Daderprofielen klad-, plak- en krasvandalisme Bron: www.hetccv.nl (Bozkurt, 2011)www.hetccv.nl Powepoint Stap 2_Sadan-opdracht Door Maesen Soraya 1 Ba.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Totaal overzicht dienstverlening BizzInControl.
Advertisements

De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Global Warming Global Warming
Uiterlijke structuur aanbrengen
integrale aanpak graffiti Leeuwarden
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
Ict - beleidsplan
toolbox deco-procedure
Speel een spel uit de top 20 van gamer.nl. Verwachtingen vooraf? Veel gescheld, aangezien alle jongens die het doen altijd schelden…. Veel geweld in het.
MEDMEC02 Media en creativiteit Identiteit. Les weekOnderwerpenVoorbereiding voor de volgende les 1 Toelichting op de module en de werkwijze. Toelichting.
Wijkpolitie Dordrecht West 10 wijkagenten.
DILIGENTIA |INTELLIGENTIA Project Diligentia – Will Goderie  Sebastian Schipper[c]  May Bui  Dineke Delst  Maarten Förster
MEDMEC02 Media en creativiteit les 5 IDENTITEIT. Les weekOnderwerpenVoorbereiding voor de volgende les 1 Toelichting op de module en de werkwijze. Toelichting.
Presentatie InfraTrends 13 juni Bert Klerk Werkzaam in wereld publiek-privaat Uit de trein, in de auto.
Over hondenpoep en hangjongeren.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
MEDMEC THEMA: Virtual Democracy. Elske Revelman de Vries Mail: Aanwezig: wo/do.
MEDMEC02 Media en creativiteit Identiteit les 1. Onderwerpen in de lesHuiswerk voor komende les 1 o Toelichting op de module en de werkwijze. o Toelichting.
Inhoud Inleiding Aanleiding Historiek Het e-dossier Tips andere besturen.
AARDRIJKSKUNDE.
Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Aanpak fietsdiefstal Goof de Vor 5 april 2017 |.
Freddy Stapersma. Muisklik om verder te gaan. Steigerborden voorzien van uiting. Fabricage, aanbrengen van tekstballonnen. Fabricage bouwborden voor.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Raadsleden & Veiligheid Axel Weggelaar Niek Verkaik
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Samenvatting.  Tussen 2000 en tijdelijke en 8 permanente hostels opgericht in Utrecht: ◦ Eenvoudige overnachtingsmogelijkheden voor vb verslaafden,
Kinderen en hun sociale talenten
Theorieën over slachtofferschap
Kunst en/of criminaliteit
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Hfdst 15 strafprocesrecht
OVERTUIGEN MET WOORDEN
Hfdst. 9 De strafbepaling
Brikki Informatiedocument voor het workshoptraject van Stichting Cinekid i.o.v. Stichting KUVO Woerden 2014.
energie gaat nooit verloren
Analyse van de ‘aard’ van (strafbare) overlast – per overlasttype Thijs van Best 1BaMVb r
Over hondenpoep en hangjongeren
Smart Business Consultants ‘We turn questions into solutions’
Let’s go! ›Beginnerspresentatie ›Starten met prospero ›Verschil CMS en web navigator ›Nieuwe content > nieuwe folder aanmaken ›Bestanden uploaden ›Linkobject.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Kunst en/of criminaliteit “De ene graffiti is de andere niet.” Saar Deschamps, 1BaOB1.
Kunstvandalisme Gaëlle Desmet, 1BaOb1. verschillende categorieën binnen de motivatiegronden van kunstvandalen  waarom?  formulering van een aparte strafrechtelijke.
Mobile Fun Hoi, ik ben Mobie en ik ga samen met Ronnie jullie deze PowerPoint presentatie presenteren. Op de volgende dia staat wat deze opdracht inhoud.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
Charpentier ( ) Te Deum Geleid luisteren © Pieter Seuren.
Overleg (vul hier het overleg in) Datum (vul hier de datum in) Trekker: (wie is sleutelfiguur ? )
Daderprofielen klad-, plak- en krasvandalisme Bron: (Bozkurt, 2011) Ebru Bozkurt Programma Integrale Veiligheid.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Graffiti Eind jaren 60 tot Heden.
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Marketing Week 2 Les 1 (maandag 4 december 2017)
Product van TU Delft, SEC
Criminaliteit in het buitengebied
De praktijk: kinderen van 9 – 12 jaar
Opslag documenten in Office 365
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
Verbeterslag Aanpak problematische jeugdgroepen en groepsgedrag
Product van TU Delft, SEC
De rol van de gemeente in nieuw perspectief
Art & Design Grafisch vormgeven
Buurtpreventie via Whatsapp
Transcript van de presentatie:

Daderprofielen klad-, plak- en krasvandalisme Bron: (Bozkurt, 2011) Powepoint Stap 2_Sadan-opdracht Door Maesen Soraya 1 Ba MV B r

Inleiding Aanleiding Centrale probleemstelling Doelstelling Onderzoeksvragen Beoogd eindproduct

Wat is vandalisme? Algemeen De juridische definitie van vandalisme is: “Vandalisme is het opzettelijk en wederrechtelijk vernielen, beschadigen of onbruikbaar maken of wegmaken van een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort”, (art. 350 WvS). Men spreekt van vandalisme wanneer: 1. De vernieling opzettelijk gebeurt. 2. De vernieling de dader geen materieel gewin oplevert. Soorten Kladvandalisme Plakvandalisme Krasvandalisme ALGEMEEN + ENKELE SOORTEN

Kladvandalisme Drie soorten: 1. Tags 2. Throw-ups 3. Pieces

1. Tags Wat? Een tag is een soort paraaf, is snel te plaatsen en verwijst naar de identiteit van de graffiteur. Hoe? Taggers streven naar bekendheid door het plaatsen van zoveel mogelijk tags.

2. Throw-ups Wat? Dit is een uitgebreide tag (vaak in twee kleuren). Verschil? Een throw-up is meer uitgewerkt en moeilijker te plaatsen.

3. Pieces Wat? Grotere ontwerpen waarin de tag van de graffiteur is verwerkt. Verschil? Een piece bestaat uit meerdere kleuren, is kunstzinniger en complexer dan een tag. Waarom? Voor meer aanzien. Kenmerk: Groot en opvallend

Wat is plakvandalisme? Wat? Het plakken van aanplakbiljetten op illegale plaatsen. Er zijn per gemeente nochtans plaatsen voorzien waar dit is toegestaan. Waarom? Commercie speelt hier een grote rol.  Bijverdienste Motief wildplakken: Goedkope manier van informatie/reclame Bron: (Vandalen gaan betalen, 2010).

Wat is krasvandalisme? Wat? Krassen in objecten. (Denk aan ruiten, auto’s,…) Het aanbrengen van graffiti met behulp van een krasvoorwerp. Wie? Voornamelijk een techniek voor taggers. Opmerking: Bij deze vorm van vandalisme gaan vaak forse schadebedragen gemoeid. Bron: (Krassen verwijderen, 2013)

Omvang problematiek Enkele tabellen/grafieken om te visualiseren. Categorie vernieling openbare orde.

Overzicht v/h totaal aan vernieling en beschadiging Overzicht v/h aantal vernielingen aan auto.

Overzicht v/h aantal vernielingen aan openbare gebouwen. Overzicht v/h aantal vernielingen aan middelen openbaar vervoer.

Grafieken uit de integrale veiligheidsmonitor (Fysieke) verloedering Grafiek 1:

Grafiek 2:

Strategieën Strategie van de buurtpreventie Centraal: het vergroten v.d. sociale cohesie Vb.: Stuurgroep Veiligheid Strategie van de gelegenheidsbeperking Centraal: Deze maatregelen zijn bedoeld om de gelegenheid tot criminaliteit zo klein mogelijk te maken. Vb.: Graffitikunst strategie van de rechtshandhaving Centraal: Deze is bedoeld om daders van delicten op te sporen, te vervolgen, berechten en te straffen. Vb.: Handschriftenboek, gespecialiseerde teams,…  onder elke strategie worden nog een aantal preventieve- en/of communicatieve- en/of repressieve strategieën uiteengezet

Tot slot… Dit is een heel interessant onderwerp die ook toegepast en verwerkt wordt in het projectwerk. Indien vragen of voor meer informatie kun je altijd het document v/h Ministerie van Veiligheid en Justitie bekijken die terug te vinden is op de website Je mag natuurlijk ook altijd de student contacteren, nl. Maesen Soraya 1 Ba MV B r

Bibliografie Bozkurt, E. (2011). Daderprofielen klad-, plak- en krasvandalisme. Opgeroepen op oktober 20, 2014, van Het centrum voor criminaliteitsbestrijding en veiligheid: iti/j-7718-omslag-daderprofielen.pdf Krassen verwijderen. (2013). Opgeroepen op oktober 20, 2014, van BAS: automotive service: verwijderen Vandalen Gaan Betalen. (2010, mei 28). Opgeroepen op oktober 20, 2014, van Piratenpartij: voor een vrije informatiesamenleving. Powerpoint gemaakt door Maesen Soraya 1 Ba MV B t