Proza in het interbellum

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Godsdienst.
“Het touw” Van een onbekend auteur A presentation by Booker.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Muziek: Anastacia: You never be alone
Woorden en tijd.....
HOLLANDSE MAATJES.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
I. De setting en aanleiding. Lucas 15: 1 Alle tollenaars en zondaars kwamen hem opzoeken om naar hem te luisteren. 2 Maar zowel de farizeeën als de.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Een romantisch sprookje
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Bestemming God eren ….
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
Jezus houdt van alle dove kinderen
Modern Sprookje Kikkerkoning.
De Ben Adam Psalm 8.
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Oog in oog, hand in hand ….
WELKOM TOV’ERS.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Ken je me niet meer?.
Geluid aan.
En inderdaad haar handen werden weer warm.
GOD LEREN KENNEN WIE IS GOD? Jakob bij Pniël.
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Het meisje dat ging biechten bij de priester.
Wat een haan deed om niet vervangen te worden door een jongere.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Mijn verjaardag..
Hoe kan ik mijn leven veranderen? Gen. 32: Geldermalsen
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Godsdienst. Jezus is 12 jaar Een gewone jongen? Zijn jouw ouders wel eens bezorgd geweest?
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Een liefdesgeschiedenis
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Elsschot Nescio.
Welkom Voorganger: Dhr. J. Smit Ouderling van dienst: J. Korthoef
De koning van de kikkers
Wat een oude haan deed om niet vervangen te worden door een jongere...
1ste Paasdag 2015 Het graf is leeg! Voorganger: Ds. Marijn Rohaan
DE SPIEGEL.
Help!!!Er zit een monster onder mijn bed!!!
Een voorbeeld dat navolging verdient
Durf te dromen.
Elsschot Nescio.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
‘Mensen, bega toch geen schanddaad. Zoiets kunt u niet doen: deze mensen zijn bij mij te gast. Ik heb hier mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw.
Hartelijk welkom in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (verenigd in de PKN) Zondag:13 december 2015 Voorganger:Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. A. de Jager.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
In deze dienst zal Ds. J. Kruidhof voorgaan Na de zegen zingen we Gz. 162: 1, 4 Schriftlezing: Gen. 25: 27 – 34 Gen. 27: 41 – 45 Hosea 12: 4 – 7 Tekst:
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Welke betekenis?. Welke betekenis? Welke betekenis heeft vriendschap voor jou en mij? Rechts definitie Wikipedia.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Transcript van de presentatie:

Proza in het interbellum

Proza in het interbellum 1934 1935

1. Nieuwe Zakelijkheid

Sanatorium Zonnestraal (1928) Telefooncel, Brinkman (1932) Het „Betondorp“ van J.B. Van Loghem (1924)

Neue Sachlichkeit Christian Schad, Operation, 1929

Ilja Ehrenburg 1929/1930

Nieuwe Zakelijkheid in NL 1932 1932

Fragment uit: M. Revis, 8.100.000 m³ zand (1932) Heb je wel eens gelet op het trouwhartige (upřímný) gehinnik (zařehtat) van een paard? Op zijn prachtigen kop, en zijn oogen? Ik heb eens de stomme, wanhopige (zoufalý) oogen van een paard gezien, toen een tram het de voorpooten boven de hoeven (kopyta) had afgereden. Een paard kost f 300 tot f 600. Paarden, arbeiders, paardenzweet, menschenzweet, zand, keien en karren: hart van steen! dat is te herleiden in guldens, dat kan je netjes onder elkaar laten schrijven door je boekhouder (učetní), op gelinieerd papier, met roode en blauwe lijnen, dat is f 313,15 + f 531,60 + f 128,93 + f 1200,10 + f 891,31 + f 4000,80 = f 7065,89. Het werk is aangenomen tegen f 8800. Winst dus f 1734,11. http://www.dbnl.org/tekst/_gem001193101_01/_gem001193101_01_0110.php

2. F. Bordewijk

Fragment uit Bint (1934) De directeur tutoyeerde ongevraagd, niet uit familiariteit, uit gezag. De Bree merkte het nauwelijks op. Bint zei, wijzend omlaag: - Je eerste les is in die klas. Die klas is uniek. Zoo een heb ik nog nooit kunnen vormen, vóór deze. Maar geen bespiegelingen nu. Ik houd van weinig woorden ... Naar mijn hart gesproken, dacht de Bree. - Die klas heeft je voorganger weggetreiterd. Ik waarschuw je niet, ik maak je attent. Begrijp je? ... Hij begreep het toen niet, eerst later. - Ik eisch van ieder: tucht (kázeň). Ik ben hoogst modern. De tijd is voorbij van gemoedelijkheid (přátelskost), van verbroedering. Dit geslacht is tè bandeloos (neuvázaný). http://www.dbnl.org/tekst/_gem001193401_01/_gem001193401_01_0101.php

Fragment uit Bint (1934) - Kom jij hier. Zijn woord had indruk gemaakt. Een gorilla zwaaide sloom op hem toe. - Geef je hand ... Nee, die is te vuil ... je linker. Ze gaven elkaar de linkerhand. - Knijp (štípat). De Bree zelf kneep onmiddellijk hard. De jongen kneep onmiddellijk terug uit alle macht. Hij was heel sterk, maar hij was een jongen. Ze knepen zwijgend en zonder beweging, de jongen staande, de man gezeten. (...) Dapper jog, dacht hij. Zijn kracht was nog niet verbruikt. Hij schroefde aan. De jongen deed het eene been tegen het ander. Zijn buik trok in. De klas zag het en bleef stil. Toen liet hij los. De hand viel geel neer, het monster zwaaide terug in de bank. - Deze handdruk, zei de Bree, is onze oorlogsverklaring, niet tusschen hem en mij, maar tusschen mij en de klas. Ik zit voortaan hier, àchter de tafel, mijn vesting (tvrz). Storm nu maar aan, ik weet wie de sterkste is. http://www.dbnl.org/tekst/_gem001193401_01/_gem001193401_01_0101.php

Kortfilm Bint http://www.leesmij.nu/leesdebree/

Begin Karakter (1938) In het zwartst van den tijd, omtrent Kerstmis, werd op de Rotterdamsche kraamzaal (porodní sál) het kind Jacob Willem Katadreuffe(1) met de sectio caesarea ter wereld geholpen. Zijn moeder was de achttienjarige dienstbode Jacoba Katadreuffe, zij werd bij verkorting Joba genoemd. Zijn vader was de deurwaarder (exekutor) A. R. Dreverhaven, een man van achter in de dertig, toen reeds bekend als het zwaard (meč) zonder genade (milost) voor iederen schuldenaar (dlužník) die hem in handen viel. Het meisje Joba Katadreuffe had bij den ongehuwden Dreverhaven een korten tijd gediend, toen was hij bezweken (podlehnout) voor haar onschuldig schoon, en zij voor zijn kracht. Hij was niet een man om te bezwijken, hij was zoo een kerel van graniet, met een hart slechts in letterlijken zin. Hij bezweek alleen dien eenen keer, hij capituleerde meer met betrekking tot zichzelf dan tot haar. (1) Deze naam op zijn Nederlandsch uit te spreken. http://www.dbnl.org/tekst/bord001kara01_01/bord001kara01_01_0001.php

Film Karakter http://www.youtube.com/watch?v=P-KW-u_Hdq0

3. Elsschot & Nescio

Elsschot & Nescio Willem Elsschot = A.J. de Ridder (1882 – 1960) Nescio = J.H.F. Grönloh (1882 – 1961)

Willem Elsschot

Elsschot in Antwerpen

De film Lijmen/Het Been, gebaseerd op Elsschot http://www.imdb.com/video/wab/vi1470693913/

Elsschot op het Mechels plein

Kaas van Willem Ellschot getekend door Dick Matena

Nescio

De Sarphatistraat in Amsterdam

Fragment uit Titaantjes boven restaurant “Nescio”, in 's-Hertogenbosch.

De Nesciobrug in Amsterdam (de langste fiets- en voetgangersbrug in Nederland)

Drie (van de vijf) Titaantjes in het Oosterpark in Amsterdam

Verlanglijstje – Herman De Coninck Geef mij Nescio en Tsjechov, oude boeken. Geef mij na mijn zoveelste kale reis iemand die mij twee haren uittrekt en glimlachend zegt: je wordt grijs. Geef mij alles en zeg: het is niets. Geef mij niets en zeg: dat is alles. Geef mij mezelf, geef mij jou. Ik heb gezocht naar wist ik maar wat. Geef mij nu eindelijk wat ik altijd al had. Uit: Een klank van hobo (1980)