Lezen: doe het goed voor

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Voldoende dekking Nieuwsbegrip
Redactioneel schrijven Les 2
Begrijpend studerend lezen Groep 4 tot en met 8
vakdidactiek lezen, spreken luisteren en kijken
Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2.
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Iedereen coach naar Jef Clement.
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Al doende leren training docenten
Almere in vogelvlucht!. Doel v/d les? Voorkennis activeren over Almere/Flevoland.
Kennis-spel meerkeuzevragen.
Informatie- avond groep 6
Samenwerkend leren Opdracht: Experts.
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Mijn ervaringen in (land). Intro  Naam/land/soort vrijwilligerswerk/voorbereiding etc. (Plaats op deze pagina bijvoorbeeld een mooie foto) 1.
Training digitale didactiek Effectieve inzet laptop.
PSO. Praktisch school onderzoek.
Informatie-avond groep Groep 6 Een leuke en enthousiaste groep!
@ allesvoorengels.nl. 1. Pak een lijntjesblaadje van mijn bureau 2. Zet de tafels uit elkaar 3. Leg dit op je tafel: - 2 zwarte / blauwe pennen - Leesboek.
Strategic Interaction: Spreken met scripts 3 Programma Wat zijn scripts? Wat zijn de ingrediënten van een goed script? Hoe gebruik je scripts in de les?
Solliciteren: wat wil ik?
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
ONDERZOEKSVAAR DIGHEDEN 3 Instituut voor Sociale Opleidingen.
Thema 2, week 1.5 Instructiestrategie samenwerkend leren en basisomgangsvormen 29 september 2014 Periode 1 KOP
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hr.nl/vrije Project: Oriëntatie op het beroep.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Wat biedt Leesparade? Complete methode voortgezet technisch lezen.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
Bijeenkomst September 2015
Week 4 Conversatieanalyse - interactie in de klas.
LAATSTE LES! 13 JANUARI WAT GAAN WE VANDAAG DOEN? Lesdoelen Leesvaardigheid Feedback geven Verrassingsles!
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Lezen en schrijven: 1+1=3 Conferentie Begrijpend Lezen 7 maart 2012 Eindhoven Paul de Maat.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Socrative 1 Wat is Socrative? 2 Ervaren van de tool als student 3 Maken van een quiz: stappenplan 4 Bruikbaarheid 5 Reflectie bij assessment 6 Kader UDL.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Begrijpend studerend lezen Groep 4 tot en met 8. Het belang van begrijpend en studerend lezen Lezen heb je nodig, elke dag weer. Als je niet goed kunt.
Leespubliek. Spoorboekje Even opfrissen Oefening leespubliek Bespreken oefening Wat gaan we leren?: Je kunt vertellen wat een leespubliek is en naar welke.
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
Doelstellingen Nieuwsbegrip Motiverend begrijpend lezen Uitbreiding van kennis van de wereld Transfer.
Lezen: betoog. Spoorboekje 1)Begrippen/theorie 2)Betoog lezen en beoordelen 3)Bespreken Wat gaan we leren? -Je kunt vertellen wat het tekstdoel van een.
Bijeenkomst 4: Van lesdoelen naar leeractiviteiten
Filmpje: e.com/watch?v=nEx pvLXap1U.
Thema 4: Begeleiding van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Nederlands.
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Vragen, wat voor vragen?.
Gejanna de Haan Petra Buist Geesje Fokkens
Eerste bijeenkomst (!) Jaar november 2016.
Werktuigen voor grondbewerking en grondverzet
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Onderzoekend leren Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren bij wiskunde er uit? Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde.
Nee Zeggen!.
12 oktober 2017 Aanwezigen & je richten op deze les.
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Financiële zelfredzaamheid
EEN PLAATJE VAN Het wat, hoe en waarom van je les als startpunt voor het onderzoeken van je eigen lespraktijk 31 jan ROSA Conferentie Hanna Westbroek.
taal speelt een rol in alle vakken
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Leerling- kenmerken Motivatie
Vakdidactiek en Onderwijskunde 2
Cijferloos lesgeven bij talen
Project gamemarket Les 1.
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Transcript van de presentatie:

Lezen: doe het goed voor Pleuni Hooft van Huysduynen p.hooft.van.huysduynen@hva.nl

Welke leesstrategieën zijn wanneer effectief? En hoe onderwijs je deze? Aan het eind van deze workshop heb je ervaren hoe het is om hardop denkend een tekst te lezen. Daarnaast heb je gezien welke strategieën een lezer inzet tijdens het lezen.

Agenda Voormeting: huidige stand van zaken Theoretisch kader Aan de slag! Koppeling praktijkervaring aan de theorie (Theoretisch kader 2) Conclusies

Ervaring lessen leesvaardigheid Instructie Schrijf je antwoorden in een vak aan de buitenkant. Bespreek vervolgens in jullie viertal jullie antwoorden. In het midden schrijft één van jullie de antwoorden op die door jullie alle vier zijn gegeven. Individueel beantwoorden vier vragen: 5 minuten In viertallen bespreken antwoorden vraag vier: 5 minuten Hoe heb je zelf leesvaardigheid onderwezen gekregen in het voortgezet onderwijs? Wat doe je nu, als docent, zelf (graag) met dit onderdeel? Wat kunnen de leerlingen al wel en wat nog niet? Wat zijn sterke en wat zijn zwakke punten van het leesvaardigheidsonderwijs?

Inventarisatie sterke en zwakke punten Sterke punten ………. Zwakke punten ………

Theoretisch kader: wat is tekstbegrip eigenlijk? Kritiek op eindexamen -> wat wordt er eigenlijk getoetst? Vraag: wat leren leerlingen over leesvaardigheid in het voortgezet onderwijs? Constructvaliditeit: meet de test wat je wil weten?

Tekstbegrip wordt beïnvloed door… Voorkennis Lees-strategieën Verbanden kunnen leggen Tekstbegrip Woordenschat Technisch lezen

Zes variabelen die in de toetsen gemeten worden Tekstbegrip: wat de lezer geleerd heeft van de tekst Voorkennis Verbanden kunnen leggen 1. Verwijswoord 2. Tekst-naar-tekst Leesstrategieën kunnen toepassen Woordenschat Vakkennis

Resultaat

Leesvaardigheidsonderwijs Doelen: (1) dat leerlingen nadenken over de tekst die ze lezen en (2) dat leerlingen zelfstandig leren een leesprocedure te beheersen en niet beperkt blijven tot het beantwoorden van geïsoleerd blijvende (tekstafhankelijke) vragen. Didactiek: hardop denkend voordoen (modellen) Docent leest de tekst, doet de strategieën voor en denkt hardop ↓ Laat leerlingen strategieën gezamenlijk toepassen in coöperatieve groepen Zelfstandig, individueel toepassen

Tijdsindeling: - vijf minuten voorbereiden - vijf minuten voordoen - vijf minuten voordoen (rollen gewisseld) - vijf minuten samen bespreken Aan de slag! Individueel bereid je voor hoe je modellend een leestaak zou aanpakken. Deze voorbereiding laat je zien aan iemand anders (de leerling). Deze ander noteert welke strategieën hij/zij jou (de docent) heeft zien gebruiken. Vervolgens wisselen jullie van rol. Hierna bespreken jullie in drie minuten jullie ervaringen waarbij je twee petten op hebt, die van de leerling en die van de docent. Vragen bij de leerling: wat wordt er van mij verwacht? Wat leer ik van deze uitleg en wat vind ik van deze uitleg? Vragen bij de docent: in hoeverre kan deze manier van uitleggen een (deel van de) oplossing zijn voor de ervaren problemen?

Verslag van de ervaringen Ga naar http://nl.padlet.com/pleunih/f51pge3984uf Verslag van de ervaringen

Motiverende leestaken De meest motiverende leestaken zijn ‘authentieke’ opdrachten, waarbij leerlingen lezen met een concreet doel dat aansluit op hun onderwijs of op hoe je leest in het dagelijks leven. Mogelijkheden voor het vak Nederlands: Lezen van teksten die ze bij andere vakken moeten lezen. Let wel: het leesdoel moet jij als docent weten. Beter als de vakdocent aandacht besteedt aan het lezen van deze teksten. Lees de teksten uit de methode met het doel om de vragen te beantwoorden. Bedenk authentieke opdrachten bij de teksten in de methode.

Mogelijke ‘authentieke’ opdrachten voor het lezen Lezen om een probleem op te lossen: een vraag die met de actualiteit te maken heeft, zoals hoe groot is de kans dat terroristen een aanslag in Nederland plegen? Lezen om een besluit te nemen: is het project Vriendschapsscholen iets voor mijn klas? Lezen om een keuze te maken: boekrecensies lezen om een geschikt leesboek te kiezen. Lezen om een eigen idee, hypothese of mening te verifiëren: klopt mijn gevoel dat gameverslaving niet zo slecht/wel slecht is? Lezen om criteria op te stellen: in hoeverre is dit betoog overtuigend? Waarom wel/niet? Bron http://www.cteno.be/assets/downloads/geletterdheid/gkracht_vuistregel_2_leesmeer.pdf

Lezen: doe het goed voor Welke leesstrategieën zijn wanneer effectief? Vragen? Aanvullingen?