Wat is er anders? 1 september 2015

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
Advertisements

Multifunctionele kering Science Park Amsterdam
PED IN DE GEBRUIKSFASE.
Kenmerken van Keurmerken
Comfortklasse Comfortklassen.
Oplevering woning zonder keuken
Elektrische Veiligheid
4.1 Van probleem tot prototype
KWALITEITSHANDBOEK VOOR DE ERKENDE ZWEEFVLIEGTECHNICUS
Centrale Controle-Stuureenheid
Rechtshandelingen van de Unie
Dienstencatalogus 24 november Programma Wat is een productencatalogus Alle componenten op een rij – De generieke informatie – De specifieke informatie.
Inspiratiebronnen Inspired by cars Cocoon Light Music.
Elektrische netten beveiligen
Normen voor routine inspecties Door Ir. Nils Beek
Duurzaam bouwen Ellen Logtens BWT bijeenkomst 27 maart 2012
Kamerleden en mensenrechten
Projectmanagement (SBC) 19 november 2009
Merkbelevenissen Communicatie of Distributie? De keten of media? me·dia de; mv middelen om informatie over te dragen: radio, tv, pers, internet enz.; Pas.
DUTCH BIG PICTURE HAVO 4 (en 5):
Bestuurlijke bijeenkomst Werken naar vermogen 10 oktober 2011 VNG Den Haag.
Hoofdstuk 6 Kwaliteitsbewaking
CO 2 is, in tegenstelling tot andere emissies zoals NO X, fijn stof, en CO), geen ongewenst neveneffect van de verbranding. CO 2 is geen vervuilend gas.
Brieven risiconormering buis Samenvatting van: Brief Alders aan Minister VROM Brief Minnister VROM aan Tweede Kamer Reactie Gasunie Simone van Dijk, Merle.
Door M.J.Roos Hogeschool Rotterdam Cluster Ribacs
Functioneel Ontwerp.
Hoofdstuk 8 Elektrische energie
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Palliatieve zorg Alexander de Graeff, internist-oncoloog
Elektrische veiligheid dialyse afdelingen S2 / S3 Roelf Smit
Welkom Voortgang verbetertraject eindtermgerichte kwalificaties Woerden 22 september 2010.
Basislichtschakelingen
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
Strengere brandveiligheid stallen door wijziging Bouwbesluit per 1/4/2014.
Kennisbank Veilig werken
Algemeen MV250 MV250H MV350 MV350H MVDC MVDCH MVDC-MS.
Leidingen & Kabels.
G-Gassamenstelling na transitie ’11-’21 EL&I & PNA consultatiebijeenkomst 13 oktober 2011 Den Haag.
Deltion College Engels B2 Lezen [Edu/003] thema: Topical News Lessons: The Onestop Magazine can-do: kan artikelen en rapporten begrijpen die gaan over.
WAT IS ELEKTRICITEIT H 8 Elektriciteit De wet van Ohm.
Serie/Parallel Schakelingen
Rubriek 710 – Medisch gebruikte ruimten 1 september 2015
NEN 1010: september 2015 Stellingen Stellingen.
Elektrische beveiligings- en beschermingsmaatregelen
Wet werk en zekerheid stand van zaken Lezing masteropleiding Leiden 10 september 2015.
The making of NEN 1010: september 2015
Kabelaanleg… De manier van werken is niet veranderd…
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Nieuwe technologieën en NEN september 2015
Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 15 oktober 2015.
Clustering van apparatuur Positie Agentschap Telecom Een meeting bij DARE!! op initiatief van Peter Jelgersma Jan Robijns.
Regelgeving over continuïteit! NBA Standaard 570: over “Verantwoordelijkheden van de accountantStandaard Het is de verantwoordelijkheid van de accountant.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
Op weg naar een design for all? UNIVERSEEL ONTWERP IN DE KLAS 1.
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
Nieuwe hemelwaterverordening Geldig voor bouwdossiers ingediend na !
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
SCHAKELDAG juni Sessie: milieueffectrapportage en Omgevingswet.
Beoordeling van bestaande constructies
Veilig ander aardgas verbranden
Contractbeheersing op basis van kwaliteitsborging
Regels voor vastleggen van ELVs
Presentatie titel Measurement education in the junior primary –
2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s
Dubbelpolige spanning tester
Homogeniteit van de meetsectie
Toolbox: Aanvulling op “Implementatie wijziging materialen”
Installaties.
MET DANK AAN ONZE SPONSORS
NPR 7601:2019 Ontwerp Toepassing van koolstofdioxide als koudemiddel in koelsystemen en warmtepompen Door: Jeroen Vredenberg (Veld Koeltechniek BV) Informatiebijeenkomst.
Transcript van de presentatie:

Wat is er anders? 1 september 2015

Wat is er anders? Erg veel. Te veel voor een dag. Waarom is er zoveel veranderd, en wat zijn de ontwikkelingen voor de toekomst. Norm biedt een globaal overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het voorwoord maar koppelt deze niet aan de toepassing. Dus… veel sterkte. In vogelvlucht een paar belangrijke zonder de overige sprekers in de wielen te rijden. Wat is er anders?

Rubriek 720 gewone ruimten vervallen. En nu? Wat is er anders?

Kenmerken en eisen deels verhuisd naar andere rubrieken Draad in buis tenminste 2,5 mm2 verhuisd naar bepaling 524.1. Voldoende contactdozen en aansluitpunten voor verlichting, bepaling n 510.4.1 Voldoende eindgroepen om gelijktijdig van apparatuur gebruik te kunnen maken (keuken). Eventuele aparte eindgroep voor specifieke gebruikers (was 2 kVA), n 510.4.2. Wat is er anders?

Kenmerken en eisen deels verhuisd naar andere rubrieken Voor aanleg overleg tussen opdrachtgever en, indien mogelijk, gebruiker/eigenaar. Plaats bedieningsschakelaars vervallen. Verwoord in eis “doelmatig” in 510.4.1 en “geschikte” in 536.5.1. Vervallen combi licht en contactdozen eis van 1200 VA. Pas op 314.1. “opdelen van installaties”. Ruime mogelijkheden voor flexibel installeren Wat is er anders?

Aardlekbeveiliging (rubriek 531) Op een tweepolig toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA mogen ten hoogste vier eindgroepen zijn aangesloten. Installaties met twee of meer eindgroepen mogen niet door één toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA in hun geheel worden uitgeschakeld. Wat is er anders?

Aardlekbeveiliging (rubriek 531) Het aansluiten van éénfase-eindgroepen op een vierpolig toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30mA is niet (langer) toegelaten. Wat is er anders?

Gebruik 2-polige aardleks in een driefase-installatie Wat is er anders?

Hoge lekstromen door ontstoorfilters in utiliteit Informatieverwerkende apparatuur NEN-EN-IEC 60950 reeks Computerapparatuur Besturingen Signalering Scanners Etc. Max. lekstroom 3,5 mA Wat is er anders?

Vierpolige ALS bij drie fasen met éénfase eindgroepen als symmetrische lekstroom oplossing niet meer toegelaten Wat is er anders?

520.4.3 Verzonken dozen moeten voldoen aan NEN-EN-IEC 60670 Wat is er anders?

Metalen binnendraadbussen voor inbouwdozen in productnorm 12.9 Screw fixings Fixing means for lids, covers, cover plates, accessories, terminals, connecting devices, strain reliefs, etc. effected by screws shall be so designed and constructed that these means withstand the mechanical stresses occurring during installation and normal use. NOTE In the following country flush-type boxes shall have metal inserts and be provided with metal screws having ISO metric thread: NL. Thread-forming and thread-cutting screws intended only for mechanical assembly may be used provided they are supplied together with one of the pieces with which they are intended to be assembled. Wat is er anders?

705 Bedrijfsruimten en -terreinen voor landbouw, tuinbouw en veeteelt Fotocredit: kwatrijn.com | Vista Landschapsarchitectuur & Stedenbouw Wat is er anders?

705 Bedrijfsruimten en -terreinen voor landbouw, tuinbouw en veeteelt Eindgroepen met contactdozen tot en met 32 A, een aardlekbeveiliging met IΔn niet hoger dan 30 mA; Eindgroepen met contactdozen hoger dan 32 A, een aardlekbeveiliging met IΔn niet hoger dan 100 mA; Wat is er anders?

705 Bedrijfsruimten en -terreinen voor landbouw, tuinbouw en veeteelt In alle overige stroomketens, behalve distributiegroepen, een aardlekbeveiliging met IΔn niet hoger dan 300 mA. OPMERKING Is een verhoogde continuïteit van stroomvoorziening nodig, dan zou de aardlekbeveiliging van 300 mA van het S-type of tijd vertraagd moeten zijn. Wat is er anders?

Uitgebreide potentiaal-vereffening in een koeienstal Wat is er anders?

Flexibel installeren Stadskantoor voor Utrecht 134.1.8 Wanneer bij een installatie gebruik wordt gemaakt van nieuwe materialen, uitvindingen of methoden die leiden tot afwijkingen van de bepalingen uit deze norm, mag het uiteindelijke veiligheidsniveau van de installatie niet lager zijn dan het niveau dat zou zijn verkregen door aan deze norm te voldoen. Wat is er anders?

Belangrijke bepalingen 521.9.1 Een buigzame leiding mag worden gebruikt voor vaste aanleg indien wordt voldaan aan het bepaalde in deze norm. Wat is er anders?

Belangrijke bepalingen 514.2 Leidingsystemen Geleiders moeten zo zijn aangelegd of gekenmerkt dat deze kunnen worden geïdentificeerd voor inspectie, beproevingen, reparatie of wijziging van de installatie. Zie ook bepaling 132.13 documentatie en het overige van rubriek 514. Wat is er anders?

Belangrijke bepalingen 526.3 Alle verbindingen moeten toegankelijk zijn voor inspectie, beproeving en onderhoud, met uitzondering van: een verbindingsconstructie die deel uitmaakt van materieel dat voldoet aan de van toepassing zijnde productnorm (zoals de NEN-EN-IEC 61535); enz. Wat is er anders?

Verlichtingsarmaturen Hoofdstuk 559 Garageverlichting Bron: Hinfelaar/Den Haag Wat is er anders?

Belangrijke basiseisen voor armaturen uit hoofdstuk 559 Verlichtingsarmaturen moeten voldoen aan NEN-EN-IEC 60598 reeks. Met de te verwachten thermische effecten op de omgeving moet rekening worden gehouden. Bevestigingsmiddelen moeten een gewicht van minimaal 5 kg kunnen dragen. Indien dit meer is, moet de installateur waarborgen dat het bevestigingsmiddel het gewicht van de verlichtingsarmatuur kan dragen. Wat is er anders?

Belangrijke basiseisen voor armaturen uit hoofdstuk 559 Eisen voor doorlussen, stekkerverbindingen, inwendige bedrading, voorschakelapparatuur, enz. 30 mA aardlekbeveiliging voor etalages van verlichting Stroboscopische effecten voor fabrieken en werkplaatsen Wat is er anders?

Aanvullende eisen in de hoofdstukken: 702 voor installaties in zwembaden en fonteinen; 711 voor installaties op tentoonstellingen, shows en stands; 713 voor elektrische installaties in meubilair; Wat is er anders?

Aanvullende eisen in de hoofdstukken: 714 voor installaties voor buitenverlichting; In telefooncellen, bushokjes, reclamezuilen, stadsplattegronden en dergelijke, moet materieel dat is uitgerust met verlichting zijn voorzien van een toestel voor aardlekbeveiliging van ten hoogste 30 mA 715 voor verlichtingsinstallaties met extra lage spanning. Wat is er anders?

De verdwenen rubriek 725: Elektrische bedrijfsruimten Wat is er anders?

Grotendeels verhuisd naar rubriek 729 onder “beperkte toegang” Wat is er anders?

Is dit in Nederland toegelaten? Wat is er anders?

Nog meer … Toepassingsgebied Documentatie-eis 132.13. Markering 134.1.7. Berekening bij uitbreiding 134.1.9. Beveiliging van parallelle leidingen 433.4 en 434.4 Kortsluitvastheid van componenten 434.5.1 Veiligheidsvoorzieningen 560. Stuurstroomketens 557. Enz. Wat is er anders?

Met dank voor uw aandacht en graag tot een volgende keer. Pouw Jongbloed Beveiligings- en beschermingsmaatregelen in de nieuwe NEN 1010