Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ik ben dankbaar ....
Advertisements

Het verhaal van de twee keien.
MODERNE TIJDEN.
Neem je TIJD!. november zon dag
De kinderen stellen zich graag aan u voor.
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Door Roel Bruintjes.  Voorstellen.  Wat kom je halen rondje  Inleidend Bijbelstuk  Wie is de ex-gedetineerde?  Wie is de helper?  Houding van de.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Meneer M en de dokter huisartsenzorg voor kwetsbare ouderen in Amsterdam Marith Rebel—Volp, LHV.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.
Verbonden.
Samen groeien in Christus. De Heer kennen Samen groeien in Christus De Heer kennen Hoe leer je hem kennen?
Ab Kan Restaurant beheerder.
Psychosociale zorg bij erfelijke ziekten: de ziekte van Huntington
Minisymposium “En, wat heb jij vandaag gedaan?”
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Een boer heeft drie zonen waarvan de jongste naar de Kongo trekt omdat er thuis geen boerderijen meer op te starten zijn.
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Best practice Doel: voorlichting team
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
LILA psychiatrische ZORG IN DE THUISSITUATIE
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Ouderavond donderdag 12 juni Programma ouderavond Welkom Toelichting op het proces Praktische zaken Ondersteuning Afsluiting.
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
In Uw licht zien wij het Licht
Hoezo dement?????!!!!!!!  .
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Kaarten op tafel.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
 De ander is ideaal. Hij/zij is (moet zijn) zoals ik wil.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
CLINIC AANDACHT EN BEGELEIDEN VOOR FUNCTIONEREN Lucas Onderwijs 4 juni 2013.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Wet Arbeid en Zorg 2015 Actualiteitendag Quizzzzzzzz 1.U bent op uw werk. U krijgt een dringend telefoontje van de kinderopvang: uw kind is (besmettelijk)
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Gaan/blijven dialyseren? Wachten op een postmortale nier?
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Psychosociale aspecten bij niertransplantatie/ nierdonatie Gemmy Peters Medisch Maatschappelijk Werk Transplantatiecentrum UMC St Radboud September 2005.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
Maatschappelijk werk Op de dialyse afdeling van het GHZ.
NierTransplantaties LUMC
Dialyse…… en wat betekent dit voor u als partner Carla Deen Dirry Keurhorst.
Psychosociale begeleiding bij niertransplantatie
WELKOM OP DE VOORLICHTINGSAVOND Speciale klassen en begeleiding op de Guido de Brès.
HUISBEZOEK JA OF NEE JA Duidelijk beeld woonsituatie, materiële aspecten Duidelijk beeld woonsituatie, materiële aspecten Informatie op psychosociaal.
Rauw en troosten.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Schoolmaatschappelijk werk. Betekenis Schoolmaatschappelijk werk biedt een goede aanvulling voor vragen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn. Schoolmaatschappelijk.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Leerlingenvervoer. Voorwoord door de wethouder Terugblik bijeenkomst 17 november 1. Uitleg over de nieuwe verordening en het doel om kinderen te stimuleren.
Waar moet je allemaal aan denken,
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
In de vuurlinie van een pos
Transcript van de presentatie:

Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.

Inleiding. Transplantatieteam opgedeeld in twee sub- teams. Gesprek geen test, maar mogelijkheid tot reflectie op nieraanbod. Donor moet altijd de mogelijkheid hebben om met vragen te komen of op zijn/haar beslissing terug te komen.

Screeningsgesprek Persoonlijke en sociale omstandigheden. Motivatie om een nier af te staan. Voorlichting over financiële en materiele aspecten.

Persoonlijke en sociale omstandigheden. Burgerlijke staat. Aard van relatie? Kinderen? Hoe oud? Werk. Wat voor werk? In loondienst of als zelfstandige? Freelance of in vast dienstverband? Is werkgever reeds op de hoogte van donatieplannen

Persoonlijke en sociale omstandigheden. Aard relatie met kandidaat-ontvanger. Wonen donor en ontvanger in een gezin of hebben ze dat vroeger gedaan.? Hoe was situatie in ouderlijk gezin? Hoe was en is relatie met kandidaat-ontvanger? Wat weet donor van ziekte ontvanger?

Casuïstiek Eigen voorbeeld gebruiken.

M.b.t. motivatie nierdonatie. Wanneer en hoe is besluit tot stand gekomen om te doneren? Als directe vraag, bijv. van dokter of patiënt, in een groep, of geheel zelfstandig? Op grond van welke informatie? Wat weet donor van niertransplantatie? Heeft donor zijn donatieplannen met ontvanger besproken? Zo nee waarom niet? Ja ja, hoe reageerde hij of zij?

M.b.t. motivatie nierdonatie Heeft donor zijn donatieplannen met partner en of kinderen besproken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat vonden zij er van? ( bespreken mogelijkheid van aparte voorlichting.) Is de donor op de hoogte van mogelijkheid post-mortale niertransplantaties? Wat weet hij of zij ervan? Heeft dat effect op zijn/haar beslissing?

Casuïstiek Vader doneert aan dochter van zeventien jaar, die al vanaf geboorte nierfunctiestoornissen heeft. Zoon doneert aan moeder, die aanvankelijk zeer veel moeite heeft om aanbod van zoon te ontvangen. Man doneert aan broer die hem altijd gekleineerd heeft

M.b.t. motivatie nierdonatie Wat weet donor van compliance van ontvanger? Is dit voor de donor van belang in kader transplantatie? Zo ja en de donor heeft vragen, hoe gaat hij/zij daar mee om? Hoe was, is en zal relatie met ontvanger zijn? Het omgaan met dankbaarheid. Staat de donor de ontvanger toe om en laat hij hem vrij zelf te kiezen hoe hij zijn dankbaarheid toont.

M.b.t. motivatie nierdonatie. Heeft donor rekening gehouden met het feit dat hij/zij kan worden afgewezen als donor? Heeft donor er rekening mee gehouden dat nier na transplantatie alsnog kan worden afgestoten? Heeft dat effect op beslissing? Hoe gaat iemand om met tegenslagen in het leven?

M.b.t. motivatie nierdonatie. Spelen er psychosociale problemen vanuit verleden die donatie nu in de weg staan? Heeft iemand in het verleden ernstige psychosociale problemen gehad? Aard problematiek? Hoe lang geleden en hoe lang geduurd. Aard hulpverlening, door wie, waar?

Financiële en materiele aspecten Reiskosten. Kosten huur tv en telefoon. Mogelijkheden en vergoeding kosten thuiszorg. Logeermogelijkheden. Levensverzekering.

Financiële en materiele aspecten Informatie over loonderving. Voor iemand die in loondienst is voor iemand die als zelfstandige werkt Informatie over opname. Informatie over herstelperiode. Tijd nemen om te herstellen. Gevaar voor labiliteit of om in depressie te geraken. Hulpaanbod doen.

Evaluatiegesprek. Drie maanden na de o.k. vindt evaluatie- gesprek plaats. Over: Voorbereidingsperiode. Opname. Hersteltijd Doel: Afsluiten periode Eventueel bijstellen beleid.