De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012

Verwante presentaties


Presentatie over: "En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012"— Transcript van de presentatie:

1 En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012
Beestjes in de tuin En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012

2 Beestjes op de planten Beestjes op de planten kunnen voor schade zorgen doordat ze aan de blaadjes zuigen. Een volwassen luis doet niets anders dan eten en zich vermenigvuldigen. Voor hun eigen verdediging kunnen ze niets anders dan hun wasafscheiding inzetten. Een glibberige en plakkerige suikerafscheiding (honingdauw) via de twee buizen aan het achterlijf. Mieren zijn hier dol op!

3 Soorten luizen

4 Schade van Luizen. Misvorming van blad Boven in de plant.

5 Wie eten er bladluizen? Het lieveheersbeestje is vaak oranjezwart met stippen, mm groot. Waarvan de larven belangrijke bladluiseters zijn. Een volwassen vrouwtje kan wel 150 bladluizen per dag opeten. De larven van het lieveheersbeestje kunnen in 6 weken wel 800 luizen opeten. Volwassen lieveheersbeestjes overwinteren tussen het blad en in struikgewas. Ook de pimpelmees lust graag bladluizen.

6 Waar hebben bladluizen een hekel aan?
Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde kan ook.

7 De Slak Wie lusten er graag slakken?
De slak verstopt zich vaak tussen hagen , in hoog gras of bij de composthoop. Op vochtige beschutte plekjes. Vooral bij nat weer zie je ze veel langs kruipen. Vaak komen ze in de avond voor de dag. Wie lusten er graag slakken? Bevorder de natuurlijke vijanden van de slak: laat padden en egels met rust als ze in de tuin voorkomen, koester lijsters (dit zijn echte slakkenvreters).

8 Waar wonen egels? Egelnestje in de tuin
Wil je een egelnestje in je tuin, maak deze dan niet te netjes. Zorg ervoor dat er ergens in de tuin een takkenbos ligt of een houtstapel. Daartussen maken egels met droge blaadjes, mos en stukjes stro een heerlijk warm holletje. Hier zal het vrouwtje in haar eentje een nestje jongen krijgen. Soms werpen egels twee keer per jaar: in juli en in september. Ook kun je een egelhuisje kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker.

9 Slakkenkorrels met gif zijn gevaarlijk voor andere dieren
Er zijn slakkenkorrels die werken als vergif. Als deze door de slakken worden gegeten dan gaan de slakken dood. Maar wat gebeurt er verder? Natuurlijke Slakkenkorrels. Er zijn ook natuurlijke slakkenkorrels die alleen de slak bestrijden en veilig zijn voor ander dieren.

10 Rupsen worden?

11

12 Wat is dit?

13 De wortelvlieg. De gemiddelde levensduur van de vliegen is twee weken. Met de wind kan de vlieg zich over grote afstanden verplaatsen. Na ongeveer acht dagen komen uit de gelegde eieren maden, die zich aanvankelijk voeden met de fijnere zijwortels. Bij het groter worden beginnen zij ook de hoofdwortel aan te vreten en dringen vervolgens binnen, waar zij gangen tot in het merg van de wortel kunnen maken.

14 Beestjes in de grond. De bodemdiertjes in je tuin doen nuttig werk. Ze eten namelijk de resten op van dode planten en dieren. Het zijn echte afvaleters. Wormen, springstaarten en miljoenpoten peuzelen bladeren en ander afval op. De resten poepen ze uit. Die worden dan weer door kleinere beestjes, bacteriën en schimmels, verteerd. Zo verandert het afval in humus. Dat ziet eruit als aarde. Het is heel goed plantenvoedsel!

15 Wat doen ze nog meer?

16 De regenworm De Mol

17 Wat doet een pissebed? De belangrijkste voedingsbron van pissebedden is plantaardig materiaal, rottend blad en rottend hout. Ze ruimen het afval in de natuur op. Pissebedden zitten vaak onder stenen e.d.

18 Hoe kun je zelf beestjes in de tuin lokken?

19

20 Succes met de schooltuin!


Download ppt "En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012"

Verwante presentaties


Ads door Google