Prediker 6. 1 Er is een kwaad dat ik waargenomen heb onder de zon, en dat zwaar drukt op de mens: Prediker 6 2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Advertisements

“Het is allemaal toch maar gedoe”
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Stromen van levend water Johannes
de genezing te Bethesda
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
de centurio te Kapernaüm
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
28 En het geschiedde, toen Jezus deze woorden geëeindigd had, dat de scharen versteld stonden over zijn leer, 29 want Hij leerde hen als gezaghebbende.
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
HOEZO BIDDEN?.
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
GEZEGEND nieuwjaar! wat is dat?.
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
11 april 2013 bijbelstudie nr. 8 Vanaf hoofdstuk 4:16 1.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Genieten van genoeg Welkom op TOV! Vraag…? Wie, o wie is er echt tevreden met wat die heeft? En vindt dat die genoeg heeft?
De aarde.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
Wij verdienen Zijn genade niet! 10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
13 juli 2014 Zoetermeer. achtergrond: Paulus had het Evangelie gepredikt in Galatië (4:13) na zijn vertrek kwamen predikers die de gelovigen wilden "judaïseren"
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
In Uw licht zien wij het Licht
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
22 jan Rotterdam. 1.Evangelie & evangeliseren 2.het Evangelie van de Christus 3.het Evangelie van het Koninkrijk 4.het Evangelie van mij (Paulus)
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Wat is de zin van het leven?
Olie in overvloed 2Koningen 4:1-7.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
1-ste maand 14-de Pascha 15-de onge- zuurde broden eerste- lings- schoof 3-de maand weken- feest 7-de maand 1-ste bazuin- geschal 10-de verzoen- dag 15-de.
ETEN & DRINKEN Urk.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
De wapenrusting van God 5. SCHILD, HELM & ZWAARD.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
12 maart 2015 Bodegraven. terugblik...  inleiding op het Johannes-evangelie  de proloog van Johannes 1:1 t/m 3  onderwerp: het woord (>logos) van God,
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
"het woord der verzoening"
Uitspraken in prediker:
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
10 juni 2016 Maarn. inleiding  NBG51 – 'rijkdom der uitverkorenen'  samenhang met thema vorig jaar.
Transcript van de presentatie:

Prediker 6

1 Er is een kwaad dat ik waargenomen heb onder de zon, en dat zwaar drukt op de mens: Prediker 6 2

2 een man, aan wie * God rijkdom en schatten en vermogen geeft, zodat hem niets ontbreekt, dat hij begeert, maar * God stelt hem niet in staat daarvan te genieten, (lett. te eten) doch een vreemde verteert (lett. eet) het. Prediker 6 3

2.... Dit is ijdelheid en een bitter lijden. Prediker 6 elders: Abel nietigheid tevergeefs ademtocht een nevel nietswaardig elders: Abel nietigheid tevergeefs ademtocht een nevel nietswaardig 4

3 Indien iemand honderd kinderen verwekte en de dagen zijner jaren veel waren 1, maar hij niet verzadigd werd van het goede en ook geen graf 2 had... Prediker 6 1 Staten Vertaling 2 Concordant Version = situatie in het Millennium! 5

3.... ik zeg: een misgeboorte is er beter aan toe dan hij, 4 want in ijdelheid komt ze en in duisternis gaat ze en met duisternis wordt de naam ervan bedekt; ook heeft ze de zon aanschouwd noch gekend. 5 Deze (= de misgeboorte) heeft rust, maar hij niet. Prediker 6 6

7 Paulus in 1Korinthe 15 8 maar het allerlaatst is Hij ook aan mij verschenen, als aan een ontijdig geborene (= een misgeboorte). 9 Want ik ben de geringste der apostelen, niet waard een apostel te heten, omdat ik de gemeente Gods vervolgd heb. 10 Maar door de genade Gods ben ik, wat ik ben... Paulus in 1Korinthe 15 8 maar het allerlaatst is Hij ook aan mij verschenen, als aan een ontijdig geborene (= een misgeboorte). 9 Want ik ben de geringste der apostelen, niet waard een apostel te heten, omdat ik de gemeente Gods vervolgd heb. 10 Maar door de genade Gods ben ik, wat ik ben...

6 Al leefde hij ook tweemaal duizend jaar, maar genoot (lett. zag) het goede niet, gaat niet alles naar een plaats? Prediker 6 > het Millennium! 8

7 Al het zwoegen van de mens is voor zijn mond, en toch wordt de begeerte niet vervuld. Prediker 6 > ('belegde') boterham 9

8 Want wat heeft de wijze voor boven de dwaas, wat de arme, die zich onder de levenden weet te bewegen? Prediker 6 10

9 Beter is het zien der ogen dan het jagen der begeerte (lett. ziel). Ook dit is ijdelheid en najagen van wind. Prediker 6 11

10 Wat hij ook is, voorlang is zijn naam genoemd en het is bekend, dat hij mens is... Prediker 6 adam > adamah = uit (moeder) aarde 12

10... hij (= de mens) kan niet rechten met Hem, die sterker is dan hij. Prediker 6 adam > adamah = uit (moeder) aarde 13

11 Laten er vele woorden zijn, zij vermeerderen slechts de ijdelheid. Welk voordeel heeft de mens daarvan? Prediker 6 14

12 Want wie weet, wat goed voor de mens is in het leven gedurende de weinige dagen van zijn ijdel leven, die hij als een schaduw doorbrengt? Prediker 6 15

Wie toch zal de mens te kennen geven wat er na hem onder de zon geschieden zal? Prediker 6 16