Gezondheid en natuur in Noord-Brabant

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gent, scheppende stad Gent 2020 Stadscongres VGC 25 februari 2009.
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Ervaringen in samenwerking
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Ouders en Kinderen Centraal
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Fietswensen-analyse Diezerpoort Kinderen in beweging / Fietsersbond - workshop 1.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Maatschappelijk Aanbesteden
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
NME: kiezen, leren, meedoen
Jongeren Preventie Team
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
MEE OP WEG Meedoen in het (maatschappelijk) verkeer
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Zwemvaardigheid landelijk meetmoment en registratie.
WELKOM Cor van TilborgGemeente Geldermalsen Anton de BoerMozaïek welzijnsdiensten.
Programma  Opening  11.05Terugblik JOGG en resultaten  11.35Gesprek met bestuurders  12.00Afsluiting en opening lunchbuffet  12.30Eind.
Introductie JOGG (Loek Leenen)
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Provincie Zuid Holland 25 feb 2015
Introductiebijeenkomst Waardigheid & trots
Inhoud Introductie Pameijer Doelgroepen Dienstverlening
Wegwijs in Cijfers Daniëlle Kramer Epidemioloog Resi Mangunkusumo Adviseur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland Deelsessie 2 Opvoedingsondersteuning.
Drie sociaal ondernemers die geloven in samenwerken
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Stimuleringsprogramma Lokale Aanpak gezondheidsachterstanden.
Raadsledenbijeenkomst April Enkele resultaten enquete Ongeveer 1700 raadsleden bereikt 270 ingevulde enquetes retour (16%) 138 positieve reacties.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
Wij. Roverscoutswet Ik beloof* mijn best te doen een goede Roverscout te zijn, iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Jenneke van Veen, voorzitter van het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg.
Innovatief sociaal werk MO groep, NBC Nieuwegein, 26 november 2014 Jord Neuteboom & Arin van Zee - Viatore.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
Toezicht houden op SamenOud NVTZ Noord Nederland, 03 juni 2016.
Participatieraad Assen 7 juni Gezond in Assen Landelijke regeling aanpak gezondheidsachterstanden Uitvoering Tinten Welzijnsgroep i.s.m. Progez,
10 Kernboodschappen Beschrijving van de belangrijkste gezondheidsproblemen Stand van zaken Aanbevelingen voor lokaal (gezondheids)beleid Gemeentelijk rapport.
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Gezondheid & de Omgevingswet
ViaVia Info-presentatie
Week van OSSde LentekriebelsOss
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham Hoe gezond wordt de wijk ervaren ?
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
bij kwaliteit en outcome
Voorlichting, advies en instructie
Cliëntenraad Sociaal Domein
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Vrijetijdsweefsel Oostrozebeke
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Op zoek naar nieuwe verbindingen
Positieve gezondheid “het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van.
Gemeente Veenendaal Wijkbudget en Fonds Maatschappelijke
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Gezondheid en natuur in Noord-Brabant Marlie van Santvoort MSc.N Van Santvoort advies gezondheid i.s.m. provincie Noord-Brabant en GGD West-Brabant Rijswijk, 25 februari 2015

Gezondheid en natuur

Waarom gezondheid en groen verbinden? Provincie wil meerwaarde van groen benutten voor burgers (programma Natuur en samenleving) Er is kennisaanbod over effecten van natuur op gezondheid Provincie wil partijen helpen hun doelen te realiseren met groen Provincie wil groene- en gezondheidspartijen verbinden Provincie wil hiaten opvullen tussen aanbiedende- en vragende partijen Provincie wil hierin vraaggericht werken (ophalen van vragen)

Maar…………………… HOE DOE JE DAT ???????????????? Provincie/gemeente Gezond-heid Taskforce Groen

Stel een ‘Taskforce Gezondheid en Natuur’ in* Stuurgroep en werkgroep van groene partijen en gezondheidspartijen Stuurgroep: gemeente (burgemeester en wethouder), groene partij, gezondheidspartij, kwartiermaker, provincie ambtenaar als adviseur, kwartiermaker als secretaris en link naar de werkgroep Werkgroep: groene organisatie, gezondheidsorganisatie, beleidsambtenaar natuur, beleidsambtenaar gezondheid en 2 kwartiermakers (€ 50.000 voor 10 maanden) Fungeert als aanjager en ketenintegrator Benut haar netwerk en invloed (via leden stuurgroep) * Advies van Provinciale Raad Gezondheid

Opdracht Taskforce Gezondheid en natuur Aftasten op welke wijze de zorg- en gezondheidssector verbindingen kan aangaan met natuur en groen (of vice versa) en waar kansen liggen voor structurele samenwerking en levensvatbare initiatieven. Door: -criteria voor honorering/ondersteuning op te stellen -oproep voor indienen projecten breed uit te zetten (groen en gezondheid) -gesprekken te voeren met partijen van ingediende projecten (shortlist)

Hoe ondersteunt de TF projecten? Onafhankelijk zijn van provincie en partijen Bieden van procesondersteuning Bieden van podium en helpen bij uitrol in de provincie Verbinden van partijen Verbinden van kennis Te honoreren projecten verdelen over de provincie Kennisvragen ophalen en doorleiden naar Hogeschool

Resultaten Taskforce tot heden (1 sept.-1 febr.) Goed functionerende TF door juiste structuur en goede rolverdeling Startdocument en selectiecriteria Longlist en shortlist van opgehaalde projecten Gestart met ondersteuning van projecten Appel: Gezondheid en natuur, voor bestuursakkoord

Voorbeelden Project Biesbos: verbinden van partijen en door pilot ontschotting gemeente bevorderen Verpleeghuis Valkenhof: fysiek is tuin gereed, TF helpt te verbinden aan zorgproces bewoners Speelnatuur Tilburg: leveren van onafhankelijk procesbegeleider om platform te professionaliseren

Aanbevelingen voor stakeholders provincie Zuid-Holland Creëer draagvlak voor positieve effecten van natuur op gezondheid Formuleer integraal beleid binnen provincie (natuur en samenleving) Formuleer beleid op strategisch, tactisch en operationeel niveau Leer kundige en enthousiaste ambtenaren integraal kijken en werken

Vervolg Aanbevelingen Draag provinciaal beleid uit aan gemeenten, groene – en zorgpartijen en zoek samenwerking Stel een onafhankelijke Taskforce in met stuurgroep, werkgroep en kwartiermakers en stel middelen beschikbaar voor ureninzet Zoek kwartiermakers met lef die de praktijk ingaan

Vragen ???????? Project Biesbos: Noord-Brabant en Zuid-Holland

Factsheet Gezondheid en natuur Afbeelding voorzijde

file:///C:/Users/Marlie%20van%20Santvoort/Downloads/factsheetge zondheid%20en%20natuur%20defn..pdf

Wat zijn de effecten van natuur op gezondheid?

Nieuwe definitie van Gezondheid Gezondheid is het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van de sociale, psychische en emotionele uitdagingen van het leven. Dit concept beschrijft gezondheid als een dynamisch begrip waarin flexibiliteit en zelfregie centraal staan en waarbij gezondheid geen stabiel eindpunt is. (Machteld Huber, 2013)

Definitie van natuur Onder natuur worden niet alleen grootschalige natuurgebieden zoals bossen, heide, meren, duinen, strand, rivieren en uiterwaarden verstaan maar ook de groene plekken in en om de stad, zoals het plantsoen, het park of weilanden in de directe omgeving. Ook tuinen bij huizen of het trapveldje bij school vallen onder het begrip natuur. (Agnes van den Berg, Hoogleraar natuurbeleving Groningen, en omgevingspsycholoog, 2013)

Factsheet ‘Gezondheid en natuur’ Positieve effecten van natuur op gezondheid bij Kinderen Volwassenen Ouderen Werknemers

Positieve effecten van natuur op kinderen Gezondheidsprobleem Effect van natuur op gezondheid -Bewegingsarmoede -Meer natuurlijke speelplekken geeft meer lichamelijke activiteit -Obesitas -Meer parkgebied en minstens 5 ha groen geeft minder kans op overgewicht -Sociale en psychische -Meer groen in en rond woning: beter vaardigheden bestand tegen stressvolle gebeurtenissen; driedaags natuurbelevingsprogramma vermindert emotionele klachten (angst, verdriet, boosheid en zorgen)

Positieve effecten van natuur op volwassenen Gezondheidsprobleem Effect van natuur op gezondheid Bewegingsarmoede -Meer parken in straal van 830 m. geeft meer kans op halen van Nedl. Norm Gezond Bewegen Obesitas -Minder kans op overgewicht in groene buurten

Positieve effecten van natuur op volwassenen Gezondheidsprobleem Effecten van natuur op gezondheid Diabetes -Meer parken in straal van 830 m. geeft meer kans op halen van Nedl. Norm Gezond Bewegen en minder kans op negatieve effecten van diabetes. Depressie -Minder kans op psychische klachten naarmate er meer groen in de buurt van de woning is

Positieve effecten op ouderen Gezondheidsprobleem Effecten van natuur op gezondheid Zie onder volwassenen aangevuld met: Dementie Observaties: -positieve effecten op het gevoel, sociale interactie en welbevinden -afname van storend gedrag, agitatie en medicijngebruik(psychofarmaca)

Handreikingen voor provincie Stimuleer gemeenten meer groen aan te leggen in de wijken en parken binnen een straal van 830 m. Stimuleer projecten waarbij mensen kunnen bewegen in het groen Stimuleer projecten waarbij mensen 1x per week naar park of bos gaan Stimuleer bezoeken aan de natuur voor diverse doelgroepen (kinderen, volwassenen, ouderen en mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking)

Koppel instanties voor natuur en gezondheid aan elkaar Stimuleer initiatieven gezondheid en natuur voor de doelgroepen: -jongeren van 4 – 20 jaar met overgewicht -mensen met een laag inkomen -mensen in slechte leefomstandigheden -mensen met ongezond gedrag -volwassenen met overgewicht en/of onvoldoende beweging -mensen met diabetes -mensen met angst en depressie stoornissen

Voorbeeldprojecten gezondheid en natuur Preventie: -Biowalking -Ommetjes -Wandel- en fietspaden -Natuurkunst -Wandelen vanuit stad naar omgeving -Pluk en buurtmoestuinen -Samenwerking met de groene organisaties

Voorbeeldprojecten Gezondheid en natuur Ouderen en mensen met een beperking Rolstoelpaden Ommetjes bij ziekenhuizen (healing environment) Natuurbeleving bij bestaande gebouwen/instanties Alzheimertuin Beweegtuinen en paden IVN natuurkoffers

Voorbeeldprojecten gezondheid en natuur Kinderen -Klimbossen -Natuurspeeltuinen -Natuuronderwijs (Bewaarde land) -Kinderzorgboerderij -Kindermoestuinen -Groene speeltuinen -Jogg: o.a. bezoeken van lokale boeren en buurtmoestuinen

Voorbeeldprojecten: Vergroenen van de omgeving Vergroenen van stadswijken tegen hittestress (en afwatering) Vergroenen van industrieterreinen (en bevorderen lunchwandelen) Groen wat stad en platteland verbindt Agrarisch natuurbeheer Meer biodiversiteit in de natuur Vergroenen van parkeerplaatsen Vergroenen van braakliggende terreintjes

Vragen ?