Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Advertisements

Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Omgaan met geschiedenis
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
4.1 De Pruikentijd.
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
Paragraaf 6.4 Vorige les: Absolute monarchie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Over verwondering in de Natuur
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Tijd van jagers en boeren ? – 3000 v. Chr. Prehistorie
College 4 Kennisleer.
Achttiende en negentiende eeuw
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Geschiedenis: ingevulde contexten voor leerlingen
Wetenschappelijke revolutie
3 manieren Onderzoeken hoe iets werkt Experimenten Anthonie van Leeuwenhoek.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Tijdvak 5: De 16e eeuw De eeuw van de Europese overzeese expansie
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Renaissance en Opstand
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Renaissance en Opstand
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
H6 Regenten en vorsten§6.4 De wetenschappelijke Revolutie Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wanneer er voor de eerste keer aan wetenschappelijk.
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Beeld van het heelal in de oudheid. Dit beeld paste ook bij het Christendom.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Ethische Visies.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Regenten en vorsten 2.5 Wetenschap en techniek
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Regenten en vorsten 3.5 Wetenschap en techniek
Verlichting V5.
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
VROEG MODERNE TIJD Het voortbestaan van het ancien regime met pogingen om het vorstelijk bestuur op eigentijdse wijze vorm te geven (verlicht absolutisme).
De WEtenscHappelijke revolutie
Bestemming 1 De lange 16de eeuw UITVOEREN cultureel domein
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Transcript van de presentatie:

Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties - 1650-1848. Les 6 – 1500-1750 – Begin van de verlichting

“denk na” 23 Het streven van vorsten naar absolute macht 26 Wetenschappelijke revolutie 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving: godsdienst, politiek, economie en sociale verhoudingen 28 Voortbestaan van het ancien regime met pogingen om het vorstelijk bestuur eigentijdse verlichte vorm te geven (verlicht absolutisme) Voorbeelden stofomschrijving Kant over de definitie van Verlichting en de gevaren van het rationalisme (26 & 27)

Wat hield het (nieuwe) wetenschappelijk denken in? Geïnspireerd door de klassieke periode. ‘Voorwerk’ gedaan in de 15e en 16e eeuw Renaissance. Kenmerken wetenschappelijke revolutie: Observeren – experimenteren en redeneren Grote veranderingen Verzet (met name vanuit RKK) Onderzoek werd gebaseerd op waarneming, ervaring en experiment empirische methode. Wetenschappelijke revolutie leidde tot de Verlichting Klopte dat wat de ‘oude wijzen’ of de Bijbel beweert? Vertrouwen op eigen verstand Vragen over … (blz. 148)

De anatomische les van Nicolaes Tulp De anatomische les van Nicolaes Tulp. Een eeuw later kon Rembrandt dit zonder problemen schilderen (1632) Houtsnede van Vesalius die voor zijn studie nog lijken moest stelen (1543)

Reactie van de Roomse Kerk Wetenschappers werden voor de inquisitie gedaagd en hun werk werd verboden Gaileo kreeg huisarrest Bruno, een RK-geestelijke(!) werd ter dood veroordeeld Boeken/geschriften worden verboden Vanaf eind 16e eeuw werd de invloed van de kerk kleiner en overheden gaven juist steun aan de wetenschap. Calvinisten stimuleerden wetenschap om bestaan van God te bevestigen. Vorsten om hun macht te tonen (denk aan Lodewijk XIV) Belangrijk gevolg: Europeanen bouwden een voorsprong op t.o.v andere volken in Azië en Afrika en kon hen daardoor uiteindelijk onderwerpen.

Galileo bewees het gelijk van Copernicus en moest zich voor de inquisitie verantwoorden (17e eeuw) en vooral zijn mond houden

De Republiek loopt voor Ontwikkeling naar tolerantie, secularisatie, systematisering van kennis en popularisering van (vooral) natuurwetenschappen. Omstreeks 1700 ontstond een verandering in het debat over geloofskwesties: Meer verdraagzaamheid Discussie hierover buiten kerk en kerkleiders Bewustzijn van en belangstelling voor godsdienst en theologische systemen. Dit werd systematisch onderzocht In de Republiek grote belangstelling voor toegepaste en theoretische wetenschap en technologie (natuurkunde) o.a. Van Leeuwenhoek Waarom? Overzeese handel steunde op nijverheid en technologische ontwikkeling!

Rationeel Optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen Onderzoek Hierdoor zou de kennis toenemen en maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost

Kant (1724-1804) en de definitie van de Verlichting Let op: de verplichte voorbeelden staan niet in chronologische volgorde. Spinoza leefde voor Kant, wiens definitie het eerste voorbeeld is . Immanuel Kant werd gevraagd wat de Verlichting voor een mens kan betekenen. Zijn antwoord: 'Verlichting is de bevrijding van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft…. Durf te weten’ Twee belangrijke begrippen worden door Kant samengevoegd: Rationalisme: onderzoek de samenleving net als de manier met het verstand, Dan neemt de kennis toe Empirisme: elk onderzoek van de natuur moet gebaseerd zijn op waarneming, ervaring en experiment. Kant werd in zijn nieuwe opvatting beïnvloed door David Hume.

Huiswerk Lees: p. 144-148 Maak: W 1