De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3
Mens en Maatschappij Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT                    Lesweek 3 Handboek blz. 100

2 Eenheid en Verdeeldheid
Nu Eenheid en Verdeeldheid Koude Oorlog Vietnam en Korea oorlog Berlijnse Muur Europa verdeeld Ontstaan Europese Unie Eenheid Europa Conflicten in het Midden-Oosten 9/11 Noord Korea

3 Wat ga ik vandaag leren :
Ik kan in eigen woorden uitleggen hoe de EU ontstaan is. Ik kan in eigen woorden uitleggen waarom het belangrijk is dat de EU er is. Ik kan het verschil tussen en asielzoeker en een vluchteling uitleggen. Ik ben bekend met binnen en buitengrenzen en kan de voor en nadelen hiervan opnoemen. Je leert de volgende begrippen: Benelux, Europese Unie, EGKS, Europese Commissie, Europees Parlement en Internationale Contacten en kan deze in eigen woorden uitleggen. Opdrachten: Maken : : 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13, : 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13, Klaar? : Maken : Test Jezelf, blz. 118

4 Samenwerking 1950 - Nu Europa is na de Tweede Wereldoorlog verwoest.
“ Hoe kunnen we in de toekomst een oorlog voorkomen?” Landen besluiten samen te werken op het gebied van economie en het vervoeren van goederen. Eerste Voorbeelden: Benelux – 1944 – Nederland, België en Luxemburg. EGKS – 1951 – Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, België, Luxemburg. In 1957: Oprichting EEG, Europese Economische Gemeenschap, beter voor de economie en vervoeren van goederen.

5 Europese Unie 1950 - Nu In 1992 wordt de Europese Unie opgericht.
De EU kan wetten maken waren alle leden zich aan moet houden. Landen nemen samen beslissingen over bijvoorbeeld: Milieu, Migratie en Handel. Steeds meer landen zijn toegetreden. In 2002 ook een gemeenschappelijke munt.

6 Nu Welvaart en Vrede Armoede en werkeloosheid zijn vaak oorzaken van oorlog. Mensen zijn vaak ontevreden en kiezen vaak voor mensen die hun beloven te helpen. (Nazi-Duitsland). De EU probeert goed voor haar inwoners te zorgen door zoveel mogelijk welvaart voor hen te creëren.

7 Nu Wie is de baas? Europese Commissie: Deze commissie bedenkt wetten voor de hele EU. Europees Parlement: Controleert of de wetten goed zijn voor Europa en of deze goed worden uitgevoerd. De wetten mogen niet in strijd zijn met de wetten in een land.

8 Nu Grenzen Europa heeft tegenwoordig geen echte grenzen meer. Dit is gekomen na de Koude Oorlog, Europa moest meer samen gaan werken om problemen te voorkomen. Open grenzen hebben voordelen: het is goedkoper voor bedrijven om goederen te transporteren. Het is makkelijker om in andere landen aan het werk te komen. Je kunt elkaar makkelijker helpen. Grenzen binnen Europa noem je ook wel binnengrenzen. Toch is er ook nog steeds veel controle aan de buitenkant van Europa.

9 Nu Grenzen Europa heeft gesloten buitengrenzen. Dit wil zeggen dat het niet makkelijk is om van buiten Europa, Europa binnen te komen. Dit is expres zo gedaan om te zorgen dat Europa veilig blijft. Je moet bijvoorbeeld eerst een Visum hebben voordat je Europa in mag.

10 Nu Asiel Toch kan het ook zo zijn dat je geen geldig visum hebt maar toch in een land mag blijven. Dit kan alleen als je een goede reden hebt. Vluchteling: Iemand die niet meer in zijn woonplaats kan wonen omdat het er niet veilig is. Een vluchteling vraagt asiel aan in een land, hij moet dan eerst wachten op toestemming of dat hij daar mag blijven. Asielzoeker: Iemand die asiel heeft aangevraagd in een land. Dit kan erg lang duren voordat hij of zij dit weet. Illegaal: als je in een land verblijft zonder dat je asiel zoekt of toestemming hebt om daar te blijven. Zoek de verschillen:


Download ppt "Cursus 6.3 : Europese Eenwording 2 KGT Lesweek 3"

Verwante presentaties


Ads door Google