Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
IK WIL GRAAG MIJN FAMILIE, COLLEGA’S EN VRIENDEN UITNODIGEN VOOR EEN BARBECUE IN MIJN NIEUWE HUIS (IK WAARSCHUW JE ALVAST: HET IS MAAR EEN SIMPEL OPTREKJE.
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Over honden en over mensen….
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
1. Wat is het Kinderrechtenverdrag?
De zee Hallo ik ben Krabbie de krab!.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.
H1 wikken en wegen Paragraaf 1+2.
We zijn toch allemaal gelijk…
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Men vraagt zich af waarom …??
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Een schooldag van Jemuel Hallo! Ik ben Jemuel. Ik ben 11 jaar oud en woon samen met mijn ouders en mijn zusje Gaby in de Filippijnen. De Filippijnen bestaat.
Suriname Soraya van Lomwel.
Levensvragen Over geluk…..
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Wat maakt het leven zinvol?
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
Ik voel me zo alleen !.
Meneertje Blij en Somber
Zomaar een kaartje.
muzikale bewerking van
Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent.... Ik wil jou iets zeggen Weet je? jij bent...
HEY PSSSST Een powerpoint van De Kale.
Gewoon mooi om naar te luisteren...
Even verpozen en genieten... met muziek.
Azië is het grootste continent ter wereld. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Oceaan, in het oosten en zuidoosten.
Italië Door Sien en Ester.
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
De Tijger.
De paal in Wesley Geerts 05 nov 2010.
Lieve zoon/dochter ....
Boudewijn De Groot Verdronken Vlinder.
Geluid aan.
De dag uit het leven van Jugat Hallo, ik ben Jugat, ik ben 10 jaar. Ik woon in Maulipadar, dat is een dorp in het zuiden van India.
Een dag uit het leven van Jugat
Een schooldag van Jemuel Hallo! Ik ben Jemuel. Ik ben 11 jaar oud en woon samen met mijn ouders en mijn zusje Gaby in de Filippijnen.
Ik ben Ulrike Seynaeve en ik ben 18 jaar oud. Op 18 november 1991 werd ik geboren te Torhout, maar al men hele leven lang woon ik te Lichtervelde. En.
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
Hé Pssst Lidia.
Rekenen groep 4.
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
Het kleurenbeest.
Toelichting van het thema Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot.
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Onze doelen en visie in beeld
Het project in Burkina Faso Sparen jullie mee voor de jonge mijnwerkers in Burkino Faso?
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
HEY PSSSST.....
Alles wordt anders Het bos De bosbewoners Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Verstoppertje spelen in het bos
Alles wordt anders Het bos De paddenstoel.
‘Mixed up piles’.
Lieve lezers, Ik heb een dochter van 17 jaar, haar naam is Brigitte.We wonen in Tamines een stadje in Belgie. Mijn dochter is verdwenen op 11 oktober.
Eveline Cannoot Het lijkt alweer zo heel erg lang geleden De zomers die ik met m'n vrienden deelde.
Pakjes feest Dames in Windekind 15 januari 2016 Op een natte 15 januari gaan alle dames aan tafel na de nodige kussen tijdens de begroeting.
Hoi allemaal, ik zit achter de computer. Opa is jarig en ik wil hem feliciteren. Ik ga hem bellen via Skype.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
KINDEREN VAN DE STRAAT Zondagsscholenactie voor kinderen in Colombia.
Welkom in China. China is 300 maal groter dan Nederland.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
Naar zondagsschool in een sloppenwijk
Transcript van de presentatie:

Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.

Dit is de vlag van Madagaskar. De kleuren rood en wit komen uit de vlaggen die men vroeger gebruikte in de 19de eeuw. Groen kwam er later bij en is het symbool voor de mensen die aan de kust wonen en ook het symbool voor de hoop op een betere toekomst.

Het eiland wordt ook wel ‘het rode eiland’ genoemd omdat de aarde daar roodbruin is. Het eiland is ongeveer zo groot als België, Frankrijk en Nederland samen.

De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo. Maar de meeste zeggen gewoon Tana. De stad is op 10 heuvels gebouwd. Tana is een drukke en lawaaierige stad. Er zijn veel markten, maar de belangrijkste is de zomermarkt

In Madagaskar spreekt men Malgasi en de tweede taal is het Frans. Men betaalt er niet met de Euro maar met de Madagassische frank. En wil je het volkslied eens horen van Madagaskar, surf dan even naar :

Madagaskar is het eiland van de baobabs, zeboes en vele kleurige planten en bloemen. Wil je er iets meer over weten, kijk dan vlug verder...

Dit is de reizigerspalm, het symbool van Madagaskar. De bladeren van de palm groeien altijd in een waaier van oost naar west. De beroemdste boom van Madagaskar is de baobab. De bomen zijn dik en rond en kregen de bijnaam ‘de boom die op zijn kop staat’, want het dikste deel van de boom zit bovenaan de stam. De vruchten van de baobab bevatten olie waarin gebakken wordt en de harde schil van de vrucht wordt gebruikt als waterkom.

Op Madagaskar leven heel wat kameleons die je nergens anders kan zien en bewonderen. Kameleons zijn de meesters in het zich verstoppen, omdat hun kleur steeds verandert als ze op een andere plaats zitten. De zeboe is de werkos van het eiland en als je een zeboe hebt, dan ben je rijk. Zeboes worden vooral gebruikt bij het ploegen en het klaarmaken van de rijstvelden. Op het eiland zijn er bijna evenveel zeboes als mensen.

Een maaltijd zonder rijst, dat bestaat niet in Madagaskar ! In sommige gezinnen wordt er alleen maar rijst gegeten, enkel als er een feest is krijg je er iets extra bij. Madagasken eten per persoon ongeveer 135 kg rijst in een jaar. Stel je eens voor : dat zijn 3 rijstbuiltjes van 125 g per persoon en per dag !

Heel wat kinderen op ons eiland gaan niet naar school. Hun ouders zijn arm en verdienen zo weinig dat de kinderen voedsel moeten zoeken. Ze gaan dan maar in de stad bedelen. Of ze verzamelen lege flessen, plastieken zakken en oud papier. ‘s Avonds sorteren ze alles en later verkopen ze dit.

Sommige kinderen hebben steeds ruzie met hun ouders en besluiten om niet meer naar huis terug te keren. Het worden dan straatkinderen. Zij weten niet dat het leven op straat heel hard is.

Gelukkig is er het ‘Oratorio’. Dat is een centrum waar kinderen naar school kunnen. Als de school te duur is voor de ouders, kunnen kinderen hier les volgen. Maar er is ook tijd om te spelen. We helpen ons met onze lessen en taken en ‘s middags krijgen we hier nog een rijstmaaltijd. In het oratorio heb ik, Lesabotsy, heel veel vrienden gemaakt en hebben we weer zin om iets van ons leven te maken. Toch heb ik nog 1 wens. Wil je mijn wens kennen ? Graag zou ik later op mijn beurt straatkinderen helpen en daarom wil ik leraar worden.

Daarom deze missie-markt. De opbrengst gaat naar een project in Fianarantsoa. In het centrum worden daar straatkinderen opgevangen en geholpen.