De mogelijke betekenissen van kinderrechten voor een artsenpraktijk Artsenkring Halle en omgeving Bruno Vanobbergen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte Quiz over Armoede
Advertisements

Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Zelfbeschikkingsrecht van vrouwen
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Onderwijs en kinderarbeid
Hoofddocent gezondheidsrecht KULeuven,
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Wat leren we uit de Studio Kinderarmoede en andere inspiratiebronnen?
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Symposium Palliatief Netwerk
De psychologische gevolgen van detentie voor kinderen
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
IVRK Een inleiding Een aanzet tot toepassing Een reflectie-instrument.
‘Rechten van de patiënt’ Gent, 28 januari 2003 Werkgroep Klinische Biologen West-Vlaanderen & Gentse Apothekers Biologen UITEENZETTING DOOR Prof. K. Schutyser.
De donkere kleur van armoede
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Jezelf kort voorstellen.
Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.
Communicatie met ouders
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
Armoede.
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
PGZ, GOK en kleuterparticipatie Inge Van Trimpont Monica Bulcke.
Administrateur-generaal
Armoede is … Sieg Monten
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Hoorzitting Kinderarmoede Senaat, 8 juni 2015 Naima Charkaoui, Kinderrechtencommissariaat.
Methodiek: Plancyclus
STOPPEN MET DIALYSEREN
WELKOM OP DE VOORLICHTINGSAVOND Speciale klassen en begeleiding op de Guido de Brès.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
PETS! Pesten anders bekeken
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Bron: raadpleging
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Het opstellen van wilsverklaringen
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Kansarmoede in de kleuterschool
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Transcript van de presentatie:

De mogelijke betekenissen van kinderrechten voor een artsenpraktijk Artsenkring Halle en omgeving Bruno Vanobbergen

Het Kinderrechtenverdrag Opgebouwd rond drie groepen rechten:  Protectie (bescherming)  Provisie (voorzieningen)  Participatie Vier algemene principes:  Non-discriminatie  Belang van het kind  Recht op leven, overleven, ontwikkeling  Recht om gehoord te worden

“Kinderen zijn toekomstige volwassenen – zegt men. Zij zijn pas in wording, ze bestaan eigenlijk nog niet helemaal, ze horen er voorlopig nog niet bij... Wat bedoelt men daar toch mee? Wij kinderen: leven wij nog niet, voelen wij dan niet, lijden wij dan niet – net als de volwassenen? En de kinderjaren: zijn die dan geen deel van het echte leven – gewoon van iedereen? Waarom willen ze ons dan laten wachten – en waarop?”. (Janusz Korczak)

Participatie - bekwaamheid Minderjarigen:  Juridisch handelingsonbekwaam  Vallen onder ouderlijk gezag  Maar tegelijk beweging naar zelf uitoefenen van hun rechten Decreet rechtspositie minderjarigen in de jeugdzorg Wet op de patiëntenrechten:  Minderjarige patiënten kunnen zelf hun rechten uitoefenen  Maar geen leeftijdsgrens

Rechten? Recht op informatie Recht om toestemming te geven of te weigeren Recht op inzage in het persoonlijk dossier Recht op bescherming van de privacy

Euthanasie en minderjarigen Beeld van het (zieke) kind versus het beeld van de (zieke) volwassene Recht op zelfbeschikking Twee benaderingen:  ‘oordeel des onderscheids’: meer aandacht voor de particulariteit van elke situatie Onderzoek geeft aan dat artsen het bepalen van beoordelingscapaciteit geen sinecure vinden  Leeftijd: grotere rechtszekerheid 12 jaar? (naar analogie met andere regel- en wetgeving)

Euthanasie en minderjarigen Uitgangspunten:  Alle kinderen als belangrijke actor in het besluitvormingsproces levensbeëindiging en euthanasie  Sommige kinderen beschikken al vanaf jonge leeftijd over voldoende oordeelsvermogen  Elke leeftijdsafbakening is arbitrair  Zonder leeftijdsafbakening kinderen vermoedelijk minder betrokken Nederlandse Wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst ter inspiratie

Integriteit? Kinderen lijnen zichzelf af Leren grenzen stellen en leren omgaan met grenzen Belang van een betrokken spreken “Parler, c’est prendre le risque de se mettre en ‘je’: je parle” (Philippe Meirieu)

Kinderen, jongeren en geweld (2012) LichamelijkEmotioneelSeksueel Gezin12%18%1% School42%57%4% Jeugdbeweging10%13%2% Sport13%23%3%

Kinderrechtencommissariaat? Onafhankelijke instelling binnen het Vlaams Parlement (bij decreet geregeld) Toezicht op naleving IVRK in Vlaanderen Detecteert, signaleert, adviseert Klachtenlijn: Gratis nummer:  Informatie – bemiddeling - klachtenonderzoek Advieswerk:  Reactief en proactief  Alle maatschappelijke domeinen

Wie meldt klachten?

Waarover gaan deze klachten?

Kinderrechten in een medische context - ombudswerk Karel is 16. Hij moet een operatie ondergaan. Zijn moeder wil de ingreep laten uitvoeren in Hasselt. Zijn vader is niet akkoord en wil naar het ziekenhuis in Leuven. Karel liet alle onderzoeken al uitvoeren in Hasselt en zijn moeder trof er alle regelingen met de arts. Karel wil ook liever in Hasselt geopereerd worden omdat hij de arts kent en vertrouwt. Daarna kan hij bij zijn mama herstellen. Ook voor de nazorg is dat gemakkelijker. Zijn vader dreigt met een procedure tegen zijn moeder en tegen de arts als die de ingreep uitvoert zonder zijn toestemming. De arts weigert nu de ingreep zonder toestemming van Karels vader.

Kinderrechten in een medische context - ombudswerk Bram (9 jaar) heeft een complexe beenbreuk opgelopen en moet geopereerd worden. De inschatting is dat hij een week op de pediatrie zal moeten verblijven. Bram is een zeer angstig kind en de ouders willen dan ook zo veel mogelijk bij hun kind blijven. Ze mogen van het ziekenhuis in ieder geval al blijven slapen in zijn kamer, maar vragen zich af of ze ook aanwezig mogen zijn als ze Bram in slaap doen en wanneer hij terug wakker wordt.

Kinderrechten en ziekenhuizen – een diversiteit aan signalen Rapport Zorginspectie ( ):  Protocol op basis van Handvest Kind en Ziekenhuis (17/29)  Rooming-in is gratis (3/29) (link met armoede)  Ouders kunnen bij hun kind zijn tot en met inductie (25/29)  Ouders kunnen bij hun kind zijn tijdens het ontwaken in de recovery (13/29)  Kinderen verblijven op een afdeling voor volwassenen (18/29)  Er is een pijnprotocol voor kinderen (18/29)

Wat kinderen zelf belangrijk vinden Begrijpbaar geïnformeerd worden:  Over medicatie en behandeling  Over het perspectief van hun ziekte/behandeling  Over wie zoal de zorg over hen opneemt Privacy (aanwezigheid aantal zorgverstrekkers + continuïteit) Belang van het bij naam aangesproken worden Bezoekuur

Kinderrechten binnen een medische context - advies Ziekenhuisscholen  Belang van het recht op onderwijs  Aandacht voor synchroon internetonderwijs (Bednet)  Belang van psycho-pedagogische ondersteuning van jonge patiënten, hun leerkrachten en het (para)medisch personeel Isolatie en afzondering Melden van geweld/misbruik Verplichte vaccinaties, jongensbesnijdenis,…

Kinderarmoede

Kansarmoede-index Kind & Gezin

Armoede? “Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het individuele en collectieve bestaan. Het scheidt de armen van de algemeen aanvaarde leefpatronen van de samenleving. Deze kloof kunnen ze niet op eigen kracht overbruggen.” (Jan Vranken)

Kinderarmoede in Vlaanderen % kinderen dat in een gezin leeft dat omwille van financiële redenen de volgende zaken niet kan: Gezinnen met een armoederisico Gezinnen zonder armoederisisco Aankopen nieuwe kleren 18,5%3,9% Verzorgen van 3 maaltijden per dag 9,9%0,7% Deelname aan sportclubs en andere vrije tijdsvoorzieningen 27,2%3,8% Verjaardag vieren11%1,7% Een veilige plek om buiten te spelen 34,3%6,4%

Onderzoek Kind & Samenleving

Recht doen aan kinderen met een label Signalen:  Alarmerende statistieken  VN-Comité voor de Rechten van het Kind Knelpunten  Sterke focus op het kind dat tekort schiet  Dominante rol aan de diagnostiek: noodzakelijke voorwaarde voor verdere actie  Installatie van een handelingsonzekerheid

Senne is 11 jaar en stelt regelmatig ‘storend’ gedrag in de klas. De juf krijgt het steeds moeilijker met hem. De juf en de directie nodigen de ouders uit voor een gesprek. Ze stellen een duidelijke voorwaarde. Senne mag op school blijven als de ouders langsgaan bij een arts om rilatine te laten voorschrijven. De ouders staan hier niet achter. Ze voelen dat ze eigenlijk geen keuze hebben. Want doen ze dit niet, dan zal Senne worden uitgesloten.

Recht doen aan kinderen met een label Aandacht voor de stem en het perspectief van het kind Aandacht voor het grondig informeren van kinderen Blijvend inzetten op methodieken die contextgericht werken

Kinderen op de vlucht

Dringende medische hulp voor ieder kind? Sedert 2012 EU-burgers  die zich in Belgi ë willen vestigen  en nog geen papieren hebben,  krijgen de eerste drie maanden (of langer) geen maatschappelijke dienstverlening OCMW geen aansluiting bij Belgische ziekteverzekering Vooral kinderen slachtoffer  Ziek maar niet naar dokter  Afwezig van school

Aanbeveling Ongeacht het verblijfsstatuut van de ouders zouden kinderen moeten kunnen aansluiten bij Belgische ziekteverzekering  Als ze regelmatig school lopen  Of gekend zijn bij Kind & Gezin / ONE

Psychologische hulp Veel kinderen en jongeren op de vlucht kampen met psychische problemen  Gevoelens van verlies door migratie  Traumatische ervaringen  Stresserende leefomstandigheden Gepaste psychologische hulp beperkt  Beperkte omkadering in centra  Lange wachtlijsten  Specifieke expertise beperkt aanwezig

Aanbeveling Aan de bevoegde overheden vragen we om te zorgen voor meer en betere psychologische ondersteuning van kinderen op de vlucht door:  Betere spreiding van expertise  Betere toegankelijkheid  Ruimere omkadering in de centra