De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-

Verwante presentaties


Presentatie over: "Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-"— Transcript van de presentatie:

1 Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-
(Examen)vragen lezen Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-

2 Leesvaardigheid van vragen
Een handig algemeen stappenplan om (examen) vragen te benaderen: STAP 1: Lees de hele vraag door en onderstreep functionele kernwoorden. Dit geeft inzicht in wat er van je wordt verwacht bij het geven van een antwoord. STAP 2: Lees de vraag nog een keer en omcirkel nu de inhoudelijke kernwoorden van de vraag. Dit geeft inzicht in welke geleerde theorie je nodig hebt om deze vraag te beantwoorden. STAP 3: Schrijf op een (klad)blaadje de gegevens op die je in je antwoord moet verwerken die te maken hebben met de theorie. STAP 4: Rangschik de gegevens uit stap 3 zodat er een logische redenatie ontstaat die aansluit bij wat er (volgens stap 1) bij de vraag van je verwacht wordt bij de beantwoording. STAP 5: Formuleer nu een antwoord op de vraag (waarin je een deel van de vraag herhaalt om jezelf in de goede formuleerstand te zetten). Verwerk de gegevens uit stap 3 in de volgorde van stap 4 in dit antwoord. STAP 6: Lees je antwoord goed door. Snap je wat je hebt opgeschreven? Geef je met dit antwoord ook daadwerkelijk antwoord op de gestelde vraag? Staan er geen spelfouten in je antwoord?

3 FOCUS OP STAP 1 en 2 STAP 1: Lees de hele vraag door en onderstreep functionele kernwoorden. Dit geeft inzicht in wat er van je wordt verwacht bij het geven van een antwoord. STAP 2: Lees de vraag nog een keer en omcirkel nu de inhoudelijke kernwoorden van de vraag. Dit geeft inzicht in welke theorie je nodig hebt om deze vraag te beantwoorden. Voorbeelden van functionele kernwoorden: Beargumenteer, beredeneer, citeer, leg uit, bereken, toon aan dat, leid af van, bepaal, herleid, schat, schets. KERN: weet bij ieder functioneel kernwoord dus wat er van je verwacht wordt! Inhoudelijke kernwoorden zijn vakspecifiek. Ze helpen je een theoretische context op te roepen die nodig is om inhoudelijk een juist antwoord te kunnen formuleren op een specifieke vraag. KERN: gebruik de inhoudelijke kernwoorden om de juiste geleerde theoretische context/informatie op te roepen die je nodig hebt.

4 Opdracht Beschrijf in een word-document wat er bij de volgende functionele kernwoorden (wellicht bij verschillende vakken) van jou verwacht wordt. - Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een vakdocent. Beargumenteer, beredeneer, citeer, formuleer in eigen woorden, leg uit, bereken, toon aan dat, leid af van, lees af, los op, onderzoek, bepaal, herleid, schat, schets.


Download ppt "Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-"

Verwante presentaties


Ads door Google