6 stappen in Risico management

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Het belang van risicomanagement voor vastgoedbeheerders
STRATEGISCHE PLANNING
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Marktonderzoek als proces
Risico’s en gevaren van techniek
COMPLIANCE THE CORPORATE MELTDOWN?
Workshop beleidskaders programmaverslag 2008: 28 mei 2009, stadhuis Dode letter of levende kaders? Doel: deskundigheidsbevordering (a-politiek) Het verschaffen.
Management & Organisatie
Risicomanagement Beperking van vrijheid of ruimte voor kansen
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
Interne Audit van de Vlaamse Administratie
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Hoofdstuk 7 Risicomanagement
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Marktonderzoek als proces
Deel 1 De BSC van AWV.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Hoofdstuk 5 Relatie ao/ic (biv) en logistiek
Onderwijskundig Ontwerpen Vzw Horizon Lotte Beernaert Lieselot Bolle Lien Lagrange Céline Sercu
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Geoormerkte gelden Geoormerkte gelden zijn gelden die door derden zijn ingebracht in de OVW, waarbij het het doel is om met name genoemde projecten.
Risicomanagement in projecten
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Aanpak BBC lichting 1/1/2014 opmaak meerjarenplan/budget.
ACT Advies, Consultancy & Training Note: deze presentatie is op hoofdlijnen beschreven en vraagt om nadere toelichting.
Risicomanagement binnen de decentralisaties
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS- VLAANDEREN Toelichting 21 januari 2011.
 Leiden van een organisatie  ontwikkelingen sturen en beïnvloeden  beheersen van processen.
Analysegestuurde handhaving we weten niet wat we weten.
In 7 stappen naar een gezond bedrijf
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
Naar een optimaal HR - beleid
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
Insights & Essentials Willem van Putten
H6 Risicomanagement. Risicpmanagement stap 1 Factoren inventariseren die projectresultaat beïnvloeden Gevolg bedrijfsresultaat (externe projecten): –Financieel.
LIGTHARTadvies/Nimöller Branche Support KOMO® RISICOMODEL
Verschillende rollen en stijlen
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Juridische kwaliteitszorg Startnotitie door DT akkoord bevonden  organisatiebrede bewustwording van de noodzaak tot het inbedden van juridische kwaliteitszorg.
1 Challenge the future Afstudeerpresentatie Verbetering van TPM implementatiebeheersing bij de Heineken Brouwerij Zoeterwoude.
Een werkvergunning invullen
1 Financiële risico’s decentralisaties Robert ‘t Hart
Risico-inventarisatie Unicoz GMR Gordon Robinson, 14 maart 2016.
Certificering van assetmanagement
Indeling van hoofdstuk 2 Ontwikkelen van een marketingstrategie § 2.1Wat houdt marketingplanning in? § 2.2Analyse van de marketingomgeving § 2.3Formuleren.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Stelling: Planning & Control (P&C) is iets van financiën !
Businesscase als sturingsinstrument Presentatie voor de raad op 10 november 2014 WELKOM.
© Copyright Finovion Risico’s van ondernemen.
Risicomanagement en weerstandsvermogen Informatieavond gemeenteraad 7 juli 2015.
Gebruikers- ondersteuning Monitoring Data- beheer Management- informatie Change support Tactisch support Strategisch support Management support Behoefte-
Risicomanagement bij de VREG netwerk organisatiebeheersing 09/06/2016.
Grip op veiligheid en risico’s op de werkplek en het voorkomen van verzuim Hoe zorg ik voor een goed beleid om (financiële) risico’s van veiligheid zoveel.
Financiële rechtmatigheid
De onderbouwingen per perceel
De brandweer als verbonden partij van de gemeente Sint Anthonis
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Slides sessie 3 Aansturen van projecten: schildpaddiagram, RASCI, soorten proceseigenaars Schema intervisie / casusbespreking Literatuurverwijzing.
Methoden om te werken aan continue verbetering
Drie vormen van gedrag:
Sociaal / ethisch ondernemen
Stap drie bij projecten
Een lerende en adaptieve organisatie
Fit voor de zorg Toekomstbestendig door slimmer en efficiënter te werken Waardevolle kennis en ideeën van jou als zorgprofessional Als organisatie toekomstbestendig.
Transcript van de presentatie:

6 stappen in Risico management

Stap 1 Identificatie van risico’s ! Bij de identificatie van de risico’s gaat het om alle strategische, operationele, financiële en traditionele (schade) risico’s. De koppeling naar de doelstellingen van de organisatie en bedrijfsonderdelen is essentieel.

Stap 2 Analyse en beoordeling van risico’s Het in kaart brengen van de risico’s maakt het mogelijk om deze te analyseren. Met risico’s in kaart brengen alleen is een financieel manager er natuurlijk niet. Het is vervolgens van belang om te bezien wat de grootste risico’s zijn. Niet alle risico’s verdienen namelijk dezelfde aandacht; begin daarom met de belangrijkste.

Analyse van huidige beheersmaatregelen Stap 3 Analyse van huidige beheersmaatregelen Bedrijven kunnen zich onderscheiden ten opzichte van hun concurrentie door hun risico’s efficiënter te beheersen. In deze fase moet worden bepaald of de risico’s niet teveel beheerst zijn en of er blinde vlekken zijn.

Stap 4 Ontwerpen en uitvoeren actieplannen Nadat de reeds getroffen beheersmaatregelen in kaart zijn gebracht, moet de financieel manager een keuze maken. Wat gebeurt er met de risico’s die resten? Hij moet voor elk risico een keuze maken uit de volgende vier opties: Vermijden, verminderen, overdragen en accepteren.

Stap 4 Vermijden Dit houdt in dat het beleid waar een risico door ontstaat, wordt beëindigd, op een andere manier wordt vorm gegeven of geen beleid gestart wordt dat een risico met zich meebrengt. Ook kunnen werkprocessen zodanig ingevuld zijn, dat op die manier bepaalde risico’s worden vermeden.

Stap 4 Verminderen Door het risico af te dekken door een verzekering, een voorziening of een ander budget in de begroting. Hiermee beperkt de financieel manager de gevolgen van een risico. Tevens kan men bij verminderen denken aan het aanpakken of wegnemen van de oorzaak van het risico.

Stap 4 Overdragen Dit kan door het beleid dat een risico met zich meebrengt, uit te laten voeren door een andere betrokken partij die daarmee ook de financiële risico’s overneemt.

Stap 4 Accepteren Kan een risico niet worden vermeden, verminderd of overgedragen, dan kan de financieel manager het risico accepteren. De eventuele financiële schade moet volledig door de weerstandscapaciteit worden afgedekt. Dit betekent niet dat het risico niet beïnvloedbaar is en dat de financieel manager daarom het risico maar helemaal moet accepteren. Het betekent dat het risico op dit moment geaccepteerd wordt en niet op één of andere wijze is afgedekt. Risico’s moeten de verantwoordelijkheid worden van die persoon die ze het beste beheersen kan. Het is daarom noodzakelijk een risico- eigenaar aan te wijzen.

Stap 5 Meten, controleren en rapporteren Risicomanagement is een doorlopend proces. Het is van belang te meten of de actieplannen effect hebben op het risicoprofiel. Ook is risico-informatie te gebruiken voor de planning van de audits.

Stap 6 Resultaten integreren in de besluitvormingsprocessen. De risico-informatie is bruikbaar voor analyses omtrent toekomstige besluiten (door middel van de risico-analyses uit het verleden). Bij elk nieuw investeringsvoorstel of omvangrijk project moet de organisatie bewust stil staan bij de risico’s