Wat voedt jou deel 1..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is een goede warme maaltijd?
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Snoepen Bron: jmouders.nl.
Hoe gezond ben ik?.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding van pabostudenten
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Op weg naar een gezonde levensstijl
VETTEN.
Lekker en Gezond de Quiz
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
Diabetes.
Thema 5 Voeding en vertering
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Factsheet Voedingscentrum
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Diabetes.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Eetmeter Eetgedrag. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Wat voedt jou deel 1.

Schijf van vijf Wat weet je al over de schijf van vijf?

Hier schrijf je de producten vanuit het vorige verhaaltje in de juiste vakken. ( Zie voorbeeld dia’s, les 3)

Regels Schijf van Vijf 1. Eet gevarieerd 2. Niet te veel en beweeg 3. Minder verzadigd vet 4. Veel groente, fruit en brood 5. Veilig De 5 regels geven aan waar gezonde voeding om draait. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

1. Eet gevarieerd Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn. Het risico op het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen gespreid. Vegetariers?

2. Niet te veel en beweeg Om op een gezond gewicht te blijven, is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Iemand met een te hoog gewicht heeft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Niet te veel eten betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol.

3. Minder verzadigd vet Door het gebruik van verzadigd vet te beperken wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor grotendeels onverzadigde vetten, zoals halvarine, plantaardige oliën en vloeibaar bak- en braadvet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren.

Veel voedingsmiddelen bevatten vet zonder dat dat meteen zichtbaar is: vet vlees vette vleeswaren volle melk volvette kaas gebak koekjes chocolade snacks zoutjes harde margarine hard frituurvet

Kies liever: magere varianten van melk(producten) magere varianten van vlees(waren) halvarine vloeibaar bak- en braadvet olie

4. Veel groente, fruit en brood Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Er wordt dus niet snel te veel van gegeten. Dit is belangrijk voor mensen die letten op hun gewicht. Bovendien verlaagt een ruime consumptie van groente en fruit het risico op chronische ziekten.

5. Veilig In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan besmetting en ziekte, bijvoorbeeld het risico van een voedselinfectie of -vergiftiging, worden verkleind of voorkomen.

Gezond weekmenu

Gezond weekmenu Do  Stel met je projectgroep een gezond weekmenu samen.  Maak het menu digitaal.  Onderscheid de maaltijdmomenten.  Pas de richtlijnen van de schijf van vijf toe.  Maak passende tekeningen bij het menu en verwerk deze digitaal.  Print het menu uit. Zorg dat het een overzichtelijk en aantrekkelijk menu is. Check & act Wissel van weekmenu met een andere projectgroep. Bestudeer het menu. - Controleer of de maaltijdmomenten zijn onderscheiden. - Controleer of de tijden en eenheden duidelijk zijn weergegeven. - Controleer of de schijf van vijf en de regels voor goede voeding zijn toegepast. - Stel elkaar vragen en geef elkaar feedback. - Verbeter jullie eigen weekmenu als dat nodig is. Lever je gezond weekmenu uitgeprint in een snelhechter in.