Bloggen op de Master Leren en Innoveren Netwerkbijeenkomst Studeren naast je werk / Blended learning 2 december 2015 Bartel Dorhout docent MLI

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Research Based Learning
Advertisements

School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
Bevindingen Proefvisitatie Onderwijswetenschappen OU 29 Feb Alexander Udink ten Cate Rob Koper Diana Dolmans.
Hogere denkvaardigheden
Etalage bijeenkomst Online Peer Feedback
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Programma maandag 02 september 2013
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Health literacy =wicked problem Wat is een wicked problem? Een probleem met economische, sociaal maatschappelijke, juridische en technologische aspecten.
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Master Leren en Innoveren Bartel Standaar, Freddy Veltman 20 maart 2012 Uitdagend ontwerpen Het waarom van.
Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs
Presentatie van drie voorbeelden
Van, voor én door het onderwijs.
Leergemeenschappen in de klas: een reflexieve start (workshop)
Kenniswerkplaats Rotterdams talent
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Master Leren & Innoveren Jan Streumer 25 maart 2010 Conferentie Platform Onderwijsarbeidsmarkt Rotterdam.
zelfsturend portfolio-onderwijs:
Verbeteren van onderwijs door professioneel reflectief handelen De rol van onderzoek Paula Willemse en Rob Vink © IVA.
Uitdagend ontwerpen Freddy Veltman – van Vugt Hanneke Koopmans
Naam van de Auteur 7 januari 2008 IPVO Werkbijeenkomst Leermiddelenbeleid Leeuwarden Ronald Kool, relatiemanager vo 25 november 2010.
Concretisering Leraar Plus en Onderwijskundig Meesterschap
moderniseren van het curriculum.
Toetsbeleid en digitaal toetsen casus HvA
ICT in het onderwijs 1. Hoe past het thema van de vernieuwing in een breder kader van onderwijsontwikkelingen? 2. Welke maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
Professional Development Schools - Rijnmond
Werken met Blogs 1. Waarom bloggen? 2. Werken met blogs op de MLI.
Inspiratie Blended Learning 24 juni Interactief? Teach what you preach…
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
Praktijkervaring en reflectie
ICALT observatie-instrument training 24 september 2015
Wie ben ik? Jan Zuur 51 jaar Docent-Coach Applicatie ontwikkeling en ICT-B Regisseur examinering In afrondende fase van Master Learning and Innovation.
Geïntegreerde schoolverbetering
LA intro en overzicht van werkwijzen Master Leren en Innoveren 8 september 2015 Bartel Standaar-Dorhout en Hanneke Koopmans.
Toekomstgericht onderwijs
Blended Learning Hoe realiseer je dat op instellingsniveau? Making a supertanker change its course Pieter Cornelissen
Alternatieve evaluatie- procedures in hoger onderwijs. Waar gaat het nu over? Martin Valcke Onderwijsdag AUH - 18 januari 2016.
Evalueren in afstandsonderwijs (blended learning) Martin Valcke Onderwijsdag AUH - 18 januari 2016.
Etalagebijeenkomst 9 maart Werkende studenten, didactiek en de kracht van een online learning community.
Socrative 1 Wat is Socrative? 2 Ervaren van de tool als student 3 Maken van een quiz: stappenplan 4 Bruikbaarheid 5 Reflectie bij assessment 6 Kader UDL.
Onderzoekateliers Een eerste stap naar partnership?
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
1. Greijdanus College 3. Korte omschrijving van de interventie Eduscrum is activerende didactiek die een positieve invloed heeft op de leeropbrengsten.
Krachtig ontwerpen op basis van gedegen onderzoek.
Tutoraat, Mentoraat PSYCHOLOGIE UvA Waarom? Wat & HOE?
Mondzorg - persoonsgericht
Leren en Innoveren in professionele werkplaatsen: wat is er nodig?
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
Presentatie EduCheck SOML
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
Onderwijs Ondersteunend Personeel
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
If it doesn’t spread……it’s dead
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Werkwijze Hoe zullen we als groep docenten te werk gaan?
Leren op de werkvloer Leren gebeurt niet vanzelf Wij ondersteunen deelnemers daarom in hun eigen praktijk. Hiervoor hebben wij een innovatieve methodiek.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Naar een typologie van scholen
Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding
department Educational studies
VERHOGEN STUDIESUCCES door Learning Analytics
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

Bloggen op de Master Leren en Innoveren Netwerkbijeenkomst Studeren naast je werk / Blended learning 2 december 2015 Bartel Dorhout docent MLI

Wat ik wil doen - Onze blogs laten zien. - Informatie over bloggen als didactisch middel. - Blog als middel om aan te sluiten bij behoeften van deeltijdstudenten. - Praktische aanbevelingen om bloggen een plaats te geven in het handelingsrepertoire docent en student. - Hoe wij werken met blog. - Uitwisselen van ervaringen.

Didactiek: sturen op interactief leren - Bij interactief leren is sprake van een gemeenschap van mede-lerenden, waarbij interactie, dialoog en reflectie tussen lerenden en tussen docenten en lerenden leidt tot kenniscreatie en verdiepend leren bij de individuele deelnemer. - Proces van de cursus is in gedeelde regie van studenten en docenten. - Past interactief leren in je onderwijsvisie? - Is interactief leren onderdeel van je onderwijspraktijk?

Waarom bloggen inzetten om interactief leren te bevorderen? 1. Relaties leggen/netwerkleren 2. Kennis ontwikkelen 3. Informatie, kennis en ervaringen delen en vastleggen 4. Transparant maken: analyseren en sturen 5. Feedback en reflecteren 6. Flexibilisering

Leren zichtbaar maken: John Hattie en de effecten van onderwijs op het leren van studenten - samenwerkend leren d voorbeelden bekijken d 0,59 - geloofwaardigheid docent d 0,90 - zelfverwoording en zelfbevraging d 0,64 - verspreide oefening helderheid docent d 0,75 - relatie student-docent 0,72 - meta-cognitieve strategieën d formatieve evaluatie d 0,90

Voor studenten is het blog een middel tot: - Het verbeteren schrijfvaardigheden - Het bevorderen van kritisch denken - Het bevorderen van reflectie, bestuderen van reflecties en begrip van concepten - Het realiseren van verdiepende interactie - Het stimuleren van gespreid werken aan opdrachten - Het geven en ontvangen van peer feedback - Het stimuleren van actief mee doen in de cursus - Digitaal burgerschap - Nieuwe suggesties toevoegen: literatuur, bijeenkomsten, televisieprogramma’s

Voor docenten is het blog een middel tot: - Zicht op de wording van de producten van de studenten. - Signaleren van behoeften en lacunes en vervolgens tot het bijsturen van het programma of tot individuele ondersteuning van de student. - Het geven van formatieve feedback. - Permanente communicatielijn met de groep. - Nieuwe suggesties toevoegen: literatuur, bijeenkomsten, televisieprogramma’s - Digitaal burgerschap.

Blogs voor deeltijdstudenten - Blog biedt de mogelijkheid om steeds de laatste bijdragen van studenten en docenten aan de cursus te raadplegen. - Blog biedt de mogelijkheid om 24/7 vragen te stellen in de gemeenschap van lerenden en om producten te delen en te reviewen. - Blog biedt de mogelijkheid om 24/7 aanpakken voor de opdrachten van mede-studenten te bekijken. - Blog biedt de mogelijkheid om professionele vragen uit de eigen werkpraktijk voor te leggen. - Blog is platform van een gemeenschap van lerende professionals.

Drie uitdagingen voor student en docent - (Volwassen) studenten vinden het lastig om half- fabrikaten te delen. - Docenten en studenten vinden het lastig om nieuwe routines te leren: er ontstaat naast een reële omgeving ( 1 x per week op school) ook een virtuele omgeving ( 24/7) van de klas. - Omgaan met de zichtbaarheid voor derden op het net.

Omgaan met deze uitdagingen - Veilige groep. - Eigenaarschap/ mede-beheer studenten. - Keuze aan student openstelling eigen blog /gesprek over delen en professionaliseren voeren. - Lerende houding/ flexibele aanpak. - Niet opgeven en als docententeam elkaar vasthouden in gemeenschappelijke praktijk. - Blog en bijeenkomst = eenheid in aanpak.

Werken met blogs op de MLI Eenheid in aanpak op het blog en in de bijeenkomsten: - Peerreview en feedback op het blog en in de bijeenkomst met voortgangsbesprekingen en productbesprekingen van producten in wording. - Verdiepende interactie en discussie over inhouden leerarrangementen op het blog en in de bijeenkomsten. - Aansturen op het delen van de opbrengsten bijeenkomsten op het blog. - Exclusieve medium voor (actuele) informatie over de studieonderdelen. - Plannen, organisatie en toegankelijk maken materiaal = effectieve leertijd vergroten - Bij alle onderdelen van de studie heeft het blog ongeveer dezelfde rol.

Uitwisselen ervaringen

Bronnen: - Sim, J. W.S. & K.F. Hew (2010). The use of weblogs in higher education settings: A review of empirical research. Educational Research Review, 5 (2), Halic,O., Lee,D., Paulus,T & Spence, M.(2010).To blog or not to blog: Student perceptions of blog effectiveness for learning in a college-level course. The Internet and Higher Education, 13 (4) 206– Kremers, M.J.C. (2006). Bloggend leren. Een onderzoek naar de - mogelijkheden van weblogs binnen het Wetenschappelijk Onderwijs. Tilburg: Universiteit Tilburg. - Rubens, W. (2004). De zeven pijlers onder digitale didactiek. Profiel, vol. 1(februari 2004). - Hattie, J. ( 2009). Visible learning, a synthesis of over 800 meta- analyses relating to achievement. Londen: Routledge