Een prachtige kans voor uw kinderen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Allemaal hartelijk welkom
Advertisements

Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Welkom op de informatieavond van groep 7!
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Op naar groep 8! Entreetoets Groep 7.
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Welkom op de informatieavond
Geletterdheid….. Wat is dat?
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
Het cito-leerlingvolgsysteem
[naam school] informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering [7 april 2014]
Wat gaan we leren in groep 5
Voorlichtingsavond groep 3
Effectief leesonderwijs
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
Hoe krijgt dit gestalte bij ons op school.
Leesonderwijs in de groepen 1 t/m 8
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Welkom op onze open schoolavond
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Informatieavond groep 4
Obs Nicolaas Beets informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering
Informatieavond Groep 4a
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Informatiebijeenkomst donderdag 8 januari uur
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
WELKOM OP DE INFORMATIEAVOND VAN GROEP 8a.
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
lessen op vijf niveaus (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO)
Informatieavond De Schelven Groep 4-5
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
POVO Wolvega / Dedemsvaart
Info avond groep 3 17 september 2015
Welkom in groep 6D.
GROEP 8.
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3-4. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag en vrijdag staat juf Janneke voor de klas. Op woensdag en donderdag.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Rapport Groep 3 / 4 Groep 5 / 6 Groep 7 / 8.
Welkom in groep 8. Waar gaan we het over hebben? Wie zijn wij? Hoe ziet onze dag er uit? Wat leren we in groep 8 Afspraken bij de gymles Huiswerk Voor.
Mei 2013 Welkom 19.15u: Inloop met koffie/thee 19.30u: Opening en presentatie 19.45u: Vragenronde 20.00u: Presentatie clusters 21.00u: Tips en tops 21.15u:
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Voorlichtingsavond groep 8 Schooljaar Welkom Voorstellen Planning.
Welkom! Op de informatieavond van de groepen 6. Wat gaan we bespreken?  Even voorstellen…  Vakken  Overige activiteiten  Huiswerk  Rapportage  Algemene.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
De training interactief voorlezen 1.Opzet 2.Onderzoek studenten VU 3.APS-bevindingen.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
OBS Het Klokhuis Informatie over nieuwe Cito-normering 2 juni 2014.
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
InformatieavondInformatieavond Groep 6 schooljaar
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Informatieavond groep 3
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Groep 4 Begrijpend lezen lezen
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Groep 3 Begrijpend luisteren Begrijpend lezen
GEDOCUMENTEERD SCHRIJVEN Revisited
Informatieavond groep 4
Voorlichtingsavond groep 3
Transcript van de presentatie:

Een prachtige kans voor uw kinderen De schakelklas Een prachtige kans voor uw kinderen

Vooroordelen Bedoeld voor zwakke kinderen: bijspijkercursus Bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen lezen Mijn kind krijgt nu een stempel waar hij niet meer van af komt Er zitten geen slimme kinderen in de schakelklas Vooroordelen

De schakelklas Waarom? Wat gebeurt er in de schakelklas? Taal, Begrijpend lezen en woordenschat De rol van de ouders Voor wie – criteria Het succes van de schakelklas Vragen De schakelklas

Waarom Gemeente Amsterdam investeert Opbrengsten – leerlingresultaten omhoog Taalachterstand in de stad is een feit €40.000 van ons, €40.000 van de gemeente Waarom

Kleine klas (16 leerlingen): meer aandacht voor elke kind Volgen het gewone programma….. PLUS…. Taalrijke omgeving: bijv. thematafel bij Taalverhaal: spullen meenemen van huis veel woordenschat Meer mondelinge taalvaardigheid Aandacht voor taal- en leesbegrip Begeleiding van de leerkrachten Wat gebeurt er?

Uit de aanvraag

Taal = meer dan Technisch lezen, Begrijpend lezen en woordenschat Technisch en begrijpend lezen en woordenschat vormen het succes van een schoolloopbaan maar alleen als dit verbinding heeft met ‘de wereld’ om ons heen. Stevig basis leggen voor de bovenbouw De hele school doet mee aan verbetertraject. Bij de schakelklas is het nog intensiever Nieuwe methode Taalverhaal met veel aandacht voor schrijven van teksten Technisch lezen en schrijven van teksten intensief doortrekken Nieuwe methode begrijpend lezen: Nieuwsbegrip XL: teksten die aansluiten bij de actualiteit en belevingswereld waardoor meer leesbegrip ontstaat. Niet twee maar vijf keer per week Elke week 25 nieuwe woorden aanleren Taal = meer dan Technisch lezen, Begrijpend lezen en woordenschat

De rol van de ouders Zonder uw hulp geen succes! Wat wordt er van u verwacht? Heel veel lezen met uw kinderen en uw kinderen laten schrijven (kaartjes, boodschappenlijstjes, kattebelletjes, schrijven bij tekeningen) Belangstelling voor opdrachten van Taalverhaal. Drie keer per jaar extra bijeenkomst (gezamenlijk of individueel) Actief werken met Nieuwsbegrip ( na een half jaar: u krijgt een inlog) Met uw kinderen kijken naar jeugdjournaal. Helpen met huiswerk (woordenschat/spelling) Met uw kinderen regelmatig naar de bibliotheek en uw kind stimuleren om te lezen. Ook voorlezen is nog steeds leuk! Onderteken voor deelname (bevestiging) Onderteken oudercontract De rol van de ouders

Voor wie is de schakelklas? Het gaat om kinderen van wie verwacht mag worden dat zij in een schooljaar zodanige vorderingen maken op taalgebied dat zij daarna in staat zijn met succes het reguliere onderwijs (op hun eigen niveau) te vervolgen. We willen kinderen een kans geven om er echt uit te halen wat er volgens ons inzit. Criteria: gebaseerd op leerlingresultaten van de Cito- M-toetsen: Rekenen of technische lezen (1 van deze mag maar laag zijn: score V) Begrijpend lezen: niveau III of lager maar dit is eind groep 3 nog moeilijk te bepalen (slechts 1 toets) Dus soms leest een kind goed technisch maar begrijpt het (nog) niet alles. Of soms leest een kind technisch onder niveau en begrijpt het ook niet zo goed maar is wel op voldoende niveau met rekenen. Voor beide type kinderen zijn er goede voorwaarden om grote vorderingen te maken. Voor deze schakelklas in groep 4 lezen de meeste kinderen al goed! Taalontwikkeling is echter veel meer dan alleen technisch lezen. Voor wie is de schakelklas?

Succes van de schakelklas Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de schakelklas een groot succes is: (onderzoek van Mulder 2011) kinderen boeken meer leerwinst dan vergelijkbare kinderen! Succes van de schakelklas

Succes van onze eigen schakelklas 2012-2013 leerlingen totaal 14 BL streefdoel behaald DMT streefdoel gehaald Leestempo streefdoel gehaald Woordenschat streefdoel gehaald Rekenen streefdoel gehaald 6 leerlingen Ja 4 leerlingen Wel groei gedaald 7 leerlingen Normale groei 3 leerlingen Minimale groei 14leerlingen ja 11 leerlingen 5 leerlingen 2 leerlingen Te weinig groei Opmerkelijk is dat 3 van de leerlingen die hun streefdoel bij begrijpend lezen niet gehaald hebben (wel groei) hun streefdoel bij rekenen, leestempo en woordenschat wel hebben gehaald. Zij hebben dus veel profijt van de schakelklas gehad. In totaal hebben dus 9 leerlingen van de 14 leerlingen veel resultaat geboekt. 4 leerlingen minder op het gebied van begrijpend lezen. Van de 4 leerlingen die gedaald zijn bij begrijpend lezen is het technisch lezen is orde. DMT en leestempo is bij iedereen goed gegroeid. Bij drie kinderen is ook het rekenen en de woordenschat normaal vooruitgegaan. Dit is dus moeilijk te verklaren. Voor twee van deze kinderen wordt nu onderzoek aangevraagd.

Het oudercontract is er en wordt ondertekend aan het begin van het nieuwe schooljaar. www.schakel-klassen.nl is veel info te vinden over schakelklassen in Nederland Vragen?