Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Dissectie van de vis.
Voeding & Vertering.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding Konijn.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Voeren en verzorgen Periode 3
Thema 4 Voeding en vertering
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel Paragraaf 7.4 Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel

Wat gaan we doen vandaag? Uitleg paragraaf 7.4 Maken paragraaf 7.4

Verteringsstelsel Weg die het voedsel aflegt: Mond Keel Slokdarm Maag 12-vingerige darm (hier mondt de galblaas en alvleesklier in uit) Dunne darm Dikke darm Endeldarm

Mond Mechanische vertering door tanden Chemische vertering door speeksel (vertering zetmeel)

Keel Huig  gaat dicht bij slikken zodat er geen voedsel in de neus komt Strottenklepje  gaat dicht bij slikken zodat er geen voedsel in de luchtpijp komt

Peristaltische bewegingen Zorgen voor het vervoer van het eten door het spijsverteringsstelsel Gebeurt door lengte spieren en kringspieren Zorgen voor het uitrekken en samentrekken van de organen

Slokdarm Peristaltische bewegingen Vervoer eten naar de maag

Maag Maagzuur doodt bacteriën Maagsappen zorgen voor vertering van eiwitten Peristaltische bewegingen voor het kneden van voedsel

12-vingerige darm De gang van de alvleesklier mondt erin uit. Alvleessappen worden toegevoegd aan de voedselbrij en verteren eiwitten en koolhydraten. De galgang mondt hier in uit. Gal wordt toegevoegd aan de voedselbrij. Gal emulgeert vetten. (afwasmiddel)

Dunne darm Vervoer van voedselbrij door peristaltische bewegingen. Vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. Opname voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten). Heel groot oppervlak.

Dikke darm Vervoer door peristaltische bewegingen Opname water, mineralen en vitamines. Groot oppervlak Blinde darm: Vertering van plantenresten door bacteriën

Endeldarm Opslag ontlasting Afgesloten met kringspier (anus)

Vertering Het klein maken van voedingsstoffen, zodat ze in het bloed kunnen worden opgenomen. Dit gebeurt door verteringssappen Water, mineralen en vitamines zijn klein genoeg om opgenomen te worden

Enzymen Knippen grote stoffen in kleine stukjes Zijn specifiek

Huiswerk Opdracht 55 tot en met 61