De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm."— Transcript van de presentatie:

1 Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm

2 Regenworm In Nederland en België komen 25 soorten voor.
In humusrijke grond kunnen meer dan 432 wormen per m³ voorkomen. Bij het trillen van de grond (regen en trappelende poten van een vogel) kruipen de regenwormen uit de grond. Regenwormen zijn tweeslachtig (hermafrodiet), maar een regenworm kan niet zijn/haar eigen eitjes bevruchten.

3 Wadpier Wordt ook wel zeepier, leegloper of aasworm genoemd.
Leeft in een gang op zandige zeebodems die bij eb droogvallen. De hoopjes opgerolde zandslierten (foto) op het strand zijn hun uitwerpselen. In oktober geven de zeepieren hun eicellen en zaadcellen af in het water. Ze worden dan bevrucht. Wadpier wordt gegeten door vogels, hier door een => rosse grutto.

4 Zandzager De zandzager komt in Nederland voor in de Waddenzee en de Noordzee. Deze wormachtige behoort tot de borstelwormen. De zandzager kan zwemmen maar leeft op zanderige bodems, meestal in getijdengebieden. Eet vooral andere kleinere wormsoorten.

5 Bloedzuiger Vissen kunnen verschrikkelijk last hebben van bloedzuigers. Een bloedzuiger heeft vlijmscherpe tanden in zijn kleine bekje waarmee hij door de huid van een ander dier kan bijten. Hij zuigt zich vol met bloed en laat dan weer los. Omdat bloedzuigers geen poten hebben zit er aan het achterlijf een soort zuignap. Daarmee houden bloedzuigers zich vast aan een blad of een steen en kunnen dan hun lijven uitrekken zonder te vallen.

6 Platworm Het zijn primitieve dieren, maar ze hebben wel een duidelijke voor- en achterkant en een ontwikkeld zenuwstelsel. Sommige leven in zee, anderen in zoetwater en een aantal zijn parasieten. Als je de platworm in tweeën hakt, groeit er aan het ene stuk een kop aan, aan het andere stuk een achterlijf.

7 Aarsworm De aarsworm is een van de gewoonste parasieten van de mens; vooral bij kinderen komt ze voor. Ze is niet schadelijk, maar houdt volwassenen en kinderen vaak uit hun slaap vanwege de jeuk. Een enkele vrouwelijke aarsworm kan in een paar minuten 5000 tot eitjes leggen rond je anus. De jeuk komt de wormenmaden goed van pas, want als je krabt, komen er beslist eitjes op je handen en daarna in je mond! Door je handen te wassen, kun je infecties voorkomen, maar aarswormen worden gemakkelijk doorgegeven. Een mannelijke aarsworm is 3 tot 5 mm lang; een vrouwelijke 10 tot 12 mm.


Download ppt "Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm."

Verwante presentaties


Ads door Google