden van verschil
Hoofdstuk 5. par 5 Help! De wereld krimpt!
1 havo/vwo H3 ontwikkeling §2
Onderwijs en kinderarbeid
Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
De toekomst van Nederland
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
Hoofdstuk 2 Globalisering Paragraaf 6 t/m 8
Globalisering.
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Project steunkousen Lianne van Goch.
Historisch overzicht paragraaf 6.2
Toerisme in Zuidoost Azië
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
Steun aan zwakke regio’s Een belangrijk doel van de EU is de ongelijkheid in Europa verminderen. Arme Regio’s hebben daarom veel steun gekregen. Dit is.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 2-4.
Slot 4Hc.
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
Werkboek blz 28 e.v. a-Vul m.b.v. de Bosatlas Statistiek onderstaande tabel in. Op welke bladzijde van de BA vind je de STATISTIEK met informatie over.
Economische Crisis Hoofdstuk 1, paragraaf 3.
Online filmpjes maken. (
Kinderarbeid en het recht op onderwijs in de wereld
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
2 vwo Ontwikkeling, arm en rijk par 7- 8
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 en 3
WERELD 2 h/v Ontwikkeling, arm en rijk par Drie aanwijzingen: koopkracht is hoog dienstenmaatschappij scoort hoog op welzijnsindex Nederland is.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 6-8.
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 2-4.
1 VWO Hoofdstuk 1 Bevolking § 2 - 4
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 2. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 1. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
HOOFDSTUK 3 Dorp  spookdorp. DOELEN HOOFDSTUK 3 Aan het einde van dit hoofdstuk weet je: - dat er grote verschillen zijn in Europa tussen plattelandsgebieden.
2TH Hoofdstuk 3 Steden, van hier tot Tokyo §2 en 3
HOOFDSTUK 3 Dorp  spookdorp. WEET JE NOG? Wat de voordelen zijn van mechanisatie voor de landbouw? Wat de nadelen zijn van mechanisatie voor de landbouw?
Kan een werelddeel krimpen? Hoofdstuk 4 – les 2. Weet je nog?  Dat een werelddeel kan krimpen (figuurlijk) door afname van de reistijd door:  Betere.
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
1. globalisering. 1 Weg uit Nederland a Daar zijn de lonen lager. Daar is de productie dus goedkoper. Tot 1989 bestond het IJzeren Gordijn nog. De uitwisseling.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
6.4 transistor. In 6.3 zagen we een relais: In de ene schakeling (groen) loopt een stroom waardoor de spoel magnetisch wordt. Daardoor wordt het “anker”
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen.
Marnix Niessen, Matthijs Weltens en John Tran. De aanleg van nieuwe wegen gaat soms ten koste van de natuur. Om dit te voorkomen worden er lange tunnels.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen
Hoofdstuk 7.2 Les 1.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Hoofdstuk 8 Op weg naar één Europa
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Hoofdstuk 3 Europa.
Blok 4 Jij en de wereldhandel
Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
1 vmbo-T/havo 1 bevolking, §2 en 3
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
THEMA 2 Nederland is overal Les 2 – Nederland in Europa
Nederland en de rest van de wereld
Nederland en de rest van de wereld
Niet alleen op de wereld
Project om kinderen in Nepal weer naar school, te laten gaan
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
1BK Hoofdstuk 3 | Arm en rijk
Transcript van de presentatie:

Kan een werelddeel krimpen? Hoofdstuk 4

Doelen hoofdstuk 4 Aan het einde van dit hoofdstuk weet je: Wat welvaart is; Waarom goede verbindingen belangrijk zijn voor de welvaart Wat het verschil is tussen West-Europa en Oost-Europa met betrekking tot verbindingen Weet je waarom deze verschillen tussen Oost en West zo groot zijn Welke maatregelen er genomen worden in West-Europa om filevorming tegen te gaan Welke maatregelen er genomen worden in Oos-Europa om het gebrek aan goede verbindingen tegen te gaan Wat de nadelen zijn van veel verkeer en veel verbindingen voor onder andere het milieu

Europa kleiner? Kan dat? Kan een werelddeel letterlijk kleiner worden? Wat bedoelen ze met ‘het krimpen van een werelddeel’ als je kijkt naar de plaatjes op blz. 48 en 49 van je boek? In de toekomst zal de wereld alleen maar ‘kleiner’ worden met betrekking tot de reistijd door: Betere verbindingen en betere voorzieningen bij deze verbindingen Samenwerken van de EU (vervoer van goederen en mensen neemt toe) Techniek zorgt voor beter en sneller vervoer (alles gaat harder, beter, sneller en veiliger)

Doelen les 1 In deze les leer je: Dat je in Europa steeds sneller van de ene plek naar de andere plek kunt reizen; Dat er in een gebied met goede verbindingen veel werk is Dat dit ervoor zorgt dat er veel welvaart is in dat gebied

Verbindingen Wegen Spoorlijnen Voorbeelden van verbindingen Internet Bedrijven willen goede en snelle verbindingen (dit levert ze meer geld op) Een vrachtauto in de file kost tijd, dus geld Een vrachtschip wat helemaal ergens omheen moet, moet meer kilometers maken en kost dus geld. Verbindingen in Europa worden steeds beter door het verdwijnen van de grenzen.

Verschillen in verbindingen Verschil Oost-Europa  West-Europa Landen in Oost-Europa zijn soms arm. Hierdoor weinig geld om verbindingen te verbeteren Voor bedrijven is het niet aantrekkelijk daar te zitten Door EU: Leningen en subsidies voor landen in Oost-Europa Ze kunnen hiermee verbindingen verbeteren Daardoor wordt het weer aantrekkelijker voor bedrijven Mensen krijgen werk en het land wordt rijker

Verschillen in verbindingen Verschil Oost-Europa  West-Europa Landen in Oost-Europa zijn soms arm. Hierdoor weinig geld om verbindingen te verbeteren Voor bedrijven is het niet aantrekkelijk daar te zitten Door EU: Leningen en subsidies voor landen in Oost-Europa Ze kunnen hiermee verbindingen verbeteren Daardoor wordt het weer aantrekkelijker voor bedrijven Mensen krijgen werk en het land wordt rijker