Opvoeding en pedagogiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Advertisements

Thema HACCP
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Kiekeboe! Hoe gaat het eraan toe, in de kleuterklas!
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Het Werkplekleren van de Opleidingen Pedagogiek
Mediawijsheid.
Kijk wat de Australische fotograaf , Bill Gekas , heeft verwezenlijkt
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID

Het begint bij het jonge kind
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 6
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Het grootste verschil tussen het boek en de film is de inleiding, de film begint met een scène waarin 3 kleine meisjes een geest.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Lesbrief Jongerenprogramma
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Studie Loopbaan Coaching
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Opvoeden.
Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 1 Pascal van Schajik
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Groepsdynamica Lesweek 6 – Les 5
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Opvoeding en pedagogiek
Pedagogische theorieën
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
SHEETS TBV DEELTIJD EN VOLTIJD WEEK 2: DEEL 1 ‘SCHOOL MET DE 5 O’S’ ACHTERGRONDINFORMATIE School en Samenleving.
(Ped)agogiek Werkcollege 4
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
(Ped)agogiek Werkcollege 5
KWARTAAL 2 JAAR 2 SLC. vandaag Programma kwartaal 4 Opdrachten Werkbezoeken eindgesprekken.
opvoeden en pedagogiek
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Waar gaat het vandaag over?
Opgroeien in de stad les 3
Kerntaak 3. Voorwaarden scheppen voor opvoeding en ontwikkeling.
Inleiding in de (ped)agogiek werkcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 1. OUDERBETROKKENHEID 
Minor agoog in de GGZ outreachend werken, tweede bijeenkomst.
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst week 3 Werken in een team
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Opdrachten en eindopdracht
Welkom ik maak me sterk.
(Ped)agogiek Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
‘’ KERNTAAK 2.1 ‘’ Namen:Güler Kim Bernadette Kitty.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Waar is de zevende dwerg?
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
VAD BIJEENKOMST 1.3. Inhoud bijeenkomst Welkom, mededelingen, stage ervaringen 2. Presentatie / bespreken van de voorbereidingsopdrachten 3.Leerdoelen/lesdoelen.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Pedagogiek als beroep.
Ontwikkelingspsychologie 16september
Lespakket Opleidingen
Mijn visie op onderwijs
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Consumentengedrag Les 2: Consumentengedrag (paragraaf 1.1 – 1.3)
week 2.8 Pragmatiek + conversatieanalyse
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
ontwikkelingspsychologie
Zie hoog, met al zijn kleuren, hoog, wijdbeens over alles heen:
Transcript van de presentatie:

Opvoeding en pedagogiek Bijeenkomst 2

Programma van vandaag Kuipers Jouw visie als PEM-er http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3619410/2014/03/20/Ouders-hielden-vier-kinderen-totaal-geisoleerd-in-Franse-flat.dhtml http://www.youtube.com/watch?v=zGze6H6p4P4 http://www.youtube.com/watch?v=grqIud0gAIw&NR=1

Verwerkingsvragen kernbegrippen Wat verstaat Kuipers onder omgang? Wat wordt bedoeld met invloed en het uitoefenen van invloed? Welke zes gebieden onderscheidt Kuipers hierin? Wat betekent mondigheid? Welke dimensies onderscheidt Kuipers aan opvoeding? Wat is het verband met Pedagogiek?

Pedagogiek volgens Kuipers Pedagogiek bestaat uit de denkbeelden van opvoeders over de behoeften en kenmerken van kinderen en over het gebruik van opvoedingsstrategieën. Denkbeelden zijn cultuurgebonden. Verwerken van kernbegrippen

Aanpak Definitie Kernbegrip – de centrale begrippen in een definitie Kernmerk – een eigenschap van een kernbegrip Beeld – datgene wat je m.b.v. zintuigen kunt waarnemen in de wereld om je heen. Voorbeelden van beelden zijn: verhaal, lied, video, schilderij, spel, gesprek, beschrijving, film etc.

Opvoeden volgens Kuipers Opvoeden is de omgang tussen volwassen en kinderen waarbij vanuit de volwassene invloed wordt uitgeoefend op het kind te stimuleren. Opvoeding is noodzakelijk en mogelijk; het pasgeboren kind is afhankelijk en moet leren van anderen om tot een volwassen individu te groeien.

Kernbegrippen van Kuipers Omgang Mondigheid Invloed en het uitoefenen van invloed en de 6 afhankelijkheidsgebieden De dimensies van opvoeding

Pedagogiek volgens Kuipers Pedagogiek bestaat uit de denkbeelden van opvoeders over de behoeften en kenmerken van kinderen en over het gebruik van opvoedingsstrategieën. Denkbeelden zijn cultuurgebonden.

Verwerkingsvragen kernbegrippen Wat verstaat Kuipers onder omgang? Wat wordt bedoeld met invloed en het uitoefenen van invloed? Welke zes gebieden onderscheidt Kuipers hierin? Wat betekent mondigheid? Welke dimensies onderscheidt Kuipers aan opvoeding? Wat is het verband met Pedagogiek?

De theorie van Kuipers in beeld Bekijk het fragment, wat zie je hier terug van Kuipers? http://www.youtube.com/watch?v=gkRNQ3NMKZo

Mondigheid Kinderen moeten namelijk het vermogen ontwikkelen om zelfstandig te handelen, beslissen en oordelen, zodat de opvoeders overbodig worden.

Materiële dimensie De observeerbare activiteiten die opvoeders met kinderen verrichten om invloed uit te oefenen, wordt de materiële dimensie van de opvoeding genoemd. Het gaat er hierbij om dat de opvoeder invloed probeert uit te oefenen met een handeling of maatregel die tot een bepaald resultaat leidt. Dit kan een instelling (bv. een school) of een hulpmiddel (bv. een methode voor een basisschool) zijn. Opvoedpraktijk

ideële dimensie, waarbij het draait om het denkbeeld van opvoeders van waaruit ze kinderen beïnvloeden. Opvoedingsfilosofie http://www.youtube.com/watch?v=VV7RGi_f1m8

6 Afhankelijkheidsgebieden Tot opvoeden, bescherming tegen weer en klimaat, ziektes, gevaarlijke voorwerpen, slechte mensen, verzorging en hygiëne 1. Een kind is tot jaren na de geboorte aangewezen op iemand die eten koopt, klaarmaakt en opdient. 2. Een kind is afhankelijk van iemand die zorgt voor kleding, een dak en een bed, zodat hij of zij beschut is tegen wind, regen, zon en andere weersinvloeden. 3. Een kind dient beschermd te worden tegen ziekteverwekkende microben, agressieve schoonmaakmiddelen, scherp keukengerei, voorbijrazend verkeer en talloze andere risico’s 4. Een kind heeft jarenlang iemand nodig die erop toeziet dat zij of hij zich east, kleedt, verschoont, de billen afveegt, de tanden poetst en de handen wast. 5. Behoefte aan erkenning. 6. Kennis in het geding.

Opvoeden bescherming tegen weer en klimaat, ziektes, gevaarlijke voorwerpen, slechte mensen, verzorging en hygiëne 1. Een kind is tot jaren na de geboorte aangewezen op iemand die eten koopt, klaarmaakt en opdient. 2. Een kind is afhankelijk van iemand die zorgt voor kleding, een dak en een bed, zodat hij of zij beschut is tegen wind, regen, zon en andere weersinvloeden.

3. Een kind dient beschermd te worden tegen ziekteverwekkende microben, agressieve schoonmaakmiddelen, scherp keukengerei, voorbijrazend verkeer en talloze andere risico’s 4. Een kind heeft jarenlang iemand nodig die erop toeziet dat zij of hij zich east, kleedt, verschoont, de billen afveegt, de tanden poetst en de handen wast. 5. Behoefte aan erkenning. 6. Kennis in het geding.

Een (pedagogisch) experiment The still face experiment Theoretische vooronderstellingen

Ontleden van een theorie Definitie/omschrijving Kernbegrippen Kenmerken Beelden

En nu aan het werk Maak groepjes van 4 studenten en maak een mindmap van Kuipers.

Wat ga je thuis doen? Je gaat Hoofdstuk 1 en 2 van Kok lezen Kijk over de grenzen heen! Kijk over de grenzen! -. In groepjes per land uitzoeken hoe het geregeld is, wat de invloed is op het opvoeden voor: Organisatie Kind Ouders PEM-er - Zoek per land tevens drie instellingen die zich bezig houden met Pedagogiek/PM/PEM

Vragen?