Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dikketruiendag.
Advertisements

START DIA.
Opwarming Van De Aarde Door Jonas & Stijn C..
Global Warming Global Warming
OPWARMING AARDE CO 2 REDUCTIE BELEID OVERHEID  Doel 50 mln ton CO 2 equivalent per jaar reduceren t.o.v  Maximaal  mln.
DE OPWARMING VAN DE AARDE
Ouverture. Act1 In de elektriciteitscentrale.
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
Internationale organisaties
Een simulatie van een Zitting. Jullie opdracht in 6 etappes 1.Doornemen van een advies 2.Een Groep uitkiezen (1 student per groep); wijzigingsvoorstellen.
21 Weer en klimaat: beïnvloedende factoren
Het klimaat verandert... en wij?
Gemaakt door Noah en Siddhart
Presentatie ANW Module 2 Biosfeer
Opwarming van de Aarde en Gelijke Kansen
Geologische tijdschaal
WWf Door Wouter En Omar.
Energie Fossiele energie.
De dreiging van de 21ste eeuw
Koolstofdioxide-uitstoot
Mastercourse Klimaatveranderingen en Verwoestijning Discussie
Energie & klimaat de troeven van de bouwsector
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
Een duurzame aarde.. ‘Een paradijs op aarde’  1200 eilanden. De grootste is 5 km 2, De eilanden zijn in groepen atollen verdeeld. Toerisme bedraagt.
Klimaat voor fietsen Hans Nijland. 2 Korte titel – auteur, datum begin 20e eeuw: eens in de 5 jaar nu: eens in de 18 jaar.
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen, par. 12 en 13
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 11 t/m 14
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Van mondiale klimaatuitdaging naar locaal klimaatbeleid Kornelis Blok Gemeente Utrecht, 22 april 2008.
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv klimaatbeleid VN-klimaatconferenties ongeveer elke 2 jaar Kyoto-verdrag: rond 2010 moet CO2-uitstoot.
Frits de Groot VNO-NCW Kyoto  Kopenhagen Frits de Groot VNO-NCW
De mens als factor van verandering
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 12 en 13
Ruimte voor de Rivier 3 Klimaatverandering.
GEEF KINDEREN WAAR ZE RECHT OP HEBBEN
Veranderingen in landschapszones door menselijke activiteiten
Hordelopen naar klimaatgerechtigheid: inzet van steden J.B. (Hans) Opschoor (ISS, VU, KNAW) “Den Haag: Stad van Klimaatrechtvaardigheid?”,
VONDEL PARC UTRECHT Klimaatneutrale wijk?
Oh, grote wereldbol !.
1 Inleiding.
Klimaatfinanciering in het Zuiden De Belgische bijdrage voor de fast start en de lange termijn JP De Leener
Wat is het? Kunnen we er iets aan doen?
Baron ruzettelaan 35 | 8310 brugge | tel (050) | fax (050) | Lokaal klimaat- en energiebeleid Gemeente …-2014.
H 2 Bronnen van energie.
Väder- och Klimatförändringar
Wat kunt u eraan doen? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Techniek Explora. 2 TECHNIEK EXPLORA Een ‘vuile verslaving’ De ontwikkelde landen halen nog steeds ± 80 % van hun energie uit fossiele brandstoffen. We.
Het wetenschappelijk bewijs is onmiskenbaar EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Naar de toekomst Europese kansen voor erfgoed. DutchCulture Meer internationaal Samenwerken Beter internationaal Samenwerken Samenwerking zichtbaar maken.
Straffe madammen… …werken bij een straffe overheid.
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
Klimaatverandering Voorkomen kan niet meer, beperken wel Dr. B.Metz RIVM.
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Wat kun je eraan doen? EUROPEAN COMMISSION Klimaatverandering.
 Een “historisch” klimaatakkoord volgens regeringsleiders, NGO’s, Groen, …  Maar ook negatieve reacties ( bijv. Climate Express, Naomi Klein,..)
3 havo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 7-9
Klimaatverandering Wat is het? Kunnen we er iets aan doen?
Milieu Silke, Amber, Jules, Geertje. Klimaatverandering. Altijd warmere en koudere periodes geweest Waarom nu dus druk maken? Andere situatie, mensen.
Europees voorzitterschap Prioriteiten volgens de milieubeweging Trio-voorzitterschap Sp – Be - Ho Esmeralda Borgo.
Locatie Boxtel.
INTERNATIONALE EN EU-RECHTELIJKE ASPECTEN VAN AUTOBELASTINGEN
Verhoogde CO2 uitstoot is niet alleen slecht voor de opwarming van de aarde, maar ook schadelijk voor mens en milieu.
De toekomst van het milieu
Discussie IPCC - Klimaatsceptici
6 Het versterkte broeikaseffect.
De toekomst van het milieu
De energie van de toekomst
Wij zijn ‘One PPG’ Ons doel We protect and beautify the world
Blok 3 Aantekening: Wat doen landen? Lastig onderzoek
Transcript van de presentatie:

Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering

Omvang van de uitdaging Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar de wereld mee wordt geconfronteerd. Er moet actie worden ondernomen om de stijgende temperaturen te stabiliseren en onomkeerbare, catastrofale veranderingen te voorkomen. Er zijn wereldwijde maatregelen nodig; er rest ons niet veel tijd meer. Nu ingrijpen is goedkoper dan het hoofd te moeten bieden aan een ongecontroleerde klimaatverandering.

Klimaatverandering is echt aan de gang Sinds 1850 is de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,76 °C gestegen. Deze opwarming deed zich voornamelijk in de afgelopen 50 jaar voor, als gevolg van de activiteiten van de mens. Oorzaken: de verbranding van fossiele brandstoffen voor energie alsook landbouw en ontbossing. Nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven en meer extreme weersomstandigheden.

Klimaatverandering is echt aan de gang

Wat moeten we doen? De CO 2 -uitstoot sterk verminderen en overschakelen op koolstofarme technologieën. De manier waarop energie wordt opgewekt en gebruikt drastisch veranderen. Efficiënter met energie omspringen. Hernieuwbare energiebronnen en innovatieve technologieën bevorderen. Ons aanpassen aan de veranderingen die zich al voltrekken.

De eerste internationale initiatieven Klimaatverandering werd door regeringen voor het eerst in 1992 besproken, met de vaststelling van de VN- Raamovereenkomst inzake klimaatverandering (UNFCCC). De eerste internationale verbintenissen om de CO 2 -uitstoot in te perken, werden aangegaan in het kader van het Protocol van Kyoto in De EU vervulde een centrale rol in de voorbije overeenkomsten en pleit voor een daadkrachtig optreden in de toekomst.

Na het Protocol van Kyoto (1) Kyoto: –slechts een eerste stap; –loopt af eind 2012; –niet alle landen nemen deel – de VS bijvoorbeeld niet; –er zijn geen verbintenissen voorzien voor de ontwikkelingslanden, maar hun emissies nemen snel toe en het verschil met de emissies van de industrielanden wordt alsmaar kleiner.

Na het Protocol van Kyoto (2) Er is een nieuwe overeenkomst nodig. Deze moet ambitieuzer zijn, met verbintenissen op de lange termijn voor verdere uitstootverminderingen. Zowel de industrielanden als de ontwikkelingslanden moeten maatregelen treffen. We moeten ons inspannen om de opwarming te beperken tot 2 °C. De wereldwijde CO 2 -uitstoot moet tegen 2020 zijn hoogtepunt bereikt hebben en tegen 2050 gehalveerd worden. De opvolger van het Protocol van Kyoto moet steun voorzien voor de ontwikkelingslanden en voor de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering.

Initiatieven van de EU (1)

In december 2008 hebben de Europese staats- en regeringsleiders een pakket maatregelen inzake klimaat en energie met ambitieuze doelstellingen voor 2020 goedgekeurd. De doelstellingen zijn de volgende: –20 % minder broeikasgasemissies tegen 2020; 30 % indien andere industrielanden zich daar ook toe verbinden; –20 % van de opgewekte energie uit hernieuwbare energiebronnen winnen; –20 % meer energie-efficiëntie.

Initiatieven van de EU (2) Concrete maatregelen uit het pakket zijn onder meer: –een uitbreiding van de regeling voor de handel in emissierechten; –steun voor koolstofafvang en -opslag; –landspecifieke streefdoelen inzake hernieuwbare energie.

Volgende stap: een nieuwe mondiale klimaatovereenkomst

Het doel is een nieuwe overeenkomst te bereiken voor de VN-conferentie in Kopenhagen eind Er nemen 192 landen deel aan de onderhandelingen. Er moeten wereldwijde doelstellingen voor de uitstootvermindering worden vastgesteld. We moeten ervoor zorgen dat landen zich beter aan de gevolgen van klimaatverandering kunnen aanpassen. We hebben nood aan innovatieve financieringsbronnen voor de ontwikkelingslanden. Tegen 2015 zou een internationale koolstofmarkt operationeel moeten zijn.

Meer informatie: