De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7."— Transcript van de presentatie:

1 DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7

2 HET BESTUUR VAN EUROPA De Europese Commissie maakt plannen. Bijvoorbeeld over het verminderen van de milieuvervuiling in Europa. Er zijn erg veel andere onderwerpen die besproken worden. De Europese Commissie bespreekt een probleem en maakt een plan. Dit plan gaat naar het Europees Parlement. Het Europees parlement bespreekt de plannen van de Europese commissie. In het parlement zitten veel mensen, wel 500!Zij geven adviezen en tips. De adviezen en tips sturen ze door naar de Europese Commissie en naar de Raad van Ministers. De Raad van Ministers bestaat uit ministers van de lidstaten. Welke ministers er bij elkaar komen hangt van het onderwerp af. Als het over geld gaat komen de ministers van financiën bij elkaar, als het over scholen gaat, komen de ministers van onderwijs bij elkaar. De raad van ministers beslist of iets wel of niet doorgaat.

3 HET BESTUUR VAN EUROPA EUROPESE COMMISSIE MAAKT VOORSTELLEN.
EUROPEES PARLEMENT GEEFT ADVIES. RAAD VAN MINISTERS BESLIST.

4 ÉÉN EUROPA WAAROM WILLEN LANDEN BIJ DE EU HOREN?
Landen in de EU werken veel samen, dat zorgt voor: Meer mogelijkheden voor werk,mensen mogen ook in andere Europese landen een baan zoeken. Betere afspraken voor een schoner milieu. Afspraken gelden voor alle lidstaten, als de één iets niet mag, mag de ander het ook niet. Meer mogelijkheden om vrij te reizen binnen Europa, bij veel landen hoef je geen paspoort meer te laten zien bij een douane. De euro (gebruiken we sinds 2002) heeft ervoor gezorgd dat we in veel landen met hetzelfde geld kunnen betalen. Vroeger had ieder land eigen geld. De EU geeft geld aan de lidstaten die problemen hebben of hun land beter willen maken. Voorbeelden: aanleggen van nieuwe wegen of opknappen van monumenten, ook goede projecten worden door de EU financieel ondersteund. Minder kans op oorlogen.

5 WELKE LANDEN ZITTEN IN DE EU? (2011)
België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Letland Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Oostenrijk; Polen; Portugal; Roemenië; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; Verenigd Koninkrijk; Zweden. Hoewel Zwitserland geen lid is van de EU gelden er daar wel veel EU-regels.

6 BELANGRIJK OM TE ONTHOUDEN!
Lidstaten: landen die bij de EU horen. De Europese Commissie (EC) maakt plannen/voorstellen. Het Europees Parlement bespreekt de plannen van de EC en geeft adviezen. De Raad van Ministers beslist uiteindelijk of een voorstel doorgaat of niet. Het heeft allerlei voordelen om bij de EU te horen (zie dia: 4) Als landen bij de EU willen horen, moeten ze voldoen aan bepaalde eisen. Een voorbeeld: mensenrechten. Bekijk de volgende filmpjes:

7 Hoofdstuk 2B: OOST -EUROPA

8 OOST- EUROPA Europa bestond heel lang uit twee delen: Oost en West. In het oostelijke deel van Europa was de staat de baas,die besloot waar de mensen moesten wonen en werken. De mensen mochten niet naar het westen verhuizen, alle grenzen waren dicht. Verhuizen mocht alleen binnen Oost- Europa. Veel (groepen) mensen werden gedwongen om ergens te wonen waarvan zij de cultuur, godsdienst en taal niet kenden. Er ontstond veel onenigheid, mensen begrepen elkaar niet. Alle onbegrip en boosheid heeft helaas uiteindelijk geresulteerd in een oorlog. Alle groepen wilden een eigen land en een eigen bestuur, daardoor zijn er in Oost-Europa allerlei kleine landen ontstaan.

9 Mensen zijn vrij in de keuze waar ze willen leven en werken.
OOST- EUROPA VROEGER West-Europa Kapitalistisch. Mensen zijn vrij in de keuze waar ze willen leven en werken. Oost-Europa Was communistisch. Mensen waren niet vrij in de keuze waar ze wilden wonen en werken. Ze moesten zich houden aan de regels van de regering. Verschil tussen oost en west Europa

10 Oost-Europa Nu In Oost-Europa kiezen de mensen nu zelf hun eigen regering. Een paar van die landen is zelfs lid van de Europese Unie. Deze landen krijgen geld en steun om hun economie weer te verbeteren. Het milieu was op veel plaatsen behoorlijk vervuild, deze landen doen hun best om het milieu schoner te krijgen. Voor toeristen is Oost-Europa een aantrekkelijk gebied. Er is veel natuurschoon. Er zijn veel rustige, landelijke gebieden en prachtige oude steden. Budapest, Hongarije

11 OOST-EUROPA Polen Oekraïne Bulgarije Kroatië Macedonië Slowakije

12 Oost- Europa Belangrijke begrippen:
Communisme:stelsel van gemeenschappelijk bezit van productiemiddelen, het streven naar een samenleving met dergelijk stelsel. Dit betekent dat er in een land alles het bezit is van de staat, de burgers mogen er gebruik van maken. Iedereen die werkt krijgt dezelfde beloning, er is geen verschil in inkomen. Kapitalisme: maatschappelijk stelsel waarbij de productiemiddelen eigendom zijn van particulieren of vennootschappen die betaalde werknemers in dienst hebben. In dit geval is de staat niet de baas over alles, mensen zijn vrij om te handelen en winst te maken. Bekijk de volgende filmpjes:


Download ppt "DE EUROPESE UNIE HOOFDSTUK 2A GROEP 7."

Verwante presentaties


Ads door Google