De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen."— Transcript van de presentatie:

1 opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen

2 inhoudsopgave Firma Ruizendaal De appel als symbool
Uitdrukkingen en gezegden

3 Firma Ruizendaal Ken je dit logo? Wat zou het betekenen?
Kennen jullie dit bedrijf? Wat wordt er verbouwd?

4 een korte introductie 1957 Frans Ruizendaal koopt een stuk land aan de poeldijk in Waverveen. Hij plant er appel- en perenbomen. Op een deel van het land kweekt hij tuinplanten Frans krijgt het zo druk dat zijn zoons, Jan en Frans, hem moeten helpen. Het bedrijf gaat Firma F.A. Ruizendaal & zonen heten Frans senior gaat met pensioen. Zijn zoons zoons breiden het bedrijf verder uit. Er komt meer grond, een kas en een loods bij Zijn zonen hebben de taken verdeeld: Frans is de baas van de kwekerij en het tuincentrum. Jan legt tuinen aan. Frans en zijn vrouw Elly wonen bij het bedrijf en Elly werkt in de winkel. Daarnaast werken er nog vijf mensen bij Firma Ruizendaal.

5 de appel is al heel oud! Hoe lang worden appels en peren al verbouwd denk je? Oertijd De appel werd al meer dan jaar geleden in Europa in het wild verzameld. Grieken en Romeinen De oude Grieken en Romeinen waren dol op appels! Zij leefden zo’n jaar geleden en verbouwden al heel veel appels In de loop van de tijd gingen steeds meer appelboeren in Europa en Nederland hun eigen soorten appels verbouwen. Daardoor hebben we nu zoete en zure appels, rode en groene appels en grote en kleine appels.

6 de geschiedenis van de peer
3.000 jaar geleden De peer is niet zo oud als de appel, maar toch wel al meer dan jaar oud. De eerste peer werd verbouwd aan de voet van de bergen in Azië In de 17e eeuw was de peer in Europa nog een bijzondere vrucht. Alleen de rijke mensen konden peren betalen Rond 1900 moesten de bewoners van De Ronde Venen nieuwe inkomsten zoeken. De meeste bewoners leefden van de veenwinning, maar dit bracht steeds minder geld op. De oplossing bleek te liggen in de tuinbouw. De grond in De Ronde Venen bleek heel erg geschikt voor het verbouwen van onder meer peren.

7 de appel als symbool Weet je wat een symbool is?
Ken je voorbeelden van symbolen?

8 de appel als symbool Ken je verhalen waarin de appel een belangrijke rol speelt?

9 kennen jullie het verhaal dat bij dit plaatje hoort?
Adam en Eva Deze afbeelding hoort bij het Bijbelse verhaal van Adam en Eva. God plaatste Adam en Eva in De Hof van Eden (het Aards Paradijs), en zei dat zij het fruit van alle bomen in de tuin konden eten, behalve het fruit van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij leefden gelukkig tot een slang Eva verleidde om toch van de verboden vrucht te eten. Adam en Eva eten van de appels en worden door God uit het paradijs verjaagd. Adam en Eva, Lucas Cranach de Oude, 1515

10 de appel van Sneeuwwitje
Wat mag Sneeuwwitje niet doen van de dwergen? Wie zorgt ervoor dat Sneeuwwitje van de appel eet? Wat gebeurt er als ze van de appel gegeten heeft? Wat hebben het verhaal van Sneeuwwitje op dat van Adam en Eva gemeenschappelijk? Wat betekent de appel in deze verhalen?

11 uitdrukkingen en gezegden
Er bestaan een heleboel uitdrukkingen en gezegden waar de appel en de peer een rol spelen. Ken je er misschien een aantal en weet je wat ze betekenen? Herman Tulp

12 Voorbeelden van uitdrukkingen en gezegden
de appel valt niet ver van de boom kinderen lijken vaak op hun ouders

13 uitdrukkingen en gezegden
een appeltje voor de dorst hebben een reserve hebben voor moeilijke tijden die mogelijk nog gaan komen

14 uitdrukkingen en gezegden
door de zure appel heen bijten iets wat niet leuk of prettig is doen of over je heen laten komen

15 uitdrukkingen en gezegden
ik heb nog een appeltje met jou te schillen nog een vervelend onderwerp met iemand te bepraten hebben

16 uitdrukkingen en gezegden
je kunt geen appels met peren vergelijken je kunt geen twee totaal verschillende dingen met elkaar vergelijken

17 uitdrukkingen en gezegden
de peer is nog niet rijp de zaak is nog niet op orde

18 uitdrukkingen en gezegden
met de gebakken peren zitten voor de moeilijkheden opdraaien. Dit verwijst naar de situatie dat er lekker gekookt was (gebakken peren) en de gasten niet op kwamen dagen.

19 film over de fruitteelt
Klokhuis maakte een aflevering over de fruitteelt. Bekijk de aflevering Appels/appelsap via de link in het plaatje:


Download ppt "Opscheppen les 3 voorbereiding op het bezoek aan Firma Ruizendaal in Waverveen."

Verwante presentaties


Ads door Google