Een belevingsgerichte tuin voor mensen met dementie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Advertisements

Rekenen met muzieknoten
Het LWOO op de HJZ Doelstelling Inrichting onderwijs
Belevingsgerichte zorg voor ouderen met dementie
Dagverzorgingscentrum Sint-Jacobus Doolweg Borsbeek
Cursistprofielen Laaggeletterdheid
Zet het licht voor je toekomst op GROEN VMBO Groen intrasectoraal.
K!X is een project van. Wat is K!X? K!X is een project waarin je op een leuke, boeiende en actieve manier met een groep jongeren een promoteam vormt om.
De nieuwe werkelijkheid
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
CENTRUM GANSPOEL vzw 7 april Centrum Ganspoel Ganspoel wil zich profileren als gespecialiseerd centrum dat in deskundige en vraaggestuurde ondersteuning.
OVER DE BOUWWERKEN…  Huis (Rust- en Verzorgingstehuis) voor bewoners met dementie. (42 bewoners)  Verhuis WZC Jeruzalem (62 bewoners)  Dagverzorgingscentrum.
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
N.Naessens BuSO Spermalie ASV voor Schoolverlaters.
BattleBots The school battle.
Green Presents Workshop 2 Innovatieve trends Deel B.
Samen leven aan het Dravikplein. Samen leven aan het Dravikplein Huidig Plein als centraal punt Plein als centraal punt Ingericht voor parkeren Ingericht.
A way of living “Guesthouse Porters” FrançaisNederlandsEnglishDeutsch.
Drama als eindexamenvak Iets voor mij?. Wie herkent zichzelf in de volgende stellingen? Ik ga later toch niet naar een toneelschool of zo, dus waarom.
Hogescholen in Dialoog
Workshop Interculturele Communicatie
Snoezelen snuffelen doezelen.
GPS-SLIDES
SOAP SHOP Soapshop helpt: Veel kinderen houden niet van in bad gaan en zich te moeten wassen. De soapshop is vooral ontwikkeld om kinderen over hun.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Prikkels in de groep 4 juni 2013 Yvonne Bijl.
Klassenmanagement Dia: logo + titel presentatie Voorbereiding
‘De palmboom’ buurtgericht kinderdagverblijf
Welkom in groep 4.
Mantelzorg, ook zelfzorg
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Presentatie Bijeenkomst 4
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ouderavond Groepsorganisatie
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
Presentatie bij lesbrief ‘Bejegening’
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Welkom bij het eerste oudercafé Thema: BEELDDENKEN
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Competentiegebied 3: Voorwaarden scheppen voor opvoeding & ontwikkeling. GEMAAKT DOOR: AYSUN, ANNA EN TESSA.
Competentie gebieden Kerntaak 1.
De leerling of stagiaire in beweging!
Oud maar niet out ! Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Op naar het nieuwe EVG Bijeenkomst voor bewoners, familieleden en contactpersonen locatie Diamantweg Jolanda Hogenbirk 25/26 mei 2016.
Buiten op Avontuur veldwerk & natuurbeleving Rob Vereijken & Wiet van Bragt NIBI-conferentie 27 mei 2016.
Boons Elke Kaers Jan Langer thuis wonen via het dagverzorgingscentrum “Den Boulevard”
Workshop 2: Woon- en Zorgcentra
De creativiteit van mevrouw Bol
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Tuinieren… 1.
Doelen behalen met activiteiten
Van zenden en terugzenden naar samenwerken ten behoeve van het kind
Doelen behalen met activiteiten
Insecten.
Voorstelling werking Groene Zorg en Onderwijs
Kwaliteitskader 2017 Stichting de Parel.
OPEN-KLAS Vernieuwd zorgproject waar leerlingen de verantwoordelijkheid nemen over hun eigen leerproces. Een boeiende werkplek waar leerlingen leren out-of-the-box.
Stellingen Het VMBO-examen verandert m.i.v. examen 2018
Autisme in de klas Kijken naar gedrag 12/26/2018.
Programma Wat kan je doen? Knutselen en oefenen Afsluiting/ Vragen
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Als je er graag toe doet en wat wil dóen!
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
Burgerschap Thema: politiek
Transcript van de presentatie:

Een belevingsgerichte tuin voor mensen met dementie Trefdag Workshop 5/06/2015 Vandenbroucke Evelien en Van de Moortel Elizabeth Een belevingsgerichte tuin voor mensen met dementie

VZW De Korenbloem Kortrijk 2015

VZW De Korenbloem Kortrijk 2015 WZC De Korenbloem ( 80 woongelegenheden) WZC De Korenbloem ( 7 kamers kort verblijf) 40 Assistentiewoningen Dagverzorgingscentrum De Korenbloem Dagverzorgingscentrum Het Landhuis

Het Portiek

Voor 2018 - 2019 Dienstencentrum Residentiële opvang voor personen met jong dementie Dagverzorgingscentrum voor personen met jong dementie Zorgflats Residentiële opvang voor beroertezorg Vernieuwd dagcentrum De Korenbloem en dagcentrum Het Landhuis

Onze dagverzorgingscentra Dagcentrum De Korenbloem Dagcentrum Het Landhuis

Huidige tuin

Een belevingsgerichte tuin voor personen met dementie Aan wat denken jullie als jullie het bovenstaande lezen? Met wat zouden we moeten rekening houden? Wat is belangrijk?

De tuin biedt al eeuwen lang een oase van rust en creativiteit voor de mens. Het is gebleken dat de tuin ook een therapeutische en positieve werking heeft op mensen met dementie.

Aandachtspunten bij de inrichting van de tuin Zintuigenprikkelende tuin Sociaal contact Zelfstandigheid Oriëntatie in tijd Activeren Samenwerken Personeel Continueren Integreren

Aandachtspunten bij de inrichting van de tuin Zintuigenprikkelende tuin Visuele prikkels Auditieve prikkels Geuren Proeven Voelen Sociaal contact Zelfstandigheid Oriëntatie in tijd Activeren Samenwerken Personeel Continueren Integreren

Wat moet aanwezig zijn in een belevingsgerichte tuin? Indelingen volgens thema Veilig wandelpad Centraal terras Geborgenheid Stimuleren van activering De nodige voorzieningen Tactiele stimulatie Plantenbakken Dieren Omheining en afsluiting

Wat best te vermijden? Geen hoekige paden Niet te veel keuze Geen giftige planten Geen planten die gaan overwoekeren Paden niet te dicht bij de bomen Geen activiteitenparcours

Activiteiten We vertrekken vanuit de volgende grondgedachte : Zintuiglijke prikkeling Het stimuleren van … We vertrekken vanuit de volgende grondgedachte :

Tuinactiviteiten voor personen met dementie Wat voor activiteiten kunnen aangeboden of ontwikkeld worden naar aanleiding van jullie grondgedachte? Graag 2 ideeën bedenken Denk “OUT OF THE BOX”

Aandachtspunten Zintuigenprikkelende tuin Sociaal contact Zelfstandigheid Oriëntatie in tijd Activeren Samenwerken Personeel Continueren Integreren

In every walk with nature one recieves far more than he seeks John Muir

Belevingsgerichte tuin voor personen met dementie Bedankt voor de samenwerking ! VZW De Korenbloem – Het Landhuis Vandenbroucke Evelien en Van de Moortel Elizabeth Stasegemsestraat 110 8500 Kortrijk 056 /26.01.82 hetlandhuis@dekorenbloem.net