Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
“Een reis naar Licht”.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
De kopjes Waarom ik het hier over houd Hoe heet het boek
Het boek vs de film Life of Pi.
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Loverboys.
Door Marit Mulder.
Zomaar een kaartje.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Het Potlood.
Kracht.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Geluid aan.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Van Abbemuseum.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Interpreteren van data
BRIDGET JONES The edge of reason Kijk een film (dvd/bluray) met het commentaar van de regisseur en ga opzoek naar de succesfactor.
Ouder worden! grapjes-cs.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Als de jeugd moe is zijn ze aan vakantie toe.
Woord van Leven Juli 2014.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Proeftoets periode 1 4 havo.
4 VWO / HAVO Laagland, Module 4.
Beschouwing – De Laatste Tips
Uitleg persoonsvorm (pv)
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
Aanvaarding en tolerantie
Het schrijven van een verhaal
Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het NFF geweest?
Lesbrief Kidsbios. Lesbrief Kidsbios Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens.
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
De theorie achter de verhalen
welkom op de Kerstviering van de Koningin Julianaschool in groep 7B
SPH voltijd Ethiek 3: Normatieve Professionalisering Werkcollege 5 kwartaal 3: Corstin Dieterich L
Methodiek: Plancyclus
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
Welkom Masterclass Wervend Schrijven. Wervend schrijven kenmerkt zich door… eigen formulering eigen opbouw eigen doel extreme afstemming op de doelgroep.
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Quiz tops en tips groep 5 en 6. Tops en tips In deze les maakte je maatje een gedicht over de nacht. Dit stond in ‘Zo zit het!’: ZO ZIT HET! Hier let.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Het schrijven van een verhaal
Bespreker: Roald van Elswijk
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck
Transcript van de presentatie:

Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck

Griet Op de Beeck 41 jaar Woont in Gent 10 jaar lang dramaturg 2004-nu: journalist Sinds 2013: schrijfster 2014: Kom hier dat ik u kus Lezing/interview op 29 januari in Westerbork ‘Niet autobio, wel persoonlijk’

Discussievraag 1 Op de Beeck heeft er bewust voor gekozen om het boek in Vlaamse spreektaal te schrijven. Wat is voor u het effect van haar keus? Vindt u het iets toevoegen aan de roman?

Heerlijk om naar te luisteren Normale spreektaal in Vlaanderen, dus logisch Levensecht Tip: lees hardop!

Discussievraag 2 Griet Op de Beeck was jarenlang dramaturg. Ziet u dat terug in het boek? Waar?

Vijf ‘acteurs’ Veel dialogen - levensecht Hier en daar zelfs als toneelstukje uitgeschreven Weinig beschrijvingen Maar: wel veel gedachten, monologen Benieuwd naar de film (2017)

Discussievraag 3 Wie is volgens u de hoofdpersoon, of wie zijn de hoofdpersonen? Waarom?

5 personages die in aanmerking komen Alle 5 hebben een verhaal en maken ontwikkeling door Eva en/of Elsie? Eva maakt meest extreme ontwikkeling door Eva is de spil. Iets meer aan het woord dan de anderen. Speelt rol in leven van de anderen. Elsie = Eva? Lou is de jonge Eva?

Discussievraag 4 Zag u de zelfmoord van Eva aankomen? Wat was volgens u de aanleiding? Wat vindt u van de verschillende reacties op haar wanhoopsdaad?

De Chicagoblok

Donderslag bij bewolkte hemel Neerwaartse spiraal Voor andere personages onverwachter dan voor ons Afscheidsbrief: schuldgevoel en goede raad tot het eind Brengt bij alle personages verandering teweeg

Discussievraag 5 ‘Je leven en jij zijn maakbaar. Dat is misschien wel het thema van mijn boek’ zegt Griet Op de Beeck in Boekdelen (september 2013). Zoek passages die dit thema onderstrepen en passages waar juist het tegendeel uit blijkt.

Terug naar Eva en Elsie Aanleiding voor Eva’s zelfmoord Geen existentiële roman vanuit filosofische overtuigen, maar geschreven vanuit persoonlijke emotie Eva’s zelfmoord levert voor Elsie relativering van maakbaarheid op. blz. 262 ‘want jezelf vastschroeven geeft misschien houvast, maar maakt niet echt gelukkig’, blz. 264

Nog een thema: Zelfbeeld Vooral Eva heeft er last van…. Denken zit in de familie… (blz. 9) pas als je je er niet druk over maakt wat andere mensen van je denken en pas als je jezelf accepteert zoals je bent, dan kun je in alle vrijheid keuzes maken en dan kun je echt worden wie je bent. (Sartre)

Discussievraag 6 Drie uitspraken van de 12-jarige Lou: ‘Ik weet niet zeker of ik geloof in voor eeuwig en altijd’. ‘Melancholie, dat woord is mooier dan het gevoel fijn is.’ ‘Er blijkt nog altijd een bodem te zitten onder wat je dacht dat de bodem was’. Passen deze uitspraken bij het beeld dat u van Lou heeft?

Lou Puberale onzekerheid, hypergevoelig meisje Ouders met weinig tijd en emotie Lijkt op Eva Eva in haar jeugd?? Eva weet wat zij nodig heeft Zij ‘maakt’ het met een beetje hulp van Eva De ‘jeugd van tegenwoordig’ is wijs

Discussievraag 7 Wat vindt u van de mening van Frank Heinen (Vrij Nederland 24-4-2013) ‘Bovendien kunnen zelfs vijf vertellers het belangrijkste bezwaar van Vele hemels boven de zevende niet wegnemen: ze vertellen ontzettend veel over zichzelf en verdomd weinig over de mensen in hun omgeving. Zo wordt het verhaal van de gehandicapte neef Victor, wiens handicap een cruciaal onderdeel van de plot vormt, in slechts enkele terloopse zinnen geschetst.’

Geven beeld van zichzelf + beeld van Eva en Elsie Hebben ieder een eigen stem 5 kleine, wel oppervlakkige, verhaaltjes in het verhaal Maken samen het verhaal Voegen iets toe aan verhaal van Eva

Discussievraag 8 Stelt u zich eens voor dat er geen vijf vertellers aan het woord waren in het boek, maar dat het verhaal chronologisch verteld werd door een verteller. Hoe zou het verhaal dan verlopen? Zou het ten goede komen aan het boek?

Wie zou de beste verteller zijn? Ik of hij/zij-verteller? Of alwetend? Eenzijdig beeld Dunner boek ‘mist’ u nog vertellers?

Discussievraag 9 Wat vindt u van de mening van Madelon van Honk (www.8weekly.nl): Het verhaal ontwikkelt zich nauwelijks De uitzichtloosheid van levens wordt steeds herhaald Pas aan het eind gebeurt er iets ingrijpends

Is allemaal wel een beetje waar, maar…. Toch geneigd om door te lezen Kracht van een boek zit niet per se in ingrijpende gebeurtenissen Kracht van dit boek zit in mooie zinnen, luchtige humor, schrijnende beschrijvingen en herkenbare emoties

Discussievraag 10 Wat vindt u van het slot? Is het een happy end, in de zin dat de personages min of meer gelouterd uit alle ellende komen? Of is het een treurig einde omdat Eva het niet heeft gered?