De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë"— Transcript van de presentatie:

1 Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë 2006-2007
Niveau 8 Verstoord evenwicht Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë

2 Waaraan denk je als je het woord insecten leest. De een vindt ze eng
Waaraan denk je als je het woord insecten leest? De een vindt ze eng. De ander vindt ze nuttig. Een derde denkt dat elk insect schadelijk is. 1

3 Soms zijn ze schadelijk
Soms zijn ze schadelijk. In de Sahel-landen heeft men veel last van sprinkhanen. Ze eten soms een groot deel van de oogst op. Andere insecten zijn gevaarlijk. Ze brengen ziektes over. 2

4 In vochtige tropische landen als India, Zaïre en Nigeria leeft de malariamug. Een steek van deze mug veroorzaakt soms malaria. Om de drie dage krijg je dan hoge koorts. Dat is niet best voor je gezondheid. 3

5 Insecten kunnen ook heel nuttig zijn
Insecten kunnen ook heel nuttig zijn. Denk maar eens aan bijen die honing leveren. Of aan rupsen die zijde spinnen. 4

6 Insecten zijn noodzakelijk voor het leven op aarde
Insecten zijn noodzakelijk voor het leven op aarde. Ze bestuiven de bloemen van groenten, andere planten en vruchtbomen. Andere insecten eten afval. 5

7 Op hun beurt worden ze zelf weer gegeten door vogels en andere dieren
Op hun beurt worden ze zelf weer gegeten door vogels en andere dieren. Zo houdt de natuur zich in evenwicht. Helaas verstoort de mens maar al te vaak dat evenwicht. 6

8 Het volgend voorbeeld spreekt voor zichzelf.
Als de avond valt hoor je het luide gekwaak van kikkers in de rijstvelden. Ze voelen zich lekker in het water. En aan eten hebben ze geen gebrek. Want er zijn insecten, larven en wormen in overvloed. Daar zijn kikkers dol op.

9 Elke dag eten ze evenveel als hun eigen lichaamsgewicht
Elke dag eten ze evenveel als hun eigen lichaamsgewicht. Dus als een kikker een half pond zwaar is, eet hij ook een half pond. Dat zijn duizenden insecten.

10 Kikkers doen dus heel nuttig werk
Kikkers doen dus heel nuttig werk. Door hun grote eetlust ruimen ze veel insecten op die schadelijk zijn voor de landbouw, voor de vissen en voor de mens.

11 Op vele plaatsen in India, Bangladesh en Indonesië wordt ‘s nachts het geluid van de kwakende kikkers wreed verstoord. Mannen lopen door de rijstvelden. Ze vangen kikkers en gooien ze in zakken.

12 De volgende dag worden ze per fiets of bus vervoerd naar de slachterijen. Daar snijd men ze levend doormidden. Alleen het achterlijf en de poten zijn van belang. Die vriest men in. Smakelijk!!!!!!!

13 Ze komen daarna terecht in de diepvrieskist van restaurants in West-Europa en Noord-Amerika. Er worden per jaar alleen al in India 100 miljoen kikkers gevangen. En dat, omdat mensen elders kikkerbilletjes lekker vinden.

14 Maar… je kunt niet zomaar kikkers uit de natuur weghalen
Maar… je kunt niet zomaar kikkers uit de natuur weghalen. Dat is slecht voor het natuurlijk evenwicht. Want als er geen kikkers meer zijn, krijg je insectenplagen. Waar te weinig kikkers zijn, lijdt de mens aan malaria.

15 Het gewas op het veld wordt aangetast. De oogst wordt minder
Het gewas op het veld wordt aangetast. De oogst wordt minder. Dat dwingt de boer tot het gebruik van bestrijdingmiddelen. Dit kost weer meer geld.

16 Het is ook slecht voor het milieu
Het is ook slecht voor het milieu. Door het spuiten wordt het water besmet. Water dat gebruikt wordt voor de was en om te drinken door mens en dier.

17 Kwaak ! Kwaak ! Laat de kikkers dus blijven kwaken. Dat is beter voor de natuur. Dus ook beter voor de mens. En dus ook voor jou!!! Einde


Download ppt "Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë"

Verwante presentaties


Ads door Google