Vervolg Mintzberg Week 4 organisatie en beheer deeltijd dsr3a

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
Advertisements

DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
Transitie jeugdzorg.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
Blz. 9 tot en met 28 Boekje Leidinggeven
Organisatie en beheer Week 2.
ICT van noodzakelijk kwaad naar strategisch bedrijfsmiddel
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Openbaar bestuur Maarten Allers COELO
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
Facility management en inkoop
Trends in de zorg; samen de kar trekken
wgr+ en politieke legitimatie parallelsessie CoP conferentie d.d. 7-8 december 2006 STADSREGIO ARNHEM NIJMEGEN Carol van Eert secretaris-directeur.
Medialandschap Blok 2, week 3 College #2.
ICT in een dynamische context
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
Hoofdstuk 3 - Structure ‘Structure follows strategy’ (Chandler)
Kiezen voor Certificering NMKG/ StimulansZ netwerkmiddag 12 oktober 2006 Gerrit Jan Schep.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Transitie langdurige zorg
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Klassieke benadering ‘Theory of classical management’ Henry fayol:
H2 Organisatiestructuur
Vakmanschap is Meesterschap Samen Leren in Meesterschap
Anders Bekeken Over de kanteling en de buitelingen van de gemeente Terneuzen, zorgSaam en “aan Z” bij de realisatie van de Wmo- pilot Huishoudelijke Hulp.
Toekomst Financiële Functie
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
TEKST STRUCTURE IN FIVE’S
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Kwaliteit en beleid Kwaliteit (eigenschap) De meest neutrale definitie van kwaliteit is: het geheel van eigenschappen van een object, waarbij een object.
Organisatie en Beheer Week 5. Bureaucratie versus mensen  Kenmerken van de professionele bureaucratie  Nadruk op de uitvoerende kern  Hoogopgeleide.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Samenwerken aan kwaliteit SPHBE01RV.  everingen/ /
Project oriëntatie op het beroep
Rechtmatigheidseisen verantwoording Jeugdzorg en WMO oktober.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
Jeugdzorg: onze zorg 3 december Dean, 6 jaar.
Inleiding Wij zijn Zuidwester Aankondiging decentralisatie, wat nu? Proces van pionieren en verbinding zoeken Stappenplan transitiebureau Positionering.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Raadsinformatiebijeenkomst decentralisaties sociaal maatschappelijk domein Datum: 27 augustus 2013 Gemeente: Dordrecht.
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
Zelforganisatie: einde van instituties? 10 november 2010 Inleiding Ton van Overbeek Voorzitter Raad van Bestuur Careyn Zuwe Aveant.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Masterclasses Transitie Jeugd Zuid Oost Brabant 9 en 10 juni 2011.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
Overheveling AWBZ naar WMO. Wat omvat deze overheveling? Begeleiding Dagbesteding Inloop Logeren Kinderdagcentra zonder behandeling Vervoer.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
Integraal sociaal werk
Overheveling AWBZ naar Wmo en de rol voor HR
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Toekomstige veranderingen:
Ondernemende Netwerken
H1 Management: Structuur Mintzberg: Organisatiestructuren
De transformatie in de praktijk
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Transcript van de presentatie:

Vervolg Mintzberg Week 4 organisatie en beheer deeltijd dsr3a De professionele bureaucratie

Vorige week: De professionele bureaucratie is het meest voorkomende organisatorische principe voor de inrichting van maatschappelijke ondernemingen (wij dus!) Hoog opgeleide professionals met een hoge mate van autonomie Nadruk op de uitvoerende kern Pigeonholing: de hokjesgeest: voor elke probleem is een apart organisatiemechanisme in het leven geroepen Decentralisatie

De professionele bureacratie Mintzberg onderscheidt ook nog: de machinebureaucratie (productiebedrijven) de divisiestructuur (Philips. Gloeilampen, medische apparatuur, halfgeleiders, consumentenelectronika) de adhocratie (innovatieve bedrijven)

Hiërarchieën in de professionele bureaucratie? Een directeur van een zorginstelling of een ziekenhuis heeft minder macht dan een directeur van een klein bedrijfje: dat heeft te maken met het relatieve autonome karakter van de hoger opgeleide professional Maar een bestuurder (directeur) heeft wel veel invloed. Hij heeft kennis die anderen niet of minder hebben en hij opereert in externe netwerken en vertegenwoordigt de instelling naar buiten.

Twee vormen van decentralisatie Decentralisatie is het overhevelen van verantwoordelijkheden naar lagere regionen in de organisatie. Het rijk hevelt de taken in de jeugdzorg over naar de gemeenten Horizontale decentralisatie: ASVZ biedt dezelfde dienstverlening aan op meerdere locaties. De klant gaat niet naar ASVZ maar ASVZ gaat naar de klant. Verticale decentralisatie: de leiding stoot taken af naar ondergeschikten: zelfsturing: iedere taakverantwoordelijke eenheid heeft haar eigen budget

Zeggenschap en zelfreiniging Mintzberg: de professionele bureaucratie kan moeilijk omgaan met kwaliteitsverschillen tussen professionals. Geen twee mensen zijn hetzelfde, ondanks dat ze de zelfde kwalificaties hebben In het nieuws: ruzieënde internisten. Hoe zit dat in onze sektor?

Innovatie Professionele bureaucratieën zijn oceaanstomers: moeilijk wendbaar en traag Binnen de professionele bureaucratie zijn innovaties moeilijk door te voeren Voorbeeld: reorganisaties Transitie en transformatie

Pigeonholing Hokjesgeest: aanbodgericht De ontwikkelingen vragen echter om vraagsturing en flexibiliteit

Reactie van de politiek Decentralisatie van de jeugdzorg Beddenreductie in de GGZ Wet langdurige zorg en WMO Balkenendenorm

Reacties van de buitenwereld Buitenstaanders (cliënten, niet professionele bestuurders, mensen in de samenleving, de politiek vinden dat de problemen van de professionele bureaucratieën voortkomen uit een gebrek aan controle van buitenaf op de professional en ijn beroep. De politiek wil dus proberen het werk van professionals te controleren met behulp van externe controlemechanismen (Mintzberg noemt dat coőrdinatiemechanismen)

Voorbeelden: Kritiek op de jeugdzorg Kritiek op gevangeniswezen Kritiek op ziekenhuizen Kritiek op instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking Kritiek op de GGZ

Kritiek Kost veel geld van de belastingbetaler Bureaucratisch, onbereikbaar, communicatie is slecht Ondoorzichtig Niet klantgericht, onvriendelijk Niet ontvankelijk voor klachten Inhumaan (isoleren, fixeren, platspuiten, opsluiten) Voorbeelden??

Corporate governance Gedragscode voor bedrijven ten aanzien van Bestuur en toezicht (directie en commissarissen) Transparantie van bezoldiging, uitkering van divident, beleid ten aanzien van benoemingen Zorgvuldig personeelsbeleid Medezeggenschap Financiële verslaglegging

Code Tabaksblatt/Balkenende norm Bezoldiging topbestuurders en toezichthouders Balkenendenorm: € 228.599. publieke instellingen: ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen; semi-publieke instellingen: ziekenhuizen, scholen, publieke omroepen en woningbouwcorporaties. Deze instellingen worden geheel of gedeeltelijk door de overheid betaald.

Corporate governance Maatschappelijk verslag Daarin financiële verantwoording (jaarrekening) Verantwoording van beleid Personeelsbeleid Visie, missie, doelstelling en realisatie Maatschappelijke verantwoording Milieubeleid