De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s

Verwante presentaties


Presentatie over: "2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s"— Transcript van de presentatie:

1 2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s
VWI’s Meterkasten & Aansluitingen Expertgroep Gas Datum Voorjaar 2015

2 wijzigingen VWI’s 2015 Aanleiding Niet in deze presentatie meegenomen
Jaarlijkse update VIAG en VWI’s Niet in deze presentatie meegenomen Tekstuele wijzingen die volgens de expertgroep geen invloed hebben op de werkwijzen en of veiligheidsmaatregelen. Nieuwe data VWI, 15-oktober-2013 / Referenties: VIAG 2013

3 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-06 Gasmeters ≤ G 25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Toegevoegd: stap 2 A: Plaatsen gasmeter ( nieuwbouw) Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit. Plaats de gasmeter. Gebruik de montagehandleiding van de fabrikant erbij. Moet je een datakabel van de gas- naar de e-meter aanleggen? Gebruik de handleiding van de fabrikant erbij. Kun je geen stekkerverbinding maken? Dan heb je om de datakabel te mogen monteren, een aanwijzing volgens de BEI BS nodig. Ontlucht de gasmeter via een antistatische slang op de uitlaatzijde van de gasmeter. Het uiteinde van de slang moet dan wel buiten het gebouw op een veilige plaats uitkomen. De diameter van de slang moet minimaal 25 mm zijn. Op het uiteinde van de slang moet een kraan gemonteerd zijn. Dop de gasmeteropstelling aan de uitlaatzijde gasdicht af en controleer op dichtheid d.m.v. afsoppen. Sluit de hoofdkraan en verzegel deze volgens bedrijfsinstructie. Hef de veiligheidsmaatregelen op die je genomen hebt. In voorstel wijzigingen 2016 is meegenomen om de diameter slang 25 mm te laten vervallen.

4 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-06 Gasmeters ≤ G 25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Stap 2 B ( niet bij nieuwbouw). Kun je geen stekkerverbinding maken? Gebruik dan de VWI E 69 Dan heb je om de datakabel te mogen monteren een aanwijzing volgens de BEI BS nodig. Je kunt ook ontluchten via een antistatische slang op de uitlaatzijde van de gasmeter. Het uiteinde van de slang moet dan wel buiten het gebouw op een veilige plaats uitkomen. De diameter van de slang moet minimaal 25 mm zijn. Op het uiteinde van de slang moet een kraan gemonteerd zijn. Controleer de meterkoppelingen op dichtheid d.m.v. afsoppen. In voorstel wijzigingen 2016 is meegenomen om de diameter slang 25 mm te laten vervallen.

5 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-06 Gasmeters ≤ G 25 plaatsen, verwisselen of verwijderen. Stap 2 C - Verwisselen gasmeter. Is er geen stekkerverbinding? Gebruik dan VWI E 69. Dan heb je om de datakabel te mogen monteren een aanwijzing volgens de BEI BS nodig. Vervang de oude pakkingen door nieuwe pakkingen. Referenties. Vervallen: VWI E-69 Een direct aangesloten kWh-meting plaatsen of verwisselen bij aansluitingen ≤ 3x80A

6 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen ≤ G25 beproeven op dichtheid. Stap 2 B - Beproeven met lucht. Registreer de resultaten van de dichtheidsbeproeving. Bij een drukdaling eerst de meteropstelling op dichtheid controleren. Repareer eventuele lekkages aan de meteropstelling en voer de dichtheidsbeproeving opnieuw uit. Controleer de meterkoppelingen op dichtheid d.m.v. afsoppen. Stap 3 - Minimaal of geen gaslek? Doe dan het volgende. Informeer de klant dat de installatie in orde gasdicht is.

7 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen ≤ G25 beproeven op dichtheid. Stap 5 – Minimaal of geen gaslek na de tweede dichtheidsbeproeving. Informeer de klant dat de binnenleiding in orde gasdicht is. maar dat er een gaslek zit in één of meerdere verbruikstoestellen. G-08 Binneninstallaties ≤ G25 ontluchten. Stap 2 – bereid het ontluchten van de binneninstallatie voor: Controleer na het ontluchten of de toestellen goed blijven werken het hiervoor gebruikte toestel goed blijft branden.

8 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-09 Gasmeters HD of > G25 LD plaatsen, verwisselen of verwijderen. Wijziging Pictogram Stap 2A – plaatsen gasmeter: Controleer de verbindingen van de meteropstelling op dichtheid, d.m.v. afsoppen. Brandblusser (klasse A/B/C/) van minimaal 2 kg G-10 LD-meteropstellingen ≤ G25, inclusief hoofdkranen, repareren en onderhouden. Geen inhoudelijke wijziging.

9 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-11 Nieuwe LD-aansluitleidingen en meteropstellingen aansluiten en in bedrijf nemen. Opdracht en aanwijzing. Een LD-aansluitleiding inbouwen Je krijgt de opdracht van een WV G-LD netten of WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan of raamopdracht. Stap 1 - voorbereiding. Controleer of er vooraf een sterkte- en dichtheidsbeproeving is uitgevoerd volgens VWI G-12 en VWI G-14. Van deze beproeving moet een rapportage beschikbaar zijn. Referenties. VWI G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen

10 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-12 LD-aansluitleidingen beproeven op sterkte en dichtheid. Stap 1 – LET OP. Beproef een bestaande aansluitleiding, als daaraan gewerkt is, alleen op dichtheid. Doe dat minimaal vanaf het punt waar de werkzaamheden zijn uitgevoerd tot en met de hoofdkraan. Beproef stijgleidingen, die met een by-pass onder gasdruk zijn gebleven. Voer de dichtheidsbeproeving uit op het deel dat drukloos is geweest. Bij (stijg)leidingen, die met een by-pass onder gasdruk zijn gebleven, moet de dichtheidsbeproeving worden uitgevoerd op het deel dat drukloos is geweest.

11 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-12 LD-aansluitleidingen beproeven op sterkte en dichtheid.

12 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-13 LD-aansluitleidingen ontluchten. Stap 1 – voorbereiding. Bepaal hoe je gaat ontluchten, dat kan op twee manieren: met een antistatische slang op de uitlaatzijde van de gasmeter (diameter van de slang moet minimaal 25 mm zijn). Op het uiteinde van de slang moet een kraan gemonteerd zijn. via de binnen installatie. Je gebruikt dan een verbruikstoestel (liefst het gaskomfoor of gasfornuis). Bij het ontluchten van een aansluitleiding dient de diameter slang minimaal 25 mm te bedragen, ivm stroomsnelheid.

13 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-13 LD-aansluitleidingen ontluchten. Beëindiging Let op! de klant een Nederlands-/Engelstalige instructiekaart voor het ontluchten heeft gekregen. Hierop staat o.a. een contact telefoonnummer. De Netbeheerder kan zelf bepalen welke taal op de instructiekaart vermeld wordt. Achtergrond informatie Instructiekaart is er nog niet , maar ligt bij Communicatie om deze volgens huisstijl te maken..

14 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen. Risico’s en maatregelen. Risico: Ongecontroleerde uitstroming van gas. Maatregel: Ventileer de werkplek. Blijf de gehele tijd de gasconcentratie meten. Verlaat de werkplek als dat nodig is. Stap 1 – Voorbereiding: Voer werkzaamheden aan stalen metalen aansluitleidingen, waarbij onderbreking plaatsvindt, altijd drukloos uit. Stap 2 – Uitvoering: Als je de aansluitleiding weer in gebruik neemt, beproef hem dan eerst op sterkte en dichtheid. Gebruik hiervoor VWI G-12. Overtuig je er altijd van dat bij de verbruiker(s) de hoofdkraan dicht staat of een B-klep in de meteropstelling is gemonteerd.

15 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-15 HD-aansluitleidingen aanleggen en in bedrijf nemen Geen wijzigingen G-16 Werken aan gaszadels en aftakpunten onder druk in LD-netten (met gasuitstroming). Stap 1 – voorbereiding (let op). De aanboring van het te vervangen gaszadel of aftakpunt moet ≤ 50mm zijn. Is de aanboring groter dan moeten de vervangingswerkzaamheden drukloos worden uitgevoerd.

16 VIAG + VWI’s wijzigingen 2015
G-17 Werken aan gaszadels en aftakpunten onder druk in LD-netten (zonder gasuitstroming). Stap 1 – voorbereiding (let op). De aanboring van het te vervangen gaszadel of aftakpunt moet ≤ 50mm zijn. Is de aanboring groter dan moeten de vervangingswerkzaamheden drukloos worden uitgevoerd

17


Download ppt "2015 Wijzigingen VIAG & VWI’s"

Verwante presentaties


Ads door Google