Laaggeletterdheid & De apotheek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Presentatie Laaggeletterdheid
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Gemaakt door :marten cuiper
“Een reis naar Licht”.
Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij
Mijn gegevens op het web!?
Woorden en tijd.....
Alzheimer Een haperend geheugen
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Begrijpen, Waarheid en Denken..
Communiceren met ouders
Duidelijk schrijven voor iedereen
De kop in het zand? functioneel analfabetisme onvoldoende kunnen lezen en schrijven om redelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven en arbeidsproces.
Een haperend geheugen.
Les 34 Spreken – Ik houd mijn spreekbeurt
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
V.E.G.O.
Syncope hulpverlening.
Er was eens een leesvirus,die was zijn stippen kwijt.
Herkennen laaggeletterdheid
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Laaggeletterden herkennen en dan?
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Een werkstuk maken.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Patiënten kunnen artsen beter
De dag van het solliciteren Blok 1
Communicatie en dementie
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 6
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
voor familie en vrienden van
Stage: Basisschool de Klingerberg
Laaggeletterdheid in de zorg
Psychiatrie, Somatiek en Verstandelijke Beperking
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
SeniorWeb helpt senioren digitaal bij te blijven Elisabeth Weinberger.
Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.
Bewustwording en herkenning laaggeletterdheid
De kunst van kritiek 4.15 p & 4.18 p
Multimorbiditeit bij mensen met verstandelijke beperkingen de rol van informatie-uitwisseling NHG Wetenschapsdag 8 juni 2012 Mathilde Mastebroek, arts.
Heel gewoon maar toch anders.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Woordjes leren.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
Themabijeenkomst Kleurrijke en toegankelijke dementiezorg Marjan Mensinga trainer en adviseur bij Pharos en med. antropoloog/SPV/POH GGZ Jennifer van den.
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
THERAPIETROUW, JIJ MAAKT HET VERSCHIL!. Inhoud 1. Therapie-ontrouw: definitie 2. Drie fases in therapie-ontrouw 3. Gevolgen therapie-ontrouw 4. Bevorderen.
Verbetering zorg aan allochtone en laaggeletterde patiënten VMWN regio West 10 december 2015.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Interventies voor omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden Inspiratie-sessie studiedag ‘Diversiteit en gezondheidsvaardigheden’ Mechelen.
Stoornis/beperkingen Laaggeletterdheid Thema 8 les 3
UW APOTHEEK VOOR BETROUWBARE ZORG DICHTBIJ
Executieve functies Marije Ruben.
Groep 5 Begrijpend lezen lezen
Lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
Aanpak van laaggeletterdheid
Praktische hulpmiddelen
Laaggeletterdheid in Nederland
Laaggeletterden, migranten & De apotheek
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Cliëntenraad als aanjager van cliëntenparticipatie
Gezondheidsvaardigheden
Transcript van de presentatie:

Laaggeletterdheid & De apotheek December 2015 1

Inhoud Laaggeletterdheid: definitie en cijfers Gevolgen voor goed medicatiegebruik Laaggeletterdheid herkennen Communiceren met laaggeletterden Campagne “Kunt u dat even uitleggen?”

Laaggeletterdheid: definitie en cijfers Laaggeletterdheid: zo veel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen dat je niet goed kunt functioneren in het dagelijks leven. Laaggeletterden hebben bijv. moeite met: Het begrijpen van folders en websites Het lezen van bijsluiters en etiketten van medicijnen Het invullen van formulieren Instructie van de thuiszorg Het nummerapparaat in de apotheek

Laaggeletterdheid: definitie en cijfers Naast laaggeletterdheid wordt ook vaak de term lage gezondheidsvaardigheden gebruikt. Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden die iemand nodig heeft om informatie over gezondheid te verkrijgen, bijv. lees- en schrijfvaardigheden; te begrijpen, bijv. hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden; toe te passen, bijv. vooruitdenken. Uit onderzoek in de apotheek bleek dat minder dan 50% van de apotheekbezoekers adequate gezondheidsvaardigheden had (Upper, 2015).

Laaggeletterdheid: definitie en cijfers Gezondheidsvaardig zijn is méér dan kunnen lezen. Voorbeeld: 2 x daags 2 tabletten: 70% leest het correct 35% past het correct toe

“Ik slik zo weinig mogelijk. Maar wat moet, dat moet. Ik gebruik tot op heden alleen een cholesterolverlager en een maagzuurremmer. Die bijsluiters lees ik niet; Er staat zo veel in, moeilijke woorden en kleine lettertjes.”

Laaggeletterdheid: definitie en cijfers 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd, dat is 12% van de Nederlandse beroepsbevolking, dat zijn 1,3 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen! 2 op de 3 laaggeletterden zijn autochtoon Nederlands. Ruim 25% van de Nederlandse bevolking heeft (zeer) beperkte gezondheidsvaardigheden. Recent onderzoek (Upper) spreekt van meer dan 50% onder apotheekbezoekers!

Gevolgen voor goed medicatiegebruik Laaggeletterden blijken 2 - 4 x minder therapietrouw te zijn Vaker chronische ziek te zijn (DM, CV, depressie), Bijv. 6x vaker een hartinfarct Slechtere uitkomsten van de zorg te hebben Gemiddeld 7 jaar korter te leven en 14 jaar in minder goede gezondheid

“Overal had ik er last van. Bij de bibliotheek, het stadhuis, de dokter, de apotheek… Dan zeiden ze: tweemaal daags één tablet. Ik begreep het niet goed en voor ik de deur uit was, was ik het al vergeten.”

Gevolgen voor goed medicatiegebruik Oorzaken van onjuist gebruik van medicatie zijn bijv.: de mondelinge informatie van huisarts of apotheek wordt niet begrepen; de reden voor het gebruik van een geneesmiddel wordt niet of onvoldoende begrepen; patiënt stopt soms onterecht wanneer de klachten verminderen of over zijn; patiënt heeft moeite de informatie op het etiket of in de bijsluiter te begrijpen en toe te passen; verandering van het uiterlijk van de medicatie of de verpakking leidt tot verwarring.

Laaggeletterdheid herkennen Hoe weet u of er een laaggeletterde patiënt aan de apotheekbalie staat? Filmpje Stichting Lezen en Schrijven (2014). Open link https://www.youtube.com/watch?v=8hzEY2b0Dak Veel laaggeletterden zijn onzeker: ze schamen zich en proberen hun lees- en schrijfproblemen te verbergen.

Als je bijvoorbeeld bij de apotheek “Een soort schaamte. Als je bijvoorbeeld bij de apotheek staat, dan ben je vaak wat te terughoudend. Veel mensen menen toch dat wij een beetje dom zijn.”

Laaggeletterdheid herkennen Enkele tips om laaggeletterden te herkennen Patiënt vermijdt lees- en schrijfsituaties Patiënt komt te laat of te vroeg in vergelijking met afspraak (bijv. voor herhaalmedicatie) Patiënt wordt snel boos (onmacht) als iemand vragen stelt of hem niet meteen begrijpt Patiënt stelt nooit vragen of vaak dezelfde vragen

Laaggeletterdheid herkennen Uitvluchten die een patiënt kan geven ‘Dat formulier vul ik later wel in’ ‘Ik ben mijn bril vergeten/ kwijt’ ‘Kunt u dat invullen? Ik schrijf zo onleesbaar’ ‘Er zat geen informatie bij’

Communiceren met laaggeletterden Pas uw taalgebruik aan, bijv. Spreek langzaam en duidelijk (niet hard!) Maak korte zinnen Gebruik eenvoudige taal en sluit aan bij de woordkeuze van de patiënt Beperk de informatie, maximaal 3 boodschappen Vermijd beeldspraak Herhaal de belangrijkste punten Zoek naar voor patiënt herkenbare momenten op de dag. Niet: ‘2 x daags’, maar bv. ‘voor het ontbijt’ en ‘bij het 8- uur journaal’.

Communiceren met laaggeletterden Gebruik eventueel ondersteunend materiaal, zoals Instructiefilmpjes, bijv. op http://www.apotheek.nl/instructies Pictogrammen, bijv. op www.apo.nl, www.bijsluiterinbeeld.nl

Communiceren met laaggeletterden Ga na of de patiënt de informatie heeft begrepen Maak gebruik van de terugvraagmethode: op een respectvolle manier vragen of de patiënt in zijn eigen woorden kan vertellen hoe hij zijn medicatie gaat gebruiken. “Het is veel informatie. Kunt u me vertellen hoe u het medicijn straks gaat gebruiken? Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd.”

Campagne “Kunt u dat even uitleggen?” www.apo.nl

Wachtkamer boek Tentoonstelling Iconen Woordenboek E-learning Campagne “Kunt u dat even uitleggen?” Wachtkamer boek Tentoonstelling Iconen Woordenboek E-learning

Waar staat u op de ladder? 6 = we verbeteren continu 5 = we werken samen met anderen op dit gebied 4 = we doen het ook echt! 3 = we weten wat helpt in communicatie 2 = we herkennen laaggeletterden 1 = we starten!

Meer weten? www.knmp.nl/lg of www.knmp.nl/patientenzorg/laaggeletterdheid www.apo.nl Contactgegevens: therapietrouw@knmp.nl