“Dada” Waar heb je dit geluid ooit eerder gehoord? Wat gebeurd hier?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

Een mo(nu)ment om bij stil te staan.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Verrassing!!.
Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft Futurisme § 7
verdeling in kleine stukjes versplintering
Ik ga hier in deze publicatie uitleg geven over kunst
Wereldoorlogen Kenmerk 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme Les 3 – Nazificatie van de samenleving.
Montage DADA en Film.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
History blz. 44t/m CVL.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
De renaissance 1.2.
Bezoek aan de Floriade. Onderzoeksvraag: benoem 3 trends die je ziet terug komen. Hoe worden deze trends toegepast? Trend 1: Gezondheid Er werd veel.
IMPACT HELMOND 2012  Opgericht in 2004  25 organisatievrijwilligers  Grootschalig, uniek, muzikaal en cultureel, jongerenfestival wat jaarlijks plaats.
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:
Object-trouvé Voorwerpen die in de alledaagse
De doos van pandora Gemaakt door: Santiago & Quinty.
Conflicten tussen kapitaal en arbeid
Moderne Kunst.
Palazzo Venezia Door: Wendy, Melissa, Hilke en Jens.
Een indrukwekkende kunstenaar
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Kröller Müller Bonaventuracollege 5 havo
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
Tinguely Arte Povera Land art
Cultuur van het moderne
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
ALGEMENE VRAGEN. VRAAG 1 In de nieuwe tijd komt de mens met zijn eigen mening en waarden centraal te staan in het leven. Geef hiervoor 1 woord. antropocentrisme.
Welkom!.
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
NICOLE, BINTOU, MARYSIA. VWO 3
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Geisha en samoerai Quiz
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Kolonisatie en Dekolonisatie
Wat de Nederlandse Opstand is
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk III: Griekenland Les 7: Par 5, Griekse Kunst
Herinneringskamp Westerbork
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Stage: Basisschool de Klingerberg
Werkwoorden in de v.t. Reeks 1.
Verkeerde verwijswoorden
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Dit is mijn presentatie over kunststromingen
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Herhaling 2 Kubisme, Futurisme, De Stijl, Constructivisme, Functionalisme, Bauhaus, Dada, Surrealisme, Nieuwe zakelijkheid,/ Magisch realisme.
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
Illustratie van Kees de Kort Marcus 10:49-52 En Jezus stond stil en zei dat men hem roepen moest. Toen riepen ze de blinde en zeiden tegen hem:
COMPOSITIE Wat is compositie?.
DADA.
Expressionisme schilderkunst ( )
Futurisme “Agressiviteit is een voorwaarde tot het scheppen van kunst!” “Weg met de verouderde cultuur en met diegene die deze in stand houden”
1 Enkele reacties op de eerste wereldoorlog
Dadaïsme Een tegenbeweging.
Cultureel en kunstzinnige vorming
POSTMODERNISME.
Zitobject.
§6.3 Cultuur en samenleving
Transcript van de presentatie:

“Dada” Waar heb je dit geluid ooit eerder gehoord? Wat gebeurd hier?

Dadaisme Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten verschillende kunstenaars naar het neutrale Zwitserland. Zij ontmoetten elkaar in 1016 in een café in Zürich en bespraken de oorlog die hen van huis en haard had verdreven. Zij vroegen zich af hoe kunstenaars een rol konden spelen om de maatschappelijke en politieke situatie te verbeteren. Als enige optie zagen zij het omver halen van alle logica die tot de ellende had geleid, om daarmee de bestaande cultuur omver te halen. Alle bestaande normen en waarden moesten belachelijk gemaakt worden. In veel opzichten nam Dada de fakkel over van de Italiaanse futuristen, die inmiddels internationale bekendheid hadden verworven met hun manifesten en activiteiten. Maar Dada legde meer nadruk op het onlogische, het associatieve. Het Dadaïsme was, net als het futurisme, een korte, maar heftige kunststroming. De dadaïsten dreven de spot met de normen en waarden van die tijd. Ze gooiden de meningen over goede smaak in kunst en literatuur in de prullenbak. Die meningen beschouwden zij als culturele kenmerken van een samenleving die bestaat uit hebzucht en materialisme, met oorlog en ellende tot gevolg. De dadaïsten werkten op een voor die tijd uitdagende wijze; daarmee riepen ze veel discussies over kunst op in internationale bladen. Normale, alledaagse, al dan niet bewerkte voorwerpen werden door hen tot kunstwerk verklaard ( o.a. door te ondertekenen). Men noemde ze readymades. http://kunst-modernisme.blogspot.nl/p/dada-1916.html

kijkopdracht Bekijk het volgende filmfragment en schrijf de kenmerken van Dada op https://www.youtube.com/watch?v=C0d5GdJ6vEs

kenmerken Dada maakte antikunst, wilde shockeren humor en ironie gewone gebruiksvoorwerpen werden als kunst tentoongesteld afvalproducten werden verwerkt in de kunstwerken

vorm Kunstenaars experimenteerden in diverse technieken. In de schilderkunst werden de collage- en frottage-techniek op een andere manier gebruikt. Bij de frottage-techniek werden nu niet alleen materialen als hout, textiele stoffen en dergelijke in een reliëfvorm afgedrukt, maar ook afvalmaterialen werden gebruikt. Kurt Schwitters noemde het MERZ beelden. Het woord MERZ kwam uit een van zijn collages, en stond voor zijn idee van totaalkunst.

Merzbild, Kurt Schwitters voorbeeld voor frottage techniek

Benoem de vorm van de volgende kunstwerken van M. Duchamp, R Benoem de vorm van de volgende kunstwerken van M. Duchamp, R. Hausman, M. Duchamp, H. Hoech, R. Hausman,