Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vakantie aan de rivier.
Advertisements

‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
1.
Life in the universe.
Door Dennis. indeling  Schiphol en heenweg  De eerste schooldag en wat gedaan na school  De tweede schooldag en wat gedaan na school  Zaterdag  Zondag.
Vooronderzoek visual knowledge building Op welke manier construeren leerlingen kennis aan de hand van beelden?
Global Warming Global Warming
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Waarom wij een hond willen
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
EEN BEETJE WINTER geschreven: Paul Stewart en Chris Riddell.
Gemaakt door Naim Sophie en Youri
ANW, Thema 2; Heelal. Door: Wesley, Koen, Jorick en Daan.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm.
School:Cbs het Kompas Groep:7-8 Project:Weidevogels
Naam: ______________ GA VOORZICHTIG MET DE SLAKKEN OM
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
o ja, de laatste vakantie was wat dat betreft interessant omdat we alleen op wrakken gedoken hebben.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
was ik alleen met m'n vader met 'n tourgroep waren we gewoon 'n weekje, hadden allemaal sites bekeken en zo.
we zaten op 'n boot, 'n week lang op 'n boot, van alle luxe voorzien.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
we moesten de auto nog afgeven, dus daar hadden we ook al een probleem, van ja, waar dan te slapen.
Glow.
Verslag fotosynthese. Gemaakt door: Ben Bitter, Bert Kupers Klas: SH3B
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Mijn werkverslag Inhoudsopgave Wat hebben we allemaal gedaan
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
By Jeffrey & Jeffrey.. Wat hebben we gedaan? Wij hebben gekozen voor een lamp te maken, dit is een oud examen werkstuk van hier naast hebben.
De feesten Hier krijg je de feesten te zien die we op school vieren, en hoe we te werk zijn gegaan.
Wij kleuren onze plant…;
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
Groep 3a praat en werkt over de slak.
Opstaan egeltje, het is lente!
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Schoolproject in beeld
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
Bloemschikken Modeshow bloemschikken in kleding.
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
Wat gebeurt er allemaal in de herfst?
Paragraaf 1.3 Geen vaste woonplaats.
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Kamp dag een Er was eens een klas groep 5/6 Die gingen op kamp in Helden.
Op zondag zijn we met de auto 1
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
‘Mixed up piles’.
48 HET RECEPTHet recept leert je hoe je iets lekkers moet koken. In een kookboek vind je veel recepten. Zaaien Verhaal.
Ik mocht voor plannex een opdracht over de merel doen. Ik vond het gelijk leuk. Maar het was wel moeilijk.
Regenwormen.
Egels in je tuin Deze PowerPoint kan voor verschillende klassen gebruikt worden. Per klassenniveau kan er gekozen worden welke zaken wel en niet verteld.
De geheimen van het bos Thema Groep 5/6 Pinguïns.
Welkom op de kinderboerderij Laag Buurlo. Dit bord staat bij de ingang van de kinderboerderij.
Bukur Biskota Het voedsel van de toekomst. Bart Bolink, Luc Italiaander, Loes Pastoor, Marloes Bongaarts, Veroniek Kersten en Britt Ruumpol.
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Deze presentatie gaat over:.  Hallo,  Wij hebben een onderzoek gedaan in de wijk.  Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het gebied bij de kinderboerderij.
Regenwormen.
Woordenkist Dieren Deel 3.
Ontdekkingen in de herfst
Conclusies onderzoekers
Transcript van de presentatie:

Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5 Project ‘Wormen’ Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5

Inhoudsopgave: Wat hebben wij geleerd over wormen? (theoretische verantwoording) Wat hebben wij gezien in ons wormarium? Wat hebben wij geconstateerd door onderzoek buiten (practicum)? Wat weten wij uit enquête-onderzoek? Conclusies en aanbevelingen Één en ander wordt onderbouwd door foto’s, gemaakt tijdens onze practicumlessen!

Wat hebben wij geleerd over wormen? Wormen kun je indelen in 3 groepen: Pendelaars -> kruipen verticaal door de grond Grondwormen -> donker van kleur, want ze leven op de grond Strooiselwormen -> geen pigment, want ze leven net onder de grond Functies van wormen: Zorgen voor vruchtbare grond, pendelaars zorgen voor zuurstof in de grond, grond- en strooiselwormen zorgen voor humusrijke grond Lekker eten voor andere dieren

Wat hebben wij geleerd over wormen? Voortplanting: ze paren waarbij er een soort poppen ontstaan, waar meerdere jonge wormen in zitten Wormen zijn hermaphrodiet, ze zijn dus tweeslachtig Voeding: wormen eten bladeren en resten gras/grond Wormen worden gegeten door: Vogels, vissen, slakken en mollen Feitjes: Het zijn weekdieren, ze hebben dus geen botten Fabels: Moffel en Piertje -> Moffel de mol eet Piertje de worm niet op!

Wat hebben wij gezien in ons wormarium? In ons wormarium hebben we op dag 1 een 5-tal wormen gedaan, die we tijdens ons practicum hadden meegenomen. Na twee dagen zagen we een heel klein spoor (zie foto 2 in het groene rondje). We nemen daarom aan dat we maar één pendelaar in ons wormarium hebben en de rest grondwormen of strooiselwormen zijn. Wormarium dag 1 Wormarium na 2 dagen

Wat hebben wij geconstateerd door onderzoek buiten? Op 29 januari zijn we naar buiten gegaan met groep 3-4-5 (12 leerlingen): Weer die middag: +/- 5 C regen/winterse buien, geen bevroren grond, maar wel relatief koud voor wormen. Materialen: Schep, hark, stampende voeten Aantal wormen na 40 minuten: 1 grote, 2 hele kleine

Wat hebben wij geconstateerd door onderzoek buiten? Op 10 februari hebben we onderzoek gedaan met groep 3- 4-5 (12 leerlingen) : Weer die middag: +/- 6 graden, Droog, Lekker zonnetje Gebruikt: rolmaat, schep en emmer Mee naar binnen genomen: 2x 20cmx20cmx20cm uitgestoken grond (vanaf 2 verschillende plekken meegenomen): aantal wormen geteld: 20

Wormen tellen… ieee, dit stinkt ;)

Echte onderzoekers:

Wat weten wij uit enquête-onderzoek?: Aantal brieven in de buurt bezorgd: 100 Aantal reacties: 11 Conclusies: De mensen in de buurt zien wel enkele wormen bij het werken in de tuin, maar het zijn er relatief weinig. De conditie van de grond was moeilijk meetbaar omdat de beplanting nog maar kort in de tuin staat.

Conclusies Aanbevelingen Conclusie: Er zitten in onze wijk erg weinig wormen. Wat moeten die enkelingen eenzaam zijn! Dit hebben we zelf ontdekt toen we naar wormen gingen zoeken en toen we grond onderzochten. Dit hebben we ook geconcludeerd uit ons buurtonderzoek (enquête). Ook bleek uit een artikel in de Trouw van 7 februari 2015 (bijlage) dat het wormenprobleem een landelijk probleem is! Aanbevelingen: Zodat de wormen niet meer eenzaam zijn, zou het goed zijn dat er wormen worden uitgezet in onze wijk. Door de aanwezigheid van meer wormen wordt de grond vruchtbaarder. Hierdoor wordt de leefomgeving voor de worm optimaal en zal het zichzelf gaan voortplanten. Voordat er wormen uitgezet kunnen worden, bevelen wij aan om grondonderzoek te laten doen door een bioloog naar de oorzaak van het kleine aantal wormen. In Slide Show mode, click the arrow to enter the PowerPoint Getting Started Center. Basisschool De Bron – Veenendaal-Oost Groep 3-4-5

Artikel trouw d.d. 7 februari 2015