Tijd van pruiken en revoluties,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

De quiz bestaat uit 13 vragen.
Schema H13 par. 1 Vier vrijheid!.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
De verlichting Paragraaf 2.
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
4.1 De Pruikentijd.
Rechten van burgers Plichten van de overheid
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 28 Verlichte Ancien Regime Les 1: De Verlichte despoten
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Prisoner’s Dilemma een experiment.
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Liberalisme en socialisme
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Wetenschappelijke revolutie
Goed voorbereid naar de Pabo! Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer.
Goed voorbereid naar de Pabo! Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer.
Tijd van pruiken en revoluties,
4.2: De geschiedenis van de NL democratie Nakijken HC Opdracht vorige les afronden Huiswerk.
Tijd van burgers en stoommachines,
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Tijd van pruiken en revoluties,
Geschiedenis Mevr. Liefting
Tijd van pruiken en revoluties,
Tijd van pruiken en revoluties,
Kaarten op tafel.
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Theorielessen in projectmatig werken
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Tijd van televisie en computer, 1950 – 2010
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Deze les: Uitleggen rechtsstaat Maken opdrachten.
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Tijdvak 7 De tijd van pruiken en revoluties
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Aantrekkelijk formuleren
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
H8.2 Vorsten met Verlichte ideeën
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Thema 8: hoe vrij ben jij? Blok 1: Franse volk eist vrijheid
Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-
Transcript van de presentatie:

Tijd van pruiken en revoluties, 1700 - 1800

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Agenda Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk (vraag 1 t/m 5 uit het werkboek over paragraaf 2) Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Verlichting (met hoofdletter V)....wat is dat ook al weer? Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Behandelen huiswerk (vraag 1 t/m 5 uit het werkboek over paragraaf 2) Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Herhalen van de kern A Mensen horen vrij te zijn en mensenrechten te hebben. Dus moet er opgekomen worden voor een beter leven en gestreden worden tegen bijvoorbeeld slavernij en wrede straffen. B Meer macht voor het volk en een gekozen parlement. De absolute vorst levert macht in. (zie bron 7 HB) C Mensen zijn van nature goed, maar moeten goed worden opgevoed en onderwezen tot ‘redelijkheid’. Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Herhalen van de kern D Er moet een scheiding zijn van kerk, staat en rechtspraak E Het verstand (de rede) is belangrijk en zou uitgangspunt moeten zijn. F Religies moeten naast elkaar kunnen bestaan (= godsdienstige verdraagzaamheid). G Economische vrijheid. Elk mens moet zelf kunnen bepalen hoe hij zijn geld verdient en welvaart (rijkdom) krijgt. Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Opdracht denkbeelden Verlichting 1. Welke citaten die op de handout staan passen bij welk(e) denkbeeld(en) volgens jullie? Vermeld de juiste letter(s) bij de citaten. 2. Kies 3 citaten uit die jullie aanspreken. Leg deze uitspraken in je eigen woorden uit en geef aan wat die uitspraken volgens jullie met de Verlichting te maken hebben.   Eerst voor jezelf doen en na mijn sein overleg met buurman / buurvrouw  Uitkomsten klassikaal bespreken   Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden

Tijdvak van pruiken en revoluties, 1700 - 1800 Afronding Huiswerk donderdag 6 november 2014: Vraag 18a en 18b uit het werkboek over paragraaf 2 (pagina 37) Formuleer een eigen gezegde/uitspraak waarin de ideeën van de Verlichting naar voren komen. Verlichting....wat is dat ook al weer? Behandelen huiswerk Herhalen van de kern Opdracht denkbeelden Verlichting Afronden