Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Azijn, mosterd, en olie.
Zuivelproducten en Eieren
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Enzymen voor de vertering
Voortgezette assimilatie
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
vetten: vet algemeen Vetten
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
De Actieve Voedingsdriehoek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
T4 – Voeding en Vertering
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Voortgezette assimilatie 1
Koolhydraten en eiwitten
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Voeding Kenmerken van voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal Roomboter VS kokosvet opdracht Leuk voor thuis: Keuringsdienst van waarde filmpjes: Patatje met Gezond frituren Bak en braad

VETTEN

Zichtbare/onzichtbare vetten Noem 5 producten met zichtbare vetten

Zichtbaar/onzichtbaar vetten Zichtbare vetten  herkenbaar, wordt als vet verkocht Onzichtbare vetten  verborgen in voedingsmiddelen en kant en klaar maaltijden

Dierlijk en plantaardig Dierlijke vetten: - Rundvet (ossewit) - Varkensvet (reuzel) - melkvet Plantaardige vetten: Spijsoliën - Kokosvet - zonnebloemolie - cacao vet - sojaolie - palmolie - olijfolie - walnotenolie

Functies van vetten en vetzuren Brandstof Energiereserve Bouwstof Transport ( Warmte-isolator (of stoten) Drager van vitaminen ( Leveren van essentiële vetzuren. 1 gram vet = 9kcal

Eigenschappen Onoplosbaar in water Geven smaak Geven verzadigingsgevoel Kunnen op hoge temperatuur worden verhit Vet kan bederven (ranzig worden)

Belangrijkste vetten Triglyceriden ( lipiden, vetzuur) Fosfolipiden (vetachtige stof) Cholesterol (vetachtige stof)

Triglyceriden 1 molecuul glycerol met 3 vetzuren

Vetzuren Net als aminozuren zijn er ook veel verschillende vetzuren Vetzuren zijn opgebouwd uit: Koolstof (C) Waterstof (H) Zuurstof (O) Vetzuren worden onderscheiden naar: Lengte koolstofketen Manier waarop koolstofatomen aan elkaar gebonden zijn

Koolstofketen Koolstofatomen worden aan elkaar gekoppeld  koolstofketen Koolstof vier bindingen

Koolstofketen Vetzuren hebben altijd een even aantal koolstofatomen Korteketen vetzuren: (max. 4 koolstofatomen) Boterzuur – komt voor in melk Middelketen vetzuren: medium chain triglyceriden MCT (6-8 of 10 koolstofatomen) Langeketen vetzuren: Long chain triglyceriden LCT (12 of meer koolstofatomen)

Verbindingswijze Verzadigde vetzuren: Enkelvoudige bindingen Hoog smeltpunt Vaste vorm Meestal dierlijk

Producten rijk aan verzadigd vet Kaas Vet vlees, vleeswaren Sommige bak-, braad- en frituurvetten Koffiewitmakers (creamers) Slagroom Chocolade Koek en gebak Zoutjes en chips

Verbindingswijze Enkelvoudige onverzadigde vetzuren: Koolstofatomen hebben op één plaats een dubbele binding Twee koolstofatomen minder

Enkelvoudig onverzadigd vet Meest voorkomende is oliezuur - Olijfolie - pinda’s (pindakaas) - raapolie - arachideolie

Verbindingswijze Meervoudig onverzadigbare vetzuren: Meer dan één dubbele binding Per dubbele binding twee waterstofatomen minder Vloeibaar Plantaardige olieën

Meervoudig onverzadigd vet Plantaardige oliën: sesamolie, maiskiemolie, zonnebloemolie, notenolie, sojaolie Dieetmargarine en dieethalvarine Mayonaise Noten (behalve pinda’s) Zaden Vette vis Kippenvet omega 3 en 6 vetzuren. (n-3 en n-6)

Fosfolipiden Lijkt op triglyceriden maar aan het glycerolmolecuul is één vetzuur vervangen door een fosforgroep. Speelt een rol bij de opbouw van celmembranen, vooral hersenen en zenuwweefsel Komt voor in soja, eieren en soja bonen

Cholesterol Bedenk 5 producten die rijk zijn aan cholesterol

Cholesterol Vetachtige stof Bouwstof van zenuwstelsel en een aantal organen Vorming van galsappen, vetvertering Bestanddeel hormonen en vitamines, stofwisseling Transport vetten in lymfe en bloed Aanmaak vooral in de lever

Cholesterol LDL Ongunstig cholesterol Hecht makkelijk aan bloedvatwanden en veroorzaakt zo vernauwing HDL Gunstig cholesterol Transporteert teveel aan cholesterol naar lever en wordt omgezet in galzuur

Hoge cholesterol Risico hart- en vaatziekten Vaatvernauwing Hartinfarct/herseninfarct

Cholesterol http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/detail/ wat-is-cholesterol

Transvetzuren Transvetzuren - Te zien aan de structuurformule - Transvetzuren verhogen de LDL en verlagen het HDL daardoor heeft het een negatieve invloed op de gezondheid. Transvet zit van nature in zuivel en vlees van herkauwers. In de fabriek wordt cis-vet omgezet in transvet. Gefrituurde snacks Bakvetten (bakkerijproducten) Harde bak en braad margarines

Industrieel ‘gehard’ vet Wanneer onverzadigd vet industrieel wordt omgezet in verzadigd vet (wordt ‘gehard’), worden ook transvetten gevormd, zoals elaídinezuur. De olie of het zachte vet krijgt zo een steviger, harder karakter. Daardoor kan het gebruikt worden voor de bereiding van harde margarines, frituur- en bak- en braadvetten en voor het maken van gebak en koek en (gefrituurde) snacks.

Transvet op het etiket Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van (gedeeltelijk) geharde olie of vet moet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Vooral bij koekjes en snacks is op die manier te zien dat transvet is gebruikt. Staat bij de ingrediënten ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet.

Omega 3 http://www.explania.com/nl/kanalen/gezondheid/detail/ wat-zijn-omega-3-vetzuren

Vet Plantaardig Dierlijk Onverzadigd Verzadigd MOV EOV MCT LCT Korte keten vetzuren MCT LCT Cis Trans Cis Trans

Een man eet dagelijks 2500 kcal Een man eet dagelijks 2500 kcal. Hij mag minimaal 20 energie% en maximaal 40 energie% vet consumeren. 10 energie% mag uit verzadigd vet bestaan Bereken hoeveel gram vet hij minimaal en maximaal binnen mag krijgen. Hoeveel gram verzadigd vet mag dit zijn?