Huiselijk geweld Van: Huyghebaert – De Graeve Jolien 1BaTP.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
Advertisements

Gevolgen van partnergeweld op kinderen en jongeren
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
VAGGA-JEUGD.
Inhoudstafel.
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
Best practice Doel: presentatie functie aandachtsfunctionaris
Korte Synthese Laleman Angelique.  1. Inleiding  2. Motorische ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis.  3. Het verband tussen evenwichtsstoornissen.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Werken met kindermishandeling
KINDERMISHANDELING Signalen, risico’s en gevolgen.
Ouderenmishandeling Mirjam van Dongen
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
MELDCODE DE MELDCODE VVT.
Samenwerking gemeente/CJG en Onderwijs Peter van Kerkhof, projectmedewerker CJG Den Bosch.
Herman Baartman1.  Samenhang  Onderscheid  huiselijk geweld en kindermishandeling  kindermishandeling en seksueel misbruik 2Herman Baartman.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
PTSS (posttraumatische stress-stoornis)
Werken met de Friese meldcode
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Meldcode Kindermishandeling
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Hanteren van ziektebeeldgerelateerde agressie
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Kind en omgeving Het individu in de context
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Familiaal geweld Chloé Vintevogel. Trauma’s bij kinderen als gevolg van huiselijk geweld Uit Justitiële verkenningen, n° 8, Jaargang 36, 2010, p,89-99.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Pesten is kindermishandeling Elyne Deloddere1BASWB RHIZO-projectgroep.
PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS LO FO WONG.
Bron: De Groof, K., & Blow, H. (2011). Klopt dit nu?: 6 jaar werken rond familiaal geweld. [beleidsdocument] Berchem: Steunpunt Algemeen Welzijnswerk Familiaal.
ALGEMENE VISIE ROND KINDEREN ALS GETUIGE VAN GEWELD VICKY DUYTSCHAEVER 1BATP A3.
Pesten is kindermishandeling
Presentatie startbijeenkomst

Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Vandenberghe Jolien 1BAOc Onderwerp: opvoedingsstijlen
Ter vermindering van (de gevolgen van) Kindermishandeling en huiselijk geweld Paul Baeten Cees Hoefnagels Jeugd in Onderzoek Jeugd in Onderzoek Den Bosch.
Rol AMK Samenwerking in de keten
Ouderen in veilige handen Grietje Nieland Veilig Thuis.
KINDERMISHANDELING Jaarlijks worden worden er kinderen mishandeld in Nederland. Dat zijn er heel veel en het kan zomaar zo zijn dat dit iemand.
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Voorstelling werking Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Turnhout Kind in Nood Kempen Els Swolfs Coördinator VKT.
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Vluchtelingen en asielzoekers
Ouder(en)mishandeling
Bron: Wetenschappelijk onderzoek en Documentatiecentrum
Preventie en aanpak van ouderenmishandeling
Meldcode Kindermishandeling
Ouderenmisbehanding in de thuissituatie
Professioneel afwegen en melden
Psychisch geweld bij vrouwen in een partnerrelatie.
VONK Leernetwerk Veilig Opgroeien
Congres ‘Nare jeugdervaringen’
Geweld hoort nergens thuis
NEJA Actualiteitencollege Risicovol Ouderschap en Verstoord Gehechtheidsgedrag Door: F.Y.Scheper, kinder- en jeugdpsychiater MOC ‘t Kabouterhuis,
EEN STERK GEZIN.
Het opvolgen van (een vermoeden van) kindermishandeling
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Huiselijk geweld Van: Huyghebaert – De Graeve Jolien 1BaTP

 Synthese van een literatuurstudie over de samenhang tussen partnergeweld en kindermishandeling enerzijds en de weergave van twee systemen betreffende de samenwerking bij partnergeweld en kindermishandeling anderzijds.

Inhoudsopgave  Partnergeweld heeft gevolgen voor kinderen  Partnergeweld en kindermishandeling komen vaak samen voor in een gezin  Kinderen blootstellen aan geweld tussen ouders is kindermishandeling  De betrokken partijen in de aanpak van geweld tussen ouders en kindermishandeling  Het eerste systeem, met name “het systeem van diensten voor de aanpak van kindermishandeling”  Het tweede systeem “het systeem van diensten voor de aanpak van partnergeweld”

Partnergeweld heeft gevolgen voor kinderen  Kinderen lopen schade op  Opgroeien in een gezin waar er partnergeweld is veroorzaakt:  een aantasting aan veiligheid;  een aantasting aan contacten met leeftijdsgenoten;  een aantasting aan vertrouwen in anderen  De invloed van partnergeweld is complex  de reacties van een kind op geweld is uiteenlopend  Partnergeweld beïnvloedt de opvoedingsvaardigheden van ouders

Partnergeweld en kindermishandeling komen vaak samen voor in een gezin  Kinderen die blootgesteld worden aan partnergeweld  lopen een groter risico om slachtoffer te worden van mishandeling of verwaarlozing  De correlatie tussen alle vormen van geweld, mishandeling en verwaarlozing.  Een verstoorde partnerrelatie correleert met fysieke mishandeling en verwaarlozing van kinderen.

Kinderen blootstellen aan geweld tussen ouders is kindermishandeling  Blootstelling aan partnergeweld wordt beschouwd als een vorm van emotionele en psychische kindermishandeling.  Directe blootstelling  Actieve betrokkenheid  Indirecte blootstelling  Het niet bewust zijn van het geweld

De betrokken partijen in de aanpak van geweld tussen ouders en kindermishandeling  Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW)  Het Vertrouwenscentrum kindermishandeling (VK)  Integratie en samenwerking is de trend  Diensten functioneren elk binnen hun eigen systeem

Het eerste systeem, “het systeem van diensten voor de aanpak van kindermishandeling”  Kinderen veilig houden door tussen te komen in het gezinsleven  De kinderen lijden geen schade  Probleem bij de aanpak van kindermishandeling  De ouders staan in voor de veiligheid en de zorg van de kinderen

Het tweede systeem “het systeem van diensten voor de aanpak van partnergeweld”  gericht op de benadering van de moeder  met onderliggend idee “als de moeder veilig is dan is het ook zo voor het kind”

 Een gemeenschappelijk raakpunt tussen de twee systemen en rekeninghoudend met de samenhang tussen partnergeweld en kindermishandeling  interorganisatorische samenwerking biedt voordelen  samenbrengen van professionalisering biedt voordelen

Bronvermelding  Logo CAW   Logo VK 